Fındık'da yapılması gerekenler
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticilerinin mayıs ayı içerisinde mutlaka zararlılara karşı zirai mücadele yapmaları gerektiğini söyledi. Karan, yaptığı açıklamada, fındık çotanaklarının irileşip içlerinin oluşmaya başladığına, bu ay
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticilerinin mayıs ayı içerisinde mutlaka zararlılara karşı zirai mücadele yapmaları gerektiğini söyledi.
Karan, yaptığı açıklamada, fındık çotanaklarının irileşip içlerinin oluşmaya başladığına, bu ayda fındık zararlılarının da kış uykusundan uyanarak faaliyete geçtiğine işaret etti.
Fındık mahsulünün korunması adına mayıs ayında zararlı mücadelesine önem verilmesi tavsiyesinde bulunan Karan,"Bir çiftçinin yaklaşık 200 meyveye zarar veren, fındığın en yaygın zararlısı olan fındık kurdu ile mücadele, danelerin mercimek iriliğine ulaştığı bu ayda yapılır. Bunun için sabahın erken saatlerinde dallar 3-3.5 metre boyunda beyaz bir beze silkelenerek fındık kurdu erginlerine bakılır.
Eğer her 10 ocaktan en az ergin böcek düşüyorsa kesinlikle ilaçlama yapılmalıdır. Yine fındık kozalak akarına karşı da gerekli mücadele bu ay içerisinde gerekli mücadeleler yapılmalıdır" dedi.
Nurittin Karan, zararlılara karşı zirai mücadele sırasında gerek çevreye ve özellikle kuşlarla arılara zarar vermemek için sulandırılabilir ilaç kullanılmasını, ilaçlamanın ise ocağın tacını aşmayacak ve yaprakların altlarını kaplayacak şekilde yapılması gerektiğini aktardı.
Mayıs ayı içerisinde bahçelerde azotlu gübrelemenin de yapılması gerektiğini belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, şöyle konuştu:
"Tavsiye edilen azotlu (yazlık) gübrenin ikinci yarısı bu ayın sonlarına doğru uygulanmalıdır. Fındık bahçelerinde, yapraktan verilen mikro (iz) element içeren yaprak gübreleri, mayıs-temmuz ayları arasında 15-20 defa uygulanmakta olup, ilk uygulamasına ise bu ayın sonlarına doğru başlanılmalıdır."