%71 harcamaya devam!
Türkiye'de tüketicilerin yüzde 71'i önceki yıla kıyasla giyim harcamasını kısmazken, giyime daha çok para ayıranların oranı yüzde 30. "Pazarlık avcısı" olarak nitelendirilen Türk tüketicilerin indirimde alışveriş yapma oranı da 2010'a kıyasla yüzde 7 arta
Türkiye'de tüketicilerin yüzde 71'i önceki yıla kıyasla giyim harcamasını kısmazken, giyime daha çok para ayıranların oranı yüzde 30. "Pazarlık avcısı" olarak nitelendirilen Türk tüketicilerin indirimde alışveriş yapma oranı da 2010'a kıyasla yüzde 7 artarak yüzde 87'ye yükseldi.
Yastık altı birikime düşkün ve tasarruf eğilimi yüksek olan Türk tüketiciler para biriktirirken giyiminden kısmıyor. Türkiye'de önceki yıla kıyasla giyim harcamasını azaltanların oranı yüzde 29'da kalırken, yüzde 71'lik kesimin bu konuda kemer sıkmayı tercih etmediği görülüyor. Cotton Council International (CCI-Uluslararası Pamuk Konseyi) ve Cotton Incorporated'ın işbirliğiyle hazırlanan ve 2 yılda bir yayımlanan Global Lifestyle Monitor raporunun sonuçlarına göre, Türkiye'de tüketicilerin yüzde 30'u önceki yıla oranla daha fazla giyim harcaması yaptığını ifade ederken, yüzde 41'i de harcamasının aynı düzeyde olduğunu söylüyor.
PAZARLIK AVCISI OLDUK
10 ülkede 5 binden fazla tüketici üzerinde gerçekleştirilen ve 2 yılda bir yenilenen araştırmada Türk tüketiciler "pazarlık avcısı" olarak nitelendiriliyor. Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlara göre, Türkiye'de indirimden alışveriş yapma oranı 2008'den beri istikrarla yükseliyor. 2008'de Türk tüketicilerin indirimden alışveriş yapma oranı yüzde 76 iken, bu rakamın 2010'da yüzde 80'e, 2012'de yüzde 87'ye çıktığı görülüyor. "Daha iyi fiyat için kalite kriterimden ödün verebilirim" diyen tüketicilerin oranı ise 2010'da yüzde 45 iken 2012'de yüzde 37'ye geriliyor.
İÇ ÇAMAŞIRI ORTALAMASI YÜZDE 14
Gardıroplardaki ürün dağılımını da inceleyen araştırmaya göre, Türkiye'de kişi başına düşen ortalama iç çamaşırı sayısı 14. Aynı inceleme, 35 yaş üstü tüketiciler ortalama 3 takım elbiseye sahipken, 35 yaş altında bu rakamın 1.8'e indiğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, tüketicilerin gardırobunda ortalama 4 pijama, 5 eşarp, 3 şort, 7 kazak, 5 denim ve 5 spor pantolon, 4 ceket veya palto bulunuyor. Kadınların gardırobundaki etek sayısı 6 iken, elbise sayısı ise 5 olarak ölçülüyor. Araştırma, Türkiye'de denim sahipliği oranının ABD, İngiltere, Almanya ve İtalya'ya kıyasla oldukça geride olduğunu da gösteriyor. ABD'li bir tüketici ortalama 20 denim ürüne sahipken, Türkiye'de bu rakam 8'de kalıyor. Türk tüketicilerin 8 denim ürününden 5'i ise pantolon.
KARARDA EN ÖNEMLİ ETKEN DAYANIKLILIK
Global Lifestyle Monitor'e göre, Türkiye'de tüketicilerin yüzde 75'i satın aldıkları ürünün pamuk veya pamuklu karışımlardan elde edilen kumaştan üretilmesini tercih ediyor. Aynı oranda tüketici, günümüz modası için en iyi giysilerin pamuklu kumaştan üretilebileceğini düşünüyor. Türk tüketicilerin yüzde 91'i iç çamaşırında pamuklu ürünleri tercih ederken, bu oran sutyen ve tişörtte yüzde 88, spor giysilerin yüzde 83, pijamalarda yüzde 79, gündelik pantolonlarda yüzde 61 olarak ölçülüyor.