Fındıklı ekmek aranır oldu
A.A muhabirinin TTB yetkililerinden aldığı bilgiye göre, sağlık açısından yararlı olması nedeniyle fındığın ekmeğin içine konularak tüketimini artırmak amacıyla başlatılan uygulamanın geride kalan bir aylık deneme süreci sonunda, Trabzon Merkez'de günlük
A.A muhabirinin TTB yetkililerinden aldığı bilgiye göre, sağlık açısından yararlı olması nedeniyle fındığın ekmeğin içine konularak tüketimini artırmak amacıyla başlatılan uygulamanın geride kalan bir aylık deneme süreci sonunda, Trabzon Merkez'de günlük fındıklı ekmek tüketimi bine ulaştı.
Ekmek hamuruna yüzde 10 oranında natürel fındık unu katılarak Trabzon'un Arsin ilçesindeki Gölcük Fırını'nda üretilmeye başlanan ekmekler, TTB tarafından bir süre tanıtım amaçlı olarak işletmelere ücretsiz olarak dağıtıldı.
Yaklaşık bir aylık sürede borsa tarafından 5 bin adet ekmek dağıtılırken, daha sonra fırınlara sadece ücretsiz olarak fındık unu verilerek kampanya sürdürüldü.
Trabzon'da Arsin, Yomra, Trabzon Merkez, Çarşıbaşı ve Vakfıkebir ilçelerinde bulunan 10 fırında deneme amaçlı olarak fındıklı ekmek üretimi yapılıyor.
Fındıklı ekmeğe olan talebin her geçen gün artması nedeniyle, bazı illerden Trabzon Ticaret Borsası'na talep geldi. Fındıklı ekmek konusunda borsadan, Ankara, İstanbul, Antalya, Bursa ve İzmir'deki fırıncılar bilgi istedi.
Borsa tarafından fırıncılara, yapılan çalışmaların sonuçlarına ilişkin raporlar verilirken, talep eden fırıncılara ise bedava fındık unu gönderildi.
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de en iyi dönemlerde bile yılda 70-80 bin ton kabuklu fındığın tüketilebildiğini ifade ederek, ''Halen TMO'nun depolarında 600 bin ton civarında kabuklu fındık bulunuyor. İnsan sağlığı için yararları büyük olan fındıkları depolarda heba etmek yerine bir şekilde ekmeğe koyarak tüketmenin yararlı olacağını düşündük'' dedi.
-''FINDIKLI EKMEK ARANIR OLDU''-
Bu konuda bir proje hazırladıklarını ve uygulamaya başladıklarını belirten Köleoğlu, şöyle devam etti:
''Bir ay boyunca aldığımız tepkilerin tamamının olumlu olduğunu görmek bize daha da bir güç verdi. Şimdi ise emeğin kalitesini tutturarak kendisi imal edip satacak olan fırınlara 10 gün süreyle bedava fındık unu verilmeye başlandı. Bu aşamadan da aldığımız sonuçlar olumlu. Bir sonraki aşama, fırınların tamamen kendi imkanları ile fındıklı ekmek üretip satmaları. Fındık ununun kilosunun ortalama 5 TL civarında olduğu hesaba katılırsa, fındığın ekmeğe getirdiği maliyet çok fazla değil. Trabzon'da kısa sürede fındıklı ekmek aranılır hale geldi.''
Yaptırdıkları afişler ve basın - yayın organları vasıtasıyla fındıklı ