Fındık üreticisine uyarı

Akbaşlı, üreticilerin ilgili kurumlar tarafından belirlenen fındık toplama zamanına uymaları, zamanından önce ve ürün olgunlaşmadan hasat yapılmaması gerektiğini belirtti. Erken yapılan fındık hasadının, üreticinin ve ülkenin büyük ekonomik kayıplara uğra

Fındık üreticisine uyarı
Akbaşlı, üreticilerin ilgili kurumlar tarafından belirlenen fındık toplama zamanına uymaları, zamanından önce ve ürün olgunlaşmadan hasat yapılmaması gerektiğini belirtti.

Erken yapılan fındık hasadının, üreticinin ve ülkenin büyük ekonomik kayıplara uğramasına yol açacağını ifade eden Akbaşlı, “Bu durumun ayrıca Türk fındığının imajını zedeleyeceği de unutulmamalıdır” dedi.

Her yıl fındık hasadı öncesi üreticiyi bu önemli konuda uyardıklarını, tam olgunlaşmadan toplanan fındığın randımanının düştüğünü ve buruşuk oranının artarak depolanma süresinin kısaldığını anlatan Akbaşlı, şunları söyledi:
“Üretici, kendi ve ülke menfaati için ürününü mutlaka tam olgunlaştığında toplamalıdır. Fındık zuruflarının sararması, kızarıp kahverengini alması ve zuruf içinden çok kolay çıkabilmesi hasat zamanın önemli göstergesidir. Üreticimiz bunlara mutlaka dikkat etmelidir. Erken yapılan hasatta, fındık içini tam doldurmadığı gibi üründe buruşukluk meydana gelmektedir. Bu ise ürünün randımanını ve pazar fiyatını düşürmektedir. Bundan hem üreticimiz hem de ülkemiz büyük boyutlarda ekonomik zarara uğramaktadır. Ne kadar kabuklu olsa dahi fındığın hasadı, her tarım ürününde olduğu gibi olgunlaştığında yapılmalıdır.”

AFLATOKSİNE ÖNLEM İYİ KURUTMA

Akbaşlı, Türk fındığı ihracatının önüne zaman zaman aflatoksin sorunu çıkarıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Bu yıl fındık rekoltesi yüksek gözükmektedir. Bazı kesimler her sezon olduğu gibi bu sezon da yüksek rekolte beklentisinden yola çıkarak ve erken yapılan fındık hasadını, harmanlama, kurutma ve çuvallama evlerinde yaşanacak herhangi bir olumsuzluğu bahane ederek fiyatı aşağı çekmeye çalışacaktır. Bunun için üreticimiz fındığın bu üç önemli evresine dikkat etmeli ve üründe aflatoksin oluşumunu önlemelidir. Özellikle fındığı iyi kurutmalı ve nem oranını yüzde 3 dolayına çekmelidir. Bilindiği gibi Toprak Mahsulleri Ofisi nem oranı yüzde 5'in üzerinde olan fındığı almıyor. Bunun için üreticimiz jüt çuval kullanmalı, naylon çuval kullanmaktan mutlaka kaçınmalıdır.”

Akbaşlı, yerden yapılan fındık hasadının her yönüyle üreticinin lehine olduğunu belirterek, “Bu yöntemle yerden tamamen olgunlaşmış fındık toplanmaktadır. Bu da fındığın randımanı yüksek tutacaktır. Daldan toplama yöntemi ile fındık ağacı ve bir sonraki yıl ürün verecek sürgünler zarar görmektedir. Ayrıca. yerden daha fazla fındık toplanmakta ve bu da üretici için ayrı bir ekonomik kazanç olmaktadır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler