Türkiye'nin okuma yazma utancı
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı 'Türkiye'de Kadının Durumu' başlıklı rapora göre Türkiye'de kadınların yüzde 19.6'sı okuma yazma bilmiyor.Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) tarafından hazırlanan 'Türkiye'de Kadının Durumu' başlıklı rap
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı 'Türkiye'de Kadının Durumu' başlıklı rapora göre Türkiye'de kadınların yüzde 19.6'sı okuma yazma bilmiyor.
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) tarafından hazırlanan 'Türkiye'de Kadının Durumu' başlıklı rapora göre kadınların yüzde 19.6'sı okuma yazma bilmezken bu rakam erkeklerde yüzde 11.9. Son yıllarda anayasa ve yasalarda, kadın ve erkek eşitliğine yönelik yapılan değişikliklerin anlatıldığı raporun eğitim bölümünde şu tespitler yer alıyor:
* 15-24 yaş arası kadınlarda okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 5.9 iken, bu rakam aynı yaş grubundaki erkeklerde yüzde 1.6 olarak kaydedildi.
* Okuma yazma bilmeme oranı, kentsel nüfustan kırsal nüfusa ve batı bölgelerinden doğu bölgelerine gidildiğinde artış gösteriyor.
* İlköğretim çağında okula gönderilme oranı kız öğrencilerde yüzde 95.97, erkek öğrencilerde yüzde 96.99 olarak kaydedildi.
5 KENTTE YÜZDE 100
* Ortaöğretim çağında okula gönderilme oranı kız çocuklarında yüzde 56.3, erkek çocuklarında ise yüzde 60.63 olarak belirlendi. Yükseköğretimde okula gitme oranı erkeklerde yüzde 21.1, kadınlarda ise yüzde 19.7 olarak tespit edildi.
* Kız öğrencilerin okula gönderilme oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 95.6 ile Ege, en düşük olduğu bölge ise yüzde 70.9 ile Güneydoğu Anadolu olarak tespit edildi. Ankara, İzmir, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova'da ise öğrencilerin okulla tanışma oranı yüzde 100'e çıktı.
ÜNİVERSİTEDEKİ DURUM
* Akademik personelin yüzde 40'ını kadınlar oluştururken, rektörlerin yüzde 9.8'i, dekanların ise yüzde 15.3'ü kadınlardan oluşuyor.
* Milliyet gazetesinin 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası kapsamında 273 bin 447 kız çocuğa ulaşılırken, bu rakamın yüzde 87'sine denk gelen 239 bin 112 kız öğrenci okula gönderildi.
* 'Ana Kız Okuldayız Okuma Yazma Kampanyası' kapsamında ise 451 bin 985 kursiyere ulaşıldı, 207 bin 489 kişi okur-yazarlık belgesi aldı.