Fındık üreticisi tepkili

FINDIK üreticisi en az 5 YTL'lik fiyat beklerken 4 YTL karşısında adeta çaresizliğe düştü. Üretici Hayriye Tepe (58) “En az 5 YTL olmalıydı. 5 YTL olsaydı işçi paralarını ödeyebilirdik. Bunun gübresi var, patosu var, ilacı var. Geriye gerçekten birşey kal

Fındık üreticisi tepkili

FINDIK üreticisi en az 5 YTL'lik fiyat beklerken 4 YTL karşısında adeta çaresizliğe düştü. Üretici Hayriye Tepe (58) “En az 5 YTL olmalıydı. 5 YTL olsaydı işçi paralarını ödeyebilirdik. Bunun gübresi var, patosu var, ilacı var. Geriye gerçekten birşey kalmıyor. Bize 'Fındığı pazara indirmeyin, Aralık ayını bekleyin' diyorlar. Ama çalışan işçi aralık ayını beklemiyor. Herkesin borcu var. Alacaklılar 'Aralık ayında verirsiniz' demiyor. Hükümet gerçekten yanlış yaptı” dedi.

Fındık üreticisi en az 5 YTL'lik fiyat beklerken 4 YTL karşısında adeta çaresizliğe düştü. Üretici Hayriye Tepe (58) "En az 5 YTL olmalıydı. 5 YTL olsaydı işçi paralarını ödeyebilirdik. Bunun gübresi var, patosu var, ilacı var. Geriye gerçekten birşey kalmıyor. Bize 'Fındığı pazara indirmeyin, Aralık ayını bekleyin' diyorlar. Ama çalışan işçi aralık ayını beklemiyor. Herkesin borcu var. Alacaklılar 'Aralık ayında verirsiniz' demiyor. Hükümet gerçekten yanlış yaptı" dedi.

Öte yandan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hükümet tarafından açıklanan fındık fiyatının kesintilerle birlikte 3,5 YTL/ kilogram olacağını ifade ederek, "Fındık çiftçisi tüccarın eline bırakılmıştır. Fındık fiyatı düşük ve çok geç açıklanmıştır. Türkiye'de fındık ihracatçısı yoktur. Dış alıcıların temsilcileri vardır" dedi.

Hükümet tarafından dün açıklanan fındık fiyatlarını TZOB Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla değerlendiren Bayraktar, geçen yıl 5,15 olarak belirlenen Giresun kalite fındık müdahale fiyatının bu yıl yüzde 22 düşüşle 4 YTL/kg olarak açıklandığını, ayrıca fındık müdahale fiyatının Ekim ve Kasım aylarında 4,5 YTL/kg, Aralık ayı ve sonrasında ise 5 YTL/kg olacağının yapılan açıklama ile ifade edildiğini söyledi. En yüksek alım fiyatı olarak açıklanan Giresun kalite fındığın, bu yıl gerçekleşeceği tahmin edilen 728 bin ton fındığın yüzde 19'unu oluşturduğunu hatırlatan Bayraktar, "Üretilen fındığın büyük bir bölümü levant kalite fındıktır. Levant kalite fındığın fiyatı ise 3,9 YTL/kg olarak belirlenmiştir. Kesintilerden sonra çiftçinin eline 3,66 YTL/kg geçecektir. Ancak bu fiyat yüzde 50 randımana göre belirlenen bir fiyattır, randıman yüzde 50'nin altına düştüğünde ayrıca kesinti yapılmaktadır. Bu yıl sıcakların etkisiyle randımanın yüzde 50'nin altında gerçekleşecek olması, TMO'ya teslim edilecek olan fındık fiyatının 3,5 YTL/kg'ın da altına inmesi demektir. Bu da maliyeti dahi karşılamayacak bir fiyattır" dedi.
Bu ürünün ana üretim bölgesi olarak bilinen, meyilli arazilerde çok zor şartlarda emeğiyle, sermayesiyle üretim yapan, bankalara, esnafa borçlu olan ve fındıktan başka geliri olmayan fındık üreticisinin eline kesintilerden sonra geçecek olan fiyatın yaklaşık 3,5 YTL/kg olacağını ve fındıkta açıklanan gerçek fiyatın bu olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Ödemeler TMO tarafından 25 gün içerisinde yapılacaktır. Alımlara da geç başlanması nedeniyle işçi giderleri başta olmak üzere acil ödemeleri için avans olarak fındığını emanete bırakan çiftçimiz tüccarın vereceği fiyatı bekliyor. Piyasada tüccarın oluşturacağı fiyat üreticimizi memnun etmeyecektir. Üreticimiz tüccarın insafına bırakılmıştır. Bu sene fındık politikasında başarılı olunamamıştır. TZOB'un raporunda da açıklandığı gibi müdahale sistemi başta olmak üzere yeni fındık politikasına ihtiyaç vardır. Aksi takdirde bu yıl olduğu gibi üreticimiz önümüzdeki yıllarda da perişan olmaya devam eder. Fındık çiftçisinin artık her yıl belirsizliklerle dolu hasat başlangıcına tahammülü kalmamıştır. Dünya üretiminde ve ihracatında lider olduğumuz bir üründe istikrarlı bir politikaya ihtiyacımız vardır. Artık çiftçinin emeğiyle başkalarının para kazanmasına izin verilmemelidir. Fındıkla ilgili yapılan açıklama göstermiştir ki Türkiye'de ihracatçı yoktur. Dış alıcıların temsilcileri vardır. Bu temsilciler açıklanan bu fiyattan memnun kalmışlardır" diye konuştu.
Fındık çiftçisine seslenen Bayraktar, "Esnafa, bankalara, tüccara borçlu olan fındık çiftçisinin ürününü bekletme şansı yoktur. Yaklaşan Ramazan ayı ve okulların açılacağını da düşündüğümüzde çiftçimize ürünü beklet demek oldukça zordur. Ancak yinede mecbur olduğumuz için söylemek durumundayız. Bunun için çiftçimiz ihtiyacı kadar ürününü satmalı, birden pazara inmemelidir" dedi.

Daha sonra gazetecilerin fındık fiyatı ile ilgili sorularını cevaplayan Bayraktar, "Fındık çiftçimiz tüccarın eline düşmüştür. Fiyatı yükseltmeyecektir. Bunun sebebi açıklamanın geç yapılması. Peşin ödeme olmaması ve fiyatın düşük açıklanmasıdır. Bu yıl ki, fındık fiyatı kesinlikle kesintilerle birlikte 3,5 YTL/kilogram olacaktır. Burada önemli olan Türkiye'de ihracatçı yoktur. Bunların temsilcileri vardır. Bu rakam bunların beklediği rakamdır" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler