600 bin işçiye İETT umudu
Hak-İş Başkanı Arslan, yasal engel nedeniyle bu yıl zam alamayan 600 bin sendikalı işçiye, İETT modelinin uygulanmasını önerdi. Öneriye göre işçiler, sözleşme imzalanana kadar zam değil, zam avansı alacak. Toplu İş İlişkileri Kanunu (TİİK) çıkmadığı içi
Yayınlanma:
Hak-İş Başkanı Arslan, yasal engel nedeniyle bu yıl zam alamayan 600 bin sendikalı işçiye, İETT modelinin uygulanmasını önerdi.
Öneriye göre işçiler, sözleşme imzalanana kadar zam değil, zam avansı alacak.
Toplu İş İlişkileri Kanunu (TİİK) çıkmadığı için toplu sözleşme yapamayan, bu nedenle de aylardır zam alamayan 300 bin işçi ile sözleşmeleri birkaç ay içinde bitince aynı kaderi paylaşacak olan 300 bin işçiye işçiye İETT umudu doğdu.
Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan ve zamları TİİK'na takılan 7 bin 500 işçiye, İETT işçileri için yapılan sözleşmeyi uygulayıp zam vermeyi başardıklarını söyledi. Aynı modelin Türkiye genelinde zam alamayan 300 bin sendikalı işçiye uygulanabileceğini belirten Arslan, yasanın gecikmesi halinde zammı tehlikeye girecek geri kalan 300 bin işçinin de bu sistemden yararlanabileceğini, böylece toplamda 600 bin sendikalı işçisinin zam sorununun "avans" yoluyla giderilebileceğini söyledi. İşte Mahmut Arslan'ın 7 bin 500 belediye işçisine zam yolunu açan yöntemi:
Önce yasa engeline takıldılar
İETT ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde örgütlü Hak-İş'e bağlı Hizmet İş Sendikası her iki işyeriyle de ayrı ayrı sözleşme imzalamak için Kasım 2011'de masaya oturdu. İETT yönetimiyle sendika arasında bu tarihte anlaşma oldu, sözleşme imzalandı. İşçiler zammı aldı. Ancak Büyükşehir Belediyesi işçileri ile işveren arasında anlaşmazlık çıktı. Anlaşmazlık yargıya taşındı. Bu süre içerisinde Çalışma Bakanlığı toplu sözleşmelere geçici izin veren süreyi uzatmayınca belediye işçileri diğer 600 bin işçi gibi "yasa" engeline takıldı.
Başkan Topbaş çözdü
Bunun üzerine Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la görüşüp, İETT sözleşmesinin aynısını belediye işçileri için de uygulanması için yardım istedi. Başkan Topbaş bu öneriyi belediye meclisine sundu. Meclis karar alınca 7 bin 500 belediye işçisi, İETT'de imzalanan sözleşmenin aynı haklarından yararlanma imkanına kavuştu.
Gelecek zamdan düşülecek
Başkan Mahmut Arslan'ın verdiği bilgilere göre, yapılan anlaşmada işçilere verilen zam "avans" sayıldı. Bu nedenle, TİİK tasarısı yasalaşıp belediye işçileri sözleşme yapma yetkisini alıp yeniden sözleşme masasına oturduğunda belediye işçilerine verilen avans yeni sözleşmeden doğan haklardan düşülecek. Böylece işçiler ya aynı zammı ya da daha yukarıda bir zammı alabilecekler.
Bakan Çelik'e iletildi
Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, sistemin, halen zam alamayan işçilere uygulanabileceğini, bu konuda destek almak için öneriyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de dahil olmak üzere işçi ve işveren sendikalarına ilettiklerini söyledi. "Belediyede toplu sözleşme yapamadık ama işçilerimize zammı aldık" diyen Arslan, fikir birliğine varılması ve ortak anlayışta buluşulması halinde zam bekleyen tüm sendikalı işçilere "avans zam" verilebileceğini söyledi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.