Devlet verdiği zammı geri aldı

 Yüzde 4 4 zam oranı sonrası yıllık geliri 10 bin liranın üzerine çıkan yüz binlerce memurun gelir vergisi oranı yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıktı. Yani devlet 4 puanlık zammı 5 puanlık vergi artışıyla fazlasıyla geri aldı.  Hükümetin memurlara verdiği zam,

Devlet verdiği zammı geri aldı

 

Yüzde 4 4 zam oranı sonrası yıllık geliri 10 bin liranın üzerine çıkan yüz binlerce memurun gelir vergisi oranı yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıktı. Yani devlet 4 puanlık zammı 5 puanlık vergi artışıyla fazlasıyla geri aldı.

 

 

Hükümetin memurlara verdiği zam, maaşlarda görünenden daha az bir artışa, hatta azalmaya neden oldu. Bu durumdan en fazla zarar göreceklerin başında ise sözleşmeli personel geliyor. Maaşı yaklaşık 2 bin 150 lira olan bir sözleşmeli personelin ödediği gelir vergisi, Mayıs ayında 104 lira artarak 312 liradan 416 liraya çıktı. Yüzde 4'lük zamla birlikte maaşı 86 lira artan sözleşmeli personel, 104 lira daha fazla vergi ödeyecek. Böylelikle, maaş zammıyla beraber sözleşmeli personelin cebinden net olarak 18 lira çıkacak.

 

 

HÜKÜMET ZAM YAPTI AMA FAZLASINI DA ALDI

 

Milli Gazete'nin haberine göre, memurlara verilen yüzde 4 4'lük zammın ardından, yıllık geliri 10 bin liranın üzerine çıkan yüz binlerce memur, gelir vergisi oyunuyla karşı karşıya kaldı. Buna göre, gelir vergisinde yüzde 15'ten yüzde 20'lik dilime giren memurlar daha fazla gelir vergisi ödeyecekler. Yapılan zamla birlikte 89 lira zam alan bir öğretmenin cebinden çıkan vergi miktarı da 74.5 lira artacak ve öğretmenin maaşına yansıyan net zam sadece 14.5 lira olacak. Aynı şekilde, maaşı 115 lira zamlanan mühendis, 69 lira daha fazla gelir vergisi ödeyecek ve sadece 46 lira zam almış olacak.

 

Kamu-Sen'in açıklamasına göre, Maliye Bakanlığı'nın 2012 yılı için geçerli olan gelir vergisi dilimlerini belirlerken enflasyon ve yeniden değerleme oranlarını dikkate almadığı belirtildi. Düşük maaşlı memurların ödeyeceği gelir vergisi oranlarının Haziran'da yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıktığı vurgulanırken, Haziran ayı itibarı ile 6 aylık brüt ücretlerinin toplamı 10 bin liradan fazla olan yaklaşık 1 milyon 900 bin memurun, bir üst vergi diliminden vergilendirildiği ve daha fazla vergi ödemek zorunda kaldıkları ortaya çıktı. Kamu-Sen'in açıklamasında, "Haziran ayında yüzde 4 zam alan memurlar da gelir vergilerine gelen yüzde 5'lik artış dolayısıyla maaş artışından faydalanamamış oldu. Hükümet bir eliyle verdiğini öbür eliyle geri aldı" dendi.

 

ÖĞRETMENE 89 LİRA ZAM, 74.5 LİRA FAZLADAN VERGİ

 

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre, bir öğretmen Mayıs ayında ek ders ücretleri de dahil 223.5 lira gelir vergisi öderken, yüzde 20'lik vergi dilimine girdiği Haziran ayı sonrasında ise 298 lira gelir vergisi ödeyecek. Böylelikle, yapılan yüzde 4'lük zamla beraber 89 lira zam aldığı belirtilen bir öğretmenin cebinden çıkan vergi miktarı da 74.5 lira artacak. Dolayısıyla, maaşının yüzde 4 oranında ve 89 lira zamlanması gereken öğretmenin maaşına yansıyan net zam sadece 14.5 lira olacak.

 

DURUM DOKTOR VE MÜHENDİSLER İÇİN DE AYNI

 

Yapılan araştırma, diğer kamu görevlilerinin aynı durumda olduklarını gösteriyor. Örneğin, 1. derecenin 4. kademesindeki bir mühendis, Haziran ayı itibarı ile bir üst dilim olan yüzde 20 oranıyla vergilendirilecek. Mayıs ayında 205 lira olan gelir vergisi öderken, Haziran'dan itibaren 69 lira artışla 274 lira gelir vergisi verecek. Böylelikle, maaşı 115 lira zamlanan mühendis, 69 liralık vergi artışı düşüldüğünde sadece 46 lira zam almış olacak. Aynı şartlardaki bir doktorun ödediği gelir vergisi de Haziran'da 281 liradan 374 liraya çıkacak. Böylece bir doktorun maaşına yansıyan zam 147 lira yerine 54 lirada kalacak.

