Çalışan anneler için son 15 gün

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, kadın istihdamını ve doğurganlık oranını artırmak için hazırladıkları ‘esnek çalışma’ düzenlemesinin bitme aşamasına geldiğini söyledi.Şahin, evden, yarı zamanlı ve çağrı üzerine çalışma sisteminin de getirileceğin

Çalışan anneler için son 15 gün

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, kadın istihdamını ve doğurganlık oranını artırmak için hazırladıkları ‘esnek çalışma’ düzenlemesinin bitme aşamasına geldiğini söyledi.

Şahin, evden, yarı zamanlı ve çağrı üzerine çalışma sisteminin de getirileceğini kaydetti
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadınlara yönelik esnek çalışma hazırlıklarıyla ilgili düzenlemenin 15 gün içinde tamamlanacağını açıkladı.
 
Şahin, yarı zamanlı, evden ve çağrı üzerine çalışma sisteminin de getirileceğini kaydetti. Gazetelerin Ankara Temsilcilerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın son dönem çalışmaları hakkında bilgi veren Fatma Şahin, kadın istihdamını ve doğurganlık oranını artırmak için sürdürdükleri çalışmanın bitme aşamasına geldiğini söyledi.Doğumizni, süt izni, esnek çalışma gibi modelleri içeren hazırlığın 15 gün içinde tamamlanacağını anlatan Bakan Şahin, güvenceli esneklikmodelini öngördüklerini belirtti.
 
AVRUPA’DA YÜZDE 40
 
Kadın istihdamında, yarı zamanlı, evden ve çağrı üzerine çalışma gibi modeller üzerinde durduklarını kaydeden Şahin, Avrupa’da bazı ülkelerde kadın istihdamının yüzde 40’lar düzeyinde bu yöntemlerle gerçekleştiğini ifade etti.
 
Bu modelle birlikte doğurganlık oranlarının da artacağını vurgulayan Şahin, çocuk desteğiyle ilgili modelleri incelediklerini ve erken yaşa desteğin verimli olduğunu gördüklerini anlattı.
 
Kadınlar için iş hayatı ile aile hayatının uygunlaştırılması eksenli çalıştıklarını belirten Şahin, bunun nüfus artış oranını etkileyeceğini söyledi.
 
Şahin, Türkiye’nin batı illerinde nüfus artış hızının AB ortalamasında olduğunu, yaşlanmanın hızla yükseldiğini vurguladı.
 
İSTİHDAMIN 3’TE BİRİ KADIN
 
Türkiye’de son teşviklerle artan 4,5 milyon istihdamın, 1,5 milyonunun kadın olduğunu söyleyen Şahin, gayrimenkul edinmede de çarpıcı rakamlar verdi.
 
Türkiye’de 2001’de yüzde 3 olan kadınların gayrimenkul sahipliği oranının şu an yüzde 35’e çıktığını, bunun dünya ortalamasının yüzde 1 olduğunu söyledi. Kadın istihdamını artırmak için tasarımve pazarlama alanına yoğunlaştıklarını açıklayan Bakan Şahin, bu çerçevede önümüzdeki günlerde dünya çapında tasarımcıların Türkiye’ye getirileceğini duyurdu.
 
Şahin, devlette kadın istihdamının yüzde 33, özel sektörde yüzde 22 ile daha düşük olduğunu belirtirken üst düzey yöneticilerle ilgili çarpıcı bir istatistik açıkladı.
 
Türkiye’de mevcut CEO’ların yüzde 12’sinin kadın olduğunu, bu oranın Avrupa ve ABD’deki oranın iki katı olduğunu söyleyen Şahin, özellikle finans sektöründe kadınların çok etkin olduklarını vurguladı.
 
Şiddetin ana sebebi alkol
 
Medyanın şiddet haberlerini öne çekmesi nedeniyle kadın ölümlerinin arttığı algısı oluştuğunu ancak bunu rakamların yalanladığını belirten Şahin, konuyla ilgili istatistikleri açıkladı.
 
2009’da 171, 2010’da 177, 2011’de 163, 2012’de 155 kadının şiddet nedeniyle hayatını kaybettiğini, ana sebebin ise yüzde 48’le alkol olduğunu dile getirdi.
 
Şahin, faillerin rehabilitasyonu üzerindeki çalışmanın farklı kurumlarla koordinasyon içinde sürdüğünü kaydetti.
 
Şahin’in açıkladığı rakamlara göre pilot uygulamanın yapıldığı iki ilde verilen panik butonu sayısı 16. Bunlardan bir tanesi Adana’da bir erkeğe verilirken, 15’i kadınlar tarafından alındı.
 
Aidiyet duygusu terörü yenecek
 
Terör konusunda bakanlığının çalışmalarını anlatan Şahin, 55 Kadın Destek Evi açtıkları bölgede aidiyet duygusunu geliştirdiklerini, bunun terörü yeneceğini belirterek şöyle konuştu:
 
“Kadınlar evlerinden çıkarak bu merkezlerde sosyalleşiyor veaidiyetduyguları gelişiyor. Bu terörün önemli bir kozunu elinden alıyor. Ayrıca bölgede üniversite sayısının artmasıyla, kız çocuklarını başkaile göndermeyen ataerkil zihniyetin olumsuzluğunun da önüne geçildi. Böylece üniversiteye giden kadın oranın yüzde 19’dan yüzde 45’e çıktı.”
 
Sevgi evlerinde başarı patlaması
 
Kimsesiz çocukların barındırıldığı yurt sisteminden ‘sevgi evleri’ sistemine geçilmesiyle çocukların artan başarı oranlarına dikkat çeken Şahin, “Artık normal apartman dairelerinde kalmaya başlayan çocukların not ortalamaları 2 seviyesinden 4’ün üzerine çıktı. Bizim için normal olan şeyler o çocuklar için son derece kıymetli. Sorduğumda, ‘Bakanım artık adresim var. Yurt yazarken içim sızlıyordu, şimdi bir mahalle-sokak yazabiliyorum. Kapımızın zili var basıyoruz, ekmek almaya gidebiliyoruz’ diyorlar. Ev aile ortamı çocukları hayata bağladı, sorumluluk verdi” dedi.
 
20 milyar lira sosyal yardım
 
İktidara geldiklerinde 1.3 milyar düzeyindeki yardımları 20 milyar lira seviyesine çıkardıklarını anlatan Şahin, yardımın çeşitlendirilerek verimin artırıldığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler