Türk öğrenci parmak ısırttı !
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Hüseyin Şairoğlu'nun 23 yaşındaki büyük kızı Sevgi Şairoğlu hem ailesinin hem de İzmirlilerin göğsünü kabartan bir başarıya imza attı. İzmir Amerikan Lisesi'nden dereceyle mezun olduktan sonra bu yıl Sabancı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Hüseyin Şairoğlu'nun 23 yaşındaki büyük kızı Sevgi Şairoğlu hem ailesinin hem de İzmirlilerin göğsünü kabartan bir başarıya imza attı. İzmir Amerikan Lisesi'nden dereceyle mezun olduktan sonra bu yıl Sabancı Üniversitesi Ekonomi Bölümü'ni bitiren Şairoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un Eylül ayındaki BM Genel Kurulu'nda yapacağı konuşmayı hazırlayacak üç kişi arasına girdi
. Ki-Moon'un konuşmasını hazırlamak üzere Birleşmiş Milletler Akademik Güç Birimi (United Nations Academic Impact (UNAI) ile Brookings Enstitüsü tarafından dünyanın çeşitli yerlerindeki üniversite öğrencilerine yönelik açılan yarışmayı okulundaki duyuru panosundan duyan Şairoğlu, buna katılmak için internet üzerinden başvuruda bulundu.
"Bir Dünya Vatandaşı olarak Sorumluluklarımız ve Haklarımız"
Başlıklı bir konuşma metni hazırlayan Şairoğlu bunu internet aracılığıyla Brookings Enstitüsü'ne gönderdi. Yazısında ülkelerin eskisinden çok daha fazla birbirine yakın olduğundan bahseden, "Endişe çağı" yerine "Uyum Çağı"kavramını önerdi.
Küresel vatandaşlık kavramı gündeme getiren Şairoğlu, metninde vatandaşımız olmayan insanlara karşı ne tür sorumluluklar üstlenileceği ve sosyal sorumluluk ortak kültürü çerçevesinde küresel problemlere çözüm ararken ne gibi haklar talep edilebileceğine dair sorulara yanıt aradı. Şairoğlu, 70 ülkeden 250 üniversite öğrencisinin katıldığı yarışmada Ban Ki-Moon'un konuşmasını hazırlayacak ilk 3 isim arasına adını yazdırdı.
BÜYÜK SEVİNÇ DUYDUM
Yazısı kabul edilen Hintli ve Kenyalı öğrencilerle birlikte 10 gün boyunca BM Genel Sekreterliği ve Brookings Enstitüsü'nün yer aldığı New York ile Washington'da da kendileri için hazırlanan programlara katılacak olan Sevgi Şairoğlu, Ayrıca BM'nin açılışış oturuma katılacak.
Şairoğlu, bu arada BM Genel Kurulu'na katılacak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da Çankaya Köşkü'nde kabul edilecek. Habertürk'ün sorularını yanıtlayan Şairoğlu, "Benim yazdığım konuşma metni Hintli ve Kenyalı bir öğrenci ile birlikte kabul edildi.
Eylül ayında yapılacak BM Genel Kurulu'nda Genel Sekreter Ban Ki-Moon bizim yazılarımızdan yararlanarak konuşmasını gerçekleştirecek. Dünyanın en etkin kurumlarından biri olan BM'de dünyaya barış ve kardeşlik mesajını verdiğim, küresel vatandaşlık kavramını öne çıkardığım yazımın gündeme gelecek olması beni çok heyecanlandırdı ve mutlu etti" dedi.
ANNAN, TUTU VE YUSUF
Sevgi Şairoğlu, 2010 yılında Londra'da düzenlenen Dünya Gençlik Platformu'nda katıldığı bir toplantıda Afrikalı Lider Desmond Tutu, BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan ve Mikro Kredi'nin mucidi Bangladeşli Muhammed Yunus'un konuşmalarına tanık olduğunu ve o toplantının ardından eğitim ve kadının işgücüne katılımı ile ilgili konulara ilgi duymaya başladığını söyledi.
Oxford Üniversitesi'nde kalkınma ekonomisi konusunda yüksek lisans yapacağı bilgisini veren Şairoğlu:
"İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 28. maddesi, her kesin hak ve özgürlüklerin tam olarak uygulandığı, uluslararası düzende yaşama hakkı olduğunu belirtir. Ben de konuşma metnini bu ilke doğrultusunda hazırladım. Son yıllarda gündeme gelen küresel vatandaşlık kavramına değindim.
Bu süreçte insanların ne tür haklara sahip olması gerektiğini, sorumlulukların ne olacağını yazımda açıkladım. Küresel vatandaşlık kavramı içinde hoşgörülü, diyalog kurmaya hazır, eşitlikçi, şeffaf, hesap verilebilir olma gibi değerler yer alıyor. Bu Türkiye'de yeni konuşulan bir şey ama, Dünyada tartışılan bir kavram. Bu kavramın bundan sonra da Türkiye gündeminde daha çok konuşulacağını düşünüyorum" dedi.
BİZİM İÇİN SÜRPRİZ OLMADI
Sevgi Şairoğlu'nun EBSO Meclis Başkan Vekili olan babası Hüseyin, annesi Aysel ve kız kardeşi Ezgi Şairoğlu da bu başarının süpriz olmadığını belirtti. Sevgi'nin ilkokuldan bu yana derslerinde başarısının yanı sıra sosyal konulara da ilgi duyduğunu anlatan Hüseyin Şairoğlu, "Küresel sorumluluk konusunda geçtiğimiz yıl Tayland'a gitti ders verdi. Ardahan'da engelli öğrencilere ders verdi. Birçok farklı sosyal projede yer aldı. Biz onun bu konulardaki hızına yetişemiyoruz. Ailesi olarak kendisine her türlü desteği veriyoruz. Kendisinin sosyal konulara da duyarlı olması bizi mutlu ediyor. Bu alanlarda da başarılı olması ailece bizi çok sevindiriyor" dedi.