 

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN MAAŞI AZALDI

 

Bu durumdan en fazla zarar göreceklerin başında ise sözleşmeli personel geliyor. Yaklaşık 2 bin 150 lira olan bir sözleşmeli personelin ödediği gelir vergisi, Mayıs ayında 104 lira artarak 312 liradan 416 liraya çıktı. Böylelikle, 86 lira maaş zammı alan sözleşmeli personel, ödediği vergideki 104 liralık artış nedeniyle maaşında artış yerine 18 liralık bir düşüşle karşı karşıya kaldı.

 

GÜNDOĞDU: VERGİ ADALETİ SAĞLANMALI

 

Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Türkiye'de en çok para kazananla, sermaye sahipleri ile işçinin, memurun, emeklinin vergi matrahı aynı. Dolayısıyla bu aynılık sanki, 'herkes kazancı kadar vergi verir' cümlesini beraberinde getiriyor. Ama hiç öyle olmuyor. İş dünyası arabasından başka şeylere kadar birçok şeyini gider göstererek vergiden düşürme yapabildiği halde emekçinin vergisi doğrudan devletin elinde ve peşin kesiliyor. Burada ya vergi matrahı yükseltilmeli, ya da yüzde 15'lik oranlar yüzde 10'a düşürülmeli. Çok fazla değil, 2 bin 200 lira geliri olan bir memurda bile en geç 8'inci aydan itibaren yüzde 5'lik bir vergi dilimi artışı oluyor. Sanki zammın daha üzerinde vergi ödemiş gibi çarpık bir tablo oluşuyor. Vergi adaletinin sağlanması lazım. Gelirlere göre işçinin, memurun zaten bu vergiyi bir peşin vergi kesiliyor.  Bir de para harcarken vergi kesiliyor. Dolayısıyla hem çift vergi, hem de matrahı yüksek vergi. Ya yüzde 15 gibi dilimler indirilmeli veya bu matraha esas olan matrah yükseltilmeli" şeklinde konuştu.

 

AKAY: KİM ZAYIF İSE ONDAN VERGİ ALINIYOR

 

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay ise hükümetin söylediği durumun tam tersi uygulamaların sahneye konulduğunu söyleyerek,  "Bu hükümet iktidara gelince çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi ile yola çıkmıştı. Gelinen noktada ise çok kazanandan az vergi, az kazanandan çok vergi alınıyor. Kuyumcudan, doktordan alınan vergiler asgari ücretlinin de altında. Memur bağlamında ise 657'ye tabi olarak çalışan üst düzey kamu yöneticileri; örneğin bir PTT baş müdürü 48 lira vergi ödüyor. 3 bin 640 lira maaş alıyor. Bir PTT dağıtıcısı ise 2 bin 740 lira maaş alıyor ve 380 lira vergi ödüyor. Bu çarpıklık öteden beri devam ediyor. Önceden sözleşmeli personel yüksek maaş aldığı için vergileri de yüksekti. Şimdi bunların maaşları da skalada en aşağılara doğru inince vergiler iyice göze batmaya başladı. Bu adaletsizliğin daniskası. Anayasaya göre ise herkes geliri oranında vergi öder. Gücü oranında vergi alınmıyor, adeta kim zayıf görünüyorsa onun tepesine iniliyor ve vergi alınıyor. Bu adaletsizlik son derece acıtıcı ve yakıcı bir hale geldi" eleştirisinde bulundu.

 

KONCUK: "GELİR VERGİSİNİN YÜZDE 65'İNİ ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR ÖDÜYOR"

 

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, asıl amacı çok kazanandan çok; az kazanandan az vergi almak olan vergi sisteminin, Türkiye'de yakaladığından vergi almak şeklinde işlediğini belirtti. Memurların ve sözleşmeli personelin; iş adamlarından, sanayiciden, yıllık kazancı milyonlarca TL'yi bulan işletmeciden daha fazla gelir vergisi ödediğini vurgulayan Koncuk, bu adaletsizlik nedeniyle memur maaşlarına yapılan yüzde 4'lük zammın tamamının vergiye gittiğini belirtti.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler