Asgari ücret azalacak mı?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Ulusal İstihdam Stratejisi Taslağı hakkında açıklamada bulundu. Hükümet işgücü piyasasındaki yapısal sorunların çözülmesi ve işsizliğin kalıcı olarak düşürülmesi hedefiyle hazırladığı, bazı düzenlemeleri işçi
Yayınlanma:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Ulusal İstihdam Stratejisi Taslağı hakkında açıklamada bulundu.
Hükümet işgücü piyasasındaki yapısal sorunların çözülmesi ve işsizliğin kalıcı olarak düşürülmesi hedefiyle hazırladığı, bazı düzenlemeleri işçi tarafında büyük tepkiyle karşılanan Ulusal İstihdam Stratejisi Taslağı’nı tamamladı. Geçen yıl tarafların görüşlerine sunulan ve tartışma yaratan taslak, üzerinde çalışılmak üzere yeniden Bakanlığa çekilmişti.
Gelinen noktada strateji belgesine son rötuşların yapıldığı ve kısa süre içinde yayınlanacağı öğrenildi. Gelişmeyi doğrulayan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, “40 hedef, 57 politika ve 205 tedbirden oluşan Ulusal İstihdam Stratejisi Taslağı’nı hazırladıklarını ve yakın zamanda yayınlanacağını” söyledi.
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) 163’üncü geleneksel toplantısına katılan Bakan Çelik, şöyle konuştu: “Ulusal İstihdam Stratejisi Taslağı’nı tamamlamış bulunuyoruz.
Şu anda Kalkınma Bakanlığı’nda son değerlendirmeler yapılıyor. Yakın zamanda yayınlanacak. Ardından da 2 yılda bir gözden geçirilecek. 2023 yılında, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında işsizliği yüzde 5’e indirme hedefimiz var. Ayrıca bilişim, finans, inşaat, sağlık, tarım, tekstil, turizm sektörlerine ilişkin 40 hedef, 57 politika ve 205 tedbiri belirledik” diye konuştu.
4 temel başlık, 40 hedef Söz konusu Ulusal İstihdam Stratejisi Taslağı, geçen yılın ortasında tarafların görüşlerine açılmış ancak özellikle esnek çalışma modelleriyle ilgili içerdiği düzenlemeler nedeniyle işçi kesiminden büyük eleştiri almıştı. O günden bu yana süren çalışmalarda sona gelinirken, Strateji Belgesi ‘eğitim-istihdam ilişkisi’, ‘işgücünün esnekliği’, ‘özel politika gerektiren gruplar’ ve ‘sosyal yardım alan kesimlerin çalışma hayatına sokulmasına’ ilişkin4 temel eksenden oluşuyor. Bu 4 temel başlık altında 40 hedef belirlenmiş durumda.
Belgeye göre taşeronluk sistemindeki bazı kısıtlamaların kaldırılmasından, kısmi çalışma sözleşmelerinin kolaylaştırılması, evden veya uzaktan çalışma denilen esnek çalışma modellerinin getirilmesine kadar çok sayıda düzenleme hayata geçirilecek.
Ayrıca geçen yıldan bu yana tartışma konusu olan Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasına dönük hedef de strateji belgesinde yerini almış durumda. Daha önce gündeme geldiğinde en fazla eleştirilen konuların başında gelen ‘asgari ücrette yaş sınırının yükseltilmesi’ bölümü de, tamamlanan strateji belgesinde yer almış durumda.
Buna göre asgari ücretin belirlenmesinde 16 yaş sınırının değiştirilmesi başlığı da bulunuyor. Bu değişikliğin yaş sınırının 18’e çekilmesi olduğu biliniyor. Böylece 16-17 yaşındaki çalışanlardan binlerce kişi daha düşük asgari ücret almak zorunda kalacak.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.