Trabzon'da İMKB MEP projesi basına tanıtıldı
Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde tanıtım toplantısı yapıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan ve mesleki eğitim ile reel sektörü birbirine entegre edecek Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde basın için tanıtım toplantısı düzenlendi.
Trabzon’da proje kapsamında seçilen Ortahisar İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki basın toplantısına Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükür Köse, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Meslek Eğitim Şube Müdürü Süleyman Adıgüzel, Protokol Yürütme Kurulu (PYK) Başkanı ve TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, PYK üyeleri TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, TTSO Meclis Üyesi Aydın Özkurt ve İMKB ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Lütfiye Kul ile basın mensupları katıldı.
Toplantıda konuşan PYK ve TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu hem eğitim sistemi hem de iş dünyamız için tarihi bir adım olan projenin yıllardır dile getirilen ama bir türlü hayata geçirilemeyen bir proje olduğunu belirterek “Protokol kapsamında piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan, yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiliyor. Bu kapsamda 81 ilde 81 meslek lisesi protokol kapsamına alındı. Bu okullar o ildeki iş dünyası temsilcileri ve eğitim camiası temsilcilerinin oluşturacağı PYK tarafından yönetilecek. Turizm Trabzon’un nitelikli elemana ihtiyaç duyan sektörlerinden en önemlisi. Bu nedenle okulumuzda öncelikli alan olarak Yiyecek ve İçecek Hizmetlerini seçtik ve bu alandaki bölümlere artık sınavla öğrenci alacağız. Amacımız bu okulda verilecek eğitimlerle birlikte öğrencilerimizin Trabzon turizmini ileriye taşıyacak niteliklerle mezun olmalarını sağlamaktır” dedi.
Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda PYK Üyesi de olan Eyyüp Ergan da önceliklerinin çocuklarımızın, kızlarımızın meslek okullarından üretmeyi ve çalışmayı sever bir şekilde donanımlı olarak mezun olması, sonrasında da iş hayatını aranılır nitelikli eleman olarak atılmalarını sağlamak olduğunu belirterek şunları söyledi;
“Bizler borsa olarak üzerimize ne görev düşüyorsa onu yapacağımızın sözünü veriyoruz. Bunu yaparken de başta yöremizin en değerli ihraç ürünü fındık olmak üzere tarımsal değerlerimizin de mezunlarımızın ilgi alanına girmesini sağlayacağız. Yöresel ürünlerimizde, yemeklerimizde fındığın çeşitli şekillerde ve fazlaca kullanılmasına çaba sarf edilmelidir. İşletmelerimizde yöresel ürünlerimizin kullanılması, özellikle yerli ve yabancı turistlere bunların sunulması için farklı üretimler tasarlanması şarttır. Örneğin, fındığı sadece çerez olarak sunmamalıyız. Dünyanın en organik ürünü olan çayımızı sadece ‘bardakta çay’ şeklinde içirmenin ötesine taşımalıyız. Bunun için okul, oda/borsa ve işletmeler işbirliği içinde birlikte çalışmalı, projeler üretmeli, hem lezzetli, hem de sağlık için yararlı yiyecekler imal etmeliyiz.”
Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan da bu proje ile güzel bir uygulamaya şahitlik ettiklerini belirterek, “Teori ile pratiğin bir araya gelmesi anlamında çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Özellikle mesleki ve teknik okullarda eğitim hayatlarını sürdüren gençlerimizin sahayı tanımaları, sahada olup bitenleri anlamaları, bu anlamda becerilerini artırmaları, pratikle zenginleşmeleri anlamında çok değerli olduğunu düşündüğümüz bir hizmet. Ayrıca gençlerimiz için önemli bir motivasyon kaynağı da olacağına inanıyorum.” diye konuştu.
Yaklaşık 800 öğrenciden oluşan ve sadece kız öğrencilerin eğitim gördüğü İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Adalet, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Grafik ve Fotoğrafçılık, El Sanatları Teknolojisi, Giyim ve Üretim Teknolojisi, Yiyecek-İçecek Hizmetleri, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanlarında eğitim veriliyor.