Trabzon'da ilköğretimin başarısı
Şema İlköğretim Okulu'nun, Avrupa Birliği (AB) Comenius Programı'na katılmak için yaptığı "Gelecek İçin Geri Dönüşüm Zamanı" isimli projesi kabul edildi. Şema İlköğretim Okulu, Kasım ayında Polonya'da yapılacak Koordinasyon Toplantısı'nda Türkiye'yi temsi
Şema İlköğretim Okulu'nun, Avrupa Birliği (AB) Comenius Programı'na katılmak için yaptığı "Gelecek İçin Geri Dönüşüm Zamanı" isimli projesi kabul edildi. Şema İlköğretim Okulu, Kasım ayında Polonya'da yapılacak Koordinasyon Toplantısı'nda Türkiye'yi temsil edecek.
Proje koordinatör öğretmeni Mustafa Akyüz, iki yıllık emeklerinin karşılığını aldıkları için mutlu olduklarını belirterek kendilerine destek olan tüm yetkililere teşekkür etti. AB üyesi ülkelerden Polonya, Slovakya ve Romanya'dan birer okulla birlikte projeyi yürüteceklerini anlatan Akyüz, şöyle konuştu: "Ortaklarımız, böyle bir projede bizimle memnuniyetle çalışacaklarını belirterek kendi ulusal ajanslarına başvurdu. Üç ortağımızın başvurularının kabul edilmesi bizleri sevindirdi."
24-28 Kasım'da Polonya'da koordinasyon toplantısı düzenleyip ortak yol belirleyeceklerini anlatan Akyüz, sözlerine şöyle devam etti: "Nisan 2009'da Romanya'da, Kasım 2009'da Slovakya'da, Nisan 2010'da Türkiye'de toplantı gerçekleştireceğiz. Seyahatlere 8 öğrenci, 4 öğretmen olmak üzere 12 kişi katılacağız. Şema İlköğretim Okulu olarak ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz."
Akyüz, yapılan araştırmalar, gözlem ve analizler ışığında ulaşılan noktanın öğrencilerin ve insanların çevre kirliliği ve onun kaçınılmaz sonuçları hakkında gerçek bir bilgiye sahip olmadığını gösterdiğini söyledi. Öğrencilerin, çevre kirliliğinin kötü bir şey olduğunun farkında olması ama nedenleri hakkında bir bilgisi olmamasının kendilerini bu noktaya ulaştırdığını anlatan Akyüz, şöyle konuştu: "İkinci bir nokta ise, toplumu motive eden ve harekete geçirecek olan kurum ve kuruluşların azlığı olarak göze çarpmaktadır.
Endüstri ve sivil toplum örgütleri çevre konusunda yeterli hassasiyeti gösterememekte, gösterenler yetersiz kalmaktadır. Atıkların tekrar kullanılması mümkün olduğu halde firmalar bunu etkin olarak yapamamaktadır. Buradan çıkardığımız sonuç, öğrencilerin atıkların geri dönüşümü ve yararları hakkında yeterli bilince sahip olmadığı olgusudur.
Bu konuda ciddi anlamda yasa veya yaptırım olmaması ve endüstrilerde geri dönüşümü yapılandıracak alt yapı olmaması insanların doğal yaşamına ve
çevreye olumsuz olarak yansımaktadır."
Akyüz, atıkların çevreye olan etkilerini en aza indirmek, çevre bilincini geliştirmek ve ormanların korunmasını sağlamak amacıyla Atık Projesi hazırladıklarını anlattı.
Projenin amacının, öğrencileri, velileri, endüstrileri ve sivil toplum örgütlerini atık ve kaçınılmaz sonuçları hakkında bilgilendirerek bu konuda kamuoyu oluşturmak olduğunu belirten Akyüz, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunu yaparken hedefimiz, her atığın çöp olmadığı bilincinin oluşmasına katkı sağlamaktır.
Proje ile ileride yapılacak geri dönüşüm çalışmaları için bilinçli alt yapı oluşturarak öğrencileri, velileri, endüstrileri, ilgili kurum ve kuruluşları, çevre kirliliğinin gelecekteki tehlikeleri
hakkında bilinçlendirip, bu sorunun en iyi çözümü olan geri dönüşümü hayatın bir parçası haline getirmeyi amaçlıyoruz."