Bankalar arasında rekabet kızıştı! Vatandaş yüksek faiz arayışında

Merkez Bankası'nın ilk faiz indirimi için tahminleri gelecek yıla ötelendi. Faizlerin düşeceği beklentileri nakit parası olan vatandaşları, yüksek faiz oranlarını değerlendirmek için harekete geçirdi.

Bankalar arasında rekabet kızıştı! Vatandaş yüksek faiz arayışında

2025 yılına ertelenen faiz indirimi beklentileri, eylül ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın açıklamalarıyla gündeme oturdu. Karahan, enflasyonun kalıcı düşüşü için daha kat edilmesi gereken mesafeler olduğunu belirtti.

Son gelişmelerle birlikte vatandaşların yüksek getiri arayışı da hız kazandı. Mevduat faiz oranlarının güncellenmesiyle bankalar, eski ve yeni müşterilere sundukları oranlarda farklılıklar yaratmaya başladı. Yeni müşterilere yönelik faiz kampanyaları dikkat çekerken, mevcut müşterilere sunulan kısa vadeli mevduat faizleri yüzde 44-49 bandında kaldı. Piyasalardaki fazla Türk Lirası, bu düşüşte önemli rol oynadı.

Sıkı para politikasının tam olarak piyasaya yansıyıp yansımadığını gösteren gecelik faiz oranlarında hareketlilik devam ederken, cuma günü gecelik faiz oranı yüzde 48,9'a kadar düştü. Bu durum, mevduat faizleri üzerinde baskı yarattı. Piyasada yaklaşık 300 milyar liralık likidite fazlası olduğu tahmin ediliyor.

Bankaların yeni mevduat yatırımcıları kazanma hedefiyle başlattıkları kampanyalarda faiz oranları yüzde 54'e kadar çıkarken, yatırımcılar farklı bankalarda hesap açarak daha yüksek getiri elde etmeye çalıştı. Bankacılık sektöründen alınan bilgilere göre, yeni müşteri hesap açılışlarında ciddi bir artış yaşandı.

Merkez Bankası, bankalar tarafından açılan mevduat hesaplarına uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarını da açıkladı. TCMB verilerine göre, 4 Ekim itibarıyla mevduat faiz oranları şöyle:

1 aya kadar vadede yüzde 54,80

3 aya kadar vadede yüzde 59,74

6 aya kadar vadede yüzde 49,36

1 yıla kadar vadede yüzde 48,91

1 yıl ve üzeri vadede yüzde 44,71

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler