Çeyiz parası SGK'dan

SGK'dan yetim aylığı alırken evlenen kız çocuklarına son aldıkları yetim aylığının SSK ve Bağ-Kur'lular için 24 katı, Emekli Sandığı'ndan yetim aylığı alanlar için ise 12 katı tutarında evlenme ödeneği (çeyiz parası) verilirBabam 12.04.2002 tarihinde vefa

Çeyiz parası SGK'dan



SGK'dan yetim aylığı alırken evlenen kız çocuklarına son aldıkları yetim aylığının SSK ve Bağ-Kur'lular için 24 katı, Emekli Sandığı'ndan yetim aylığı alanlar için ise 12 katı tutarında evlenme ödeneği (çeyiz parası) verilir

Babam 12.04.2002 tarihinde vefat etmiştir. Bu tarihten itibaren SGK'ya başvuru yaptık ve anneme ablama ve bana maaş bağlandı. (Babam süper emekliydi ama maaşımız buna rağmen azdı.) Fakat annemin de vefat etmesi ve ablamın da işe girmesi nedeniyle tek ben maaşı almaya devam ettim. Bir süre maaştan faydalandım, ama 14.09.2010 tarihinde işe girmem nedeniyle maaşım doğal olarak kesildi. İki yıldır çalışmaktayım ve kısa bir süre sonra elde olmayan nedenden dolayı işimden ayrılacağım. Benim sorum bana tekrar babamdan maaş bağlanır mı? Bağlanırsa ne kadar maaş alırım? Ayrıca bir yıl içerisinde evleneceğim. Evlilik ödeneği diye bir şey varmış. Ben faydalanabilir miyim ve ne kadar alabilirim. Nihal Sürer

Nihal Hanım, halen sigortalı olarak çalıştığınız için babanızdan yetim aylığı alma hakkınız yok ama işinizden ayrıldığınız gün SGK'ya tahsis talep (aylık isteme) müracaatı yaparsanız size yetim aylığı bağlarlar.

EVLENME ÖDENEĞİ YA DA ÇEYİZ PARASI
5510 sayılı Kanun'un 37. maddesine göre;
"Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Evlenme ödeneği alan hak sahibine, aylığının kesildiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, 2 yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, bu durumda olanlar 60'ıncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır..."
Madde metninden de görüleceği üzere SSK veya Bağ-Kur'lu ana-babasından yetim aylığı alan kızlar evlenirse, aldıkları yetim aylığı evlilik sebebiyle kesilir. Aylığı kesilen kızlar SGK'ya dilekçe gönderip evlenme ödeneği (çeyiz parası) talep ederlerse kendilerine son aldıkları yetim aylığının 2 yıllık tutarı ödenir. Evlilik 2 yıldan önce son bulursa 2 yıl bitinceye kadar yeniden yetim aylığı bağlanmaz. Ayrıca, 2 yıl boyunca da GSS'ye prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Bu sebeple yetim aylığı alırken evlenirseniz mutlaka çeyiz parası talebinde bulunun.
 
EMEKLİ OLMAK İÇİN TÜM ŞARTLARIN TAMAMLANMASI GEREKİR
Prim ve 25 yıl hizmeti doldurdum, yaşımın dolmasını bekliyorum. Emekli olup aynı işyerinde çalışmak istiyorum işverenim "Emekli olup çalışabilirsin ama yasal emeklilik belgesi isterim.
15 yıl hizmet belgesi getirirsen işten ayrılmak zorundasın" diyor. İzmir SGK, "Yaşı bekleyen emekli olamaz, öyle bir şey yok; sadece 15 yıl belgesi verebiliriz" diyor. Yaşı bekleyen nasıl emekli olur? Ümit Uyanık
Sayın okurum, sizin emekli olabilmeniz yani emekli aylığını alabilmeniz için yaşınızı da tamamlamanız gerekir. Siz şimdi emeklilik için gereken son şart olan yaş şartını tamamlamayı bekliyorsunuz. Beklerken ister çalışır ister çalışmazsınız. Siz kıdem tazminatınızı işyerinden almak amacındaysanız, aynen İzmir SGK'nın veririm dediği "15 yılı ve en az 3600 günü tamamlamış-Kıdem Tazminatı Alabilir" yazısını alıp işverene vereceksiniz ve verdiğiniz gün işinizden ayrılacaksınız; işveren de size hak ettiğiniz kıdem tazminatınızı ödeyecek. Sonra isterseniz aynı işyerinde isterseniz başka bir işyerinde yeniden işe girip çalışma hakkınız var. Sonra da yaşınız gelince SGK'dan emekli olmak için emeklilik talep dilekçesi vereceksiniz.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler