Borsada sistem değişiyor!

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, ''Yıl sonuna kadar 2 ya da 3 şirket daha halka arz olacak. 30'a yakın bir rakamla bu yılı tamamlayacağız gibi görünüyor'' dedi.İMBK'nin Olağanüstü Genel Kurulu, Borsanın İstinye'deki merkezin

Borsada sistem değişiyor!

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, ''Yıl sonuna kadar 2 ya da 3 şirket daha halka arz olacak. 30'a yakın bir rakamla bu yılı tamamlayacağız gibi görünüyor'' dedi.

İMBK'nin Olağanüstü Genel Kurulu, Borsanın İstinye'deki merkezinde başladı. Hüseyin Erkan, burada yaptığı konuşmasında, İMKB'deki son dönem çalışmalarını anlattı. 

"DİĞER BORSALARA ÖRNEK OLUYORUZ"

İMKB'de işlem hacmi ve işlem gören şirket sayısı açısından ciddi gelişmeler yaşandığını belirten Erkan, geçen yıl borsada işlem hacminin 3,2 trilyon dolar olduğunu, yıl sonunda yine bu rakamlara ulaşılabileceğini bildirdi.

Sabit getirili menkul kıymetlerin yüzde 85'inin Borsa'dan geçmesinin sağlandığını anlatan Erkan, ''En büyük organize repo piyasasına sahibiz. Türkiye'de biz bunu gerçekleştirdik, diğer borsalara da örnek oluyoruz'' dedi.

Erkan, halka arzlar aracılığıyla ekonomiye önemli kaynak sağlandığını, 2005-2009 döneminde toplam halka arz gelirlerinin 51,5 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Halka arz seferberliğine de devam ettiklerini anlatan Erkan, şirketlerle bire bir temas kurduklarını, onlara uzak olmadıklarını anlattıklarını söyledi.

HALKA ARZ ORTALAMASI BU YIL 30'A YAKIN BİR RAKAM OLACAK!

Hüseyin Erkan, 1990-2000 yılları arasında halka arz ortalamasının 24 şirket olduğunu, sonrasında bu sayının 6'ya düştüğünü belirterek, ''Yıl sonuna kadar 2 ya da 3 şirket daha halka arz olacak. 30'a yakın bir rakamla bu yılı tamamlayacağız gibi görünüyor'' dedi.

Erkan, 2011 sonunda ''Serbest İşlem Platformu''nu da devreye alacaklarını belirterek, 20'nin üzerinde şirketin de bu platformda işlem görmeye başlayacağını kaydetti. 

3 AŞAMALI TEDBİR

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, önümüzdeki dönemde yatırımcı bazında tedbirlerin devreye gireceğini belirterek, ''Üç aşamalı tedbirler getireceğiz. İlk aşamada yatırımcı bazında brüt takas. Tekrarı halinde yatırımcı bazında depo şartı. Bu da tutmazsa yatırımcının borsadan boykotuna kadar gidebilecek sonuçlar çıkacak ortaya'' dedi.

İMKB'nin olağanüstü genel kurulunda konuşan Erkan, İMKB'de kurumsal yatırımcı eksikliğine dikkati çekerek, bunun İMKB'deki volatiliteyi artırdığını anlattı.

DÜNYA BORSALARINDA İŞLEM HACMİ DÜŞERKEN, İMKB ARTIŞ GÖSTERDİ

Erkan, yerli kurumsal yatırımcının tabanı geliştikçe İMKB'nin daha az oynak karaktere sahip olacağının altını çizerek, bu yıl dünya borsalarında işlem hacimleri düşerken İMKB'de ciddi artışlar yaşandığını kaydetti. 

Yabancı yatırımcıların halka açık piyasa değeri içindeki payının düştüğüne, 2,5 milyar dolarlık satışın Türkiye'den çıkış anlamına gelmeyeceğine dikkati çeken Erkan, geniş zaman dilimlerine bakmak gerektiğini söyledi. 

Piyasa yapıcılığı, emir iptali, alıcı satıcı kodlarının gösterilmemesi, fiyat adımlarının küçültülmesi gibi değişikliklerin işlem hacmine etkisine ilişkin şu bilgileri verdi:

''İşlem hacminde 5 aylık dönemde yüzde 56'lık, 8 aylık dönemde yüzde 48'lik, 1 senelik dönemde yüzde 26'lık artış görüyoruz. Fiyat oynaklığında 5 ayda yüzde 2'lik, 8 ayda yüzde 5'lik, bir yıllık dönemde yüzde 7'lik azalma görüyoruz.''

Yurt dışı faaliyetlerine ilişkin de bilgi veren Erkan, yurt dışından Türkiye'nin ekonomik gelişmesi ve sermaye piyasalarına büyük ilgi gösterildiğini belirterek, önümüzdeki yıllarda Güney Kore'den, Tayvan'dan ve Avrupa'dan çeşitli yollarla sermayenin Türkiye'ye gelebileceğini anlattı.

HİSSE ALIM SATIM SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

Erkan, 2012 projelerine ilişkin olarak ise, şunları kaydetti:

''Hisse senedi alım satım sistemini artık değiştiriyoruz. Ekran görüntüsü haricinde hiçbir şey eski sistem değil. Çok değişti ve hepsine hakimiz. Birçok uygulamayı bu sistem üzerine geliştirdik, kapasitesini artırdık, işlem hızlarını artırdık. Ama artık yeni bir jenerasyona geçmemiz lazım. Son süratle çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki yıl eylül ayına kadar zannediyorum testleri de bitirmiş olacağız. Umut ediyorum 2012 sonuna kadar yepyeni bir jenerasyon yazılımı, yüzde 100'üne kendimizin sahip olduğu, fikri mülkiyetine tamamen sahip olduğumuz bir sistemi devreye sokuyoruz.''

Büyük Emirler Pazarı oluşturma çalışmalarını sürdürdüklerini, ancak bunu yeni sistem üzerinde hayata geçirmeyi planladıklarını söyleyen Erkan, böylece kurumsal yatırımcıların dışarıdan yaptıkları işlemlerin ciddi kısmının çekileceğine inancını ifade etti. 

Erkan, yeni sistemle birlikte fiyat adımlarının bir miktar küçülmesine başlanacağını bildirdi.

Önümüzdeki dönemde yatırımcı bazında tedbirlerin de devreye gireceğini aktaran Erkan, ''Üç aşamalı tedbirler getireceğiz. İlk aşamada yatırımcı bazında brüt takas. Tekrarı halinde yatırımcı bazında depo şartı. Bu da tutmazsa yatırımcının borsadan boykotuna kadar gidebilecek sonuçlar çıkacak ortaya. Biz artık piyasamızda kötü oyuncuların, piyasa bozucu hareketlerin önüne geçme fırsatını bu yeni sistemde yakalayabileceğiz'' dedi.

2012 PROJELERİ

İMKB Başkanı Erkan, diğer 2012 projelerine değinerek, İMKB'de işlem gören menkul kıymetler üzerine opsiyon piyasasını hayata geçirmek için yasada buna imkan tanıyan maddeler bulunduğunu, kendi mevzuatlarının buna imkan tanıdığını, bu piyasayı hayata geçirmek için hazır olduklarını, testlerini yaptıklarını ve çok kısa zamanda devreye alacak durumda bulunduklarını kaydetti.

KAP SİSTEMİNİN ALTYAPISI YENİDEN TASARLANACAK

Erkan, diğer 2012 projelerini şöyle sıraladı:

''İMKB Sürdürülebilirlik Endeksi projesinin 2012 yılı ilk yarısında tamamlanmasını planlıyoruz. Şirketlerin hak kullanımıyla ilgili olarak KAP sistemi aracılığıyla duyurmakta oldukları bilgilerin veri olarak da kullanılabilmesine yönelik olarak KAP altyapısı yeniden tasarlanmış olup çalışmalar tamamlanmak üzeredir.''

