Doğalgazda soğuk alarmı
Sibirya soğukları sebebiyle günlük doğalgaz tüketiminin 180-185 milyon metreküpe kadar çıktığı son bir haftada, ardı ardına gaz arzını etkileyecek terslikler yaşandı.İstanbul Ambarlı kompresör istasyonunda ortaya çıkan arıza, fırtına yüzünden LNG tankerin
Sibirya soğukları sebebiyle günlük doğalgaz tüketiminin 180-185 milyon metreküpe kadar çıktığı son bir haftada, ardı ardına gaz arzını etkileyecek terslikler yaşandı.
İstanbul Ambarlı kompresör istasyonunda ortaya çıkan arıza, fırtına yüzünden LNG tankerinin Marmara-Ereğlisi’ne yanaşamaması sonrasında doğalgaz arzında ortaya çıkan problem sebebiyle enerji yönetimi yeni tedbirler almak zorunda kaldı. BOTAŞ, son birkaç gündür arz ve talepteki hassas dengeyi kesinti yapmadan yönetti. Tüketimin artma eğilimini sürdürmesine bağlı olarak ‘doğalgaz sisteminde ortaya çıkması muhtemel denge sorunlarını’ da dikkate alan enerji yönetimi, doğalgazla çalışan bazı santralde ‘ikincil yakıt’a (fuel-oil) geçilmesi talimatı verildi. Yap-işlet-devret (YİD) ve yap-işlet (Yİ) gibi santrallerde de ‘kısıntı’ yapıldığı, bu santrallerin bazı ünitelerinde elektrik üretimine ara verilmesinin gündeme geldiği öğrenildi. Enerji kaynakları, bu önlemlerin özellikle gelecek hafta içinde yaşanması muhtemel bazı problemlerin önüne geçmeyi hedeflediğini söyledi. Türkiye, Cezayir başta olmak üzere değişik ülkelerden ve bazen de (talebin artması halinde) spot piyasadan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alıyor. LNG, İzmir-Aliağa ve Marmara-Ereğlisi’nde işleme tabi tutuluyor. Dönüştürülüyor ve sisteme boru gazı olarak veriliyor. Silivri’de bulunan depodan da 16-17 milyon metreküp günlük gaz veriliyor. Türkiye’ye, tüm bu arz noktalarından en fazla 190 milyon metreküp gaz giriyor. Her şeyin mükemmel işlemesi ve yolunda gitmesi halinde söz konusu miktar gazın sisteme gireceği hesap ediliyor.