250 TL maaşa rekor başvuru!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Mart tarihinde Mardin'de eşini kaybeden ve hiçbir sigortası bulunmayan kadınlar için açıkladığı maaşa başvurular beklenenin üzerine çıktı. Boğaziçi Üniversitesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, hedef kitle olarak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Mart tarihinde Mardin'de eşini kaybeden ve hiçbir sigortası bulunmayan kadınlar için açıkladığı maaşa başvurular beklenenin üzerine çıktı. Boğaziçi Üniversitesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, hedef kitle olarak 150 bin kişi belirlerken, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına 180 bine yakın kadın maaş talebiyle müracaatta bulundu. Talepleri almaya devam eden vakıflarda dul maaşı istekli dosya sayısının 200 binlere ulaşacağı kaydediliyor.
DEDEKTİF GİBİ İNCELEME
Söz konusu başvurular arasında asıl hak sahiplerine ulaşmak için didik didik inceleme yapılıyor. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi üzerinden tek tek incelenen dosyalardan 60 bininin 250 lirayı hak ettiği belirlendi. Söz konusu kişilere vatandaşlık numarası üzerinden maaşlar yatırıldı. 20 Nisan tarihinden itibaren 60 bin dul kadın aylıklarını PTT şubelerinden çekebilecekler. Mayıs ayından itibaren maaşlar iki ayda bir 500 lira olarak ödenecek.
TALEPLER GERİ ÇEVRİLDİ
Dul kadınlara bağlanan maaşla ilgili vakıflara ulaşan en ciddi şikayetler arasında babasının yanında kalanlara ret cevabı verilmesi. 550 lira emekli maaşı alan babasının yanında ikamet etmek zorunda kalan dul kadınlar bile 'Size 250 lira maaş veremeyiz' cevabıyla geri gönderiliyor. Kocasını kaybeden bu hanımların gelir girişi olmayan bir eve çıkmaları gerekiyor. Ancak kocası ölen kadınların mağduriyetinin tamamen çözülmesi için Başbakan Erdoğan'ın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e talimat verdiği belirtiliyor. Buna göre 701 liralık asgari ücretin altında gelir giren bir evde kalan dul kadınlara da maaş bağlanabilecek. Dul kadınlar babasının üzerinden tedavi ve ilaç yardımlarından ücretsiz yararlanmaya devam edecek.
KAYNAK, TRAFİK CEZALARI
Kocasını kaybeden dul kadınlara ödenecek 250 liralık maaş için yıllık 360 milyon lira ayrıldı. Fakir Fukara Fonu'nda (Fak-Fuk-Fon) dul kadınlar için ayrılan bu kaynağın önemli bir bölümünü şoförlere kesilen trafik cezaları, gelir vergisinden alınan yüzde 2.8'lik pay ve reklam gelirleri oluşturuyor. 150 bin kadın için ayrılan kaynak, sisteme girecek yeni dul kadınlar için güncellenerek artırılacak.
SEVGİLİ SÖMÜRÜR KORKUSU
Dul kadına maaşta en çok tartışılan sevgilisi olanlara aylık bağlanmamasındaki gerekçenin detayları da ortaya çıktı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in, kadını korumak için verdikleri maaşı birlikte yaşadığı sevgilinin sömüreceği çekincesi taşıdığı belirtildi. Bu nedenle sevgilisi olan dul kadınlara aylık verilmemesi kararlaştırıldı. Hedef kitledeki kadınlar, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde kayıtlı oldukları il/ilçe sınırları içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na başvuracak. Başvurudan itibaren tüm işlemler, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden yürütülecek. Sistemde dosyası bulunanların, durumu güncellenecek ve mütevelli heyetine gönderilecek.
Dosyası bulunmayanlar için dosya oluşturulacak. Hane ziyareti yapılarak, sosyal inceleme raporu düzenlenecek yine mütevelli heyetine gönderilecek. Başvuru sahibi çalışabilecek durumdaysa İŞKUR'a kaydı yapılacak. Yardım yapılıp yapılmayacağına mütevelli heyeti karar verecek. Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, nakdi yardımı PTT'ye yatıracak. Hak sahiplerinin sosyo-ekonomik ve medeni durumlarında değişiklik olup olmadığı, her ay sistemden yapılacak sorgulamalar ve her yıl yapılacak sosyal incelemelerle takip edilecek.