BÜTÇEYE YATIRIM ÖDENEĞİ

Renovasyon projesine de değinen Hüseyin Erkan, İstinye'deki bina ve Ataşehir'de bazı yatırımlar yapmak istediklerini, bunun için bütçeye ciddi bir yatırım ödeneği konulduğunu söyledi.

Oluşturmak istedikleri ikiz yapının teknik bir gerekliliğin sonucu olduğuna işaret eden Erkan, İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında bölgenin merkezi haline gelmeyi planladıklarını, bu nedenle hataya tahammülleri olmadığını ve birbirine eşit kapasitede iki merkeze ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

İMKB'NİN HUKUKİ ŞEKLİ DE DEĞİŞMEYE BAŞLIYOR!

Erkan, bir yandan yeni yer için yatırımlar sürerken, mevcut yerin korunması ve belirsizliğe yer bırakılmaması gerektiğini ifade ederek, İMKB'nin hukuki şeklinin de değişmeye başladığını ve çok kısa zamanda sonuçlanmasının beklendiğini bildirdi.

"BİR BORSA, BİR ODADAN YÖNETİLMEZ"

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, ''Ben personelimle gurur duyuyorum. Bir borsayı yönetmek 30 kişiyle olmaz. Bir borsa, bir odadan yönetilmez'' dedi.

Erkan, İMKB Olağanüstü Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, İMKB'nin göstermelikte de olsa bir işlem salonunun olmasında fayda bulunduğunu belirterek, bunun avantajlarını anlattı.

İMKB'nin verilerinin depolandığı bir merkezin Ankara'da bulunduğunu, burayı olağanüstü durum merkezi haline getirmeye çalıştıklarını söyledi.

"HALKA ARZDA HEPİMİZE GÖREVLER DÜŞÜYOR"

2023 yılında Borsada bin şirket hedeflediklerini anımsatan Erkan, ''Türkiye'nin göz bebeği, gururla gösterdiği şirketleri aramızda görmek isteriz. Halka arzlarda artık hepimize görevler düşüyor'' dedi.

Erkan, bugünkü konjonktüre rağmen halka arzların devam ettiğini söyledi.

Yatırımcı seferberliği konusunda da çalıştıklarını anlatan Erkan, Türkiye nüfusunun yüzde 10'unu hisse senedi sahibi yapmak için bütün kurumların çalıştığını kaydetti. İstanbul'u bir finans merkezi olarak ortaya çıkaracak en önemli projelerden biri olan ortak emir dağılım platformu konusunda da çalışmaların sürdüğünü söyledi.

"PERSONELİMLE GURUR DUYUYORUM"

Hüseyin Erkan, konuşmasının sonunda basında Borsa personeli, faaliyetleri ile ilgili asılsız, gerçeğe dayanmayan birçok iddia ile karşı karşıya olduklarını, bu tür olayların kurumu yıprattığını belirterek, ''Ben personelimle gurur duyuyorum'' dedi.

Erkan'ın bu sözleri salondaki Genel Kurul katılımcıları tarafından alkışlandı. 

Yetkilendirilmiş bir kurum olarak bir borsanın 30 kişiyle bir odadan yönetilemeyeceğinin altını çizen Erkan, İMKB'nin herhangi bir aracı kurumla karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Borsanın belli sayıda, belli eğitim düzeyinde ve maaşla personel çalıştırmak zorunda olduğunu anlatan Erkan, bu kriterlerin yönetmeliklerle belirlendiğine dikkati çekti.

Erkan, Borsa personelinin sendikalaşarak haklarını kazandığını, hakların Anayasa tarafından garantiye alındığını belirtti.

Genel Kurul katılımcılarına İMKB'de yönetim kurulu üyeliğinin çok önemli olduğunu anlatan Erkan, bu görev için ciddi zaman ayırmak ve özveri gerektiğini söyledi.

Erkan, konuşmasının sonunda desteklerinden dolayı yönetimdeki çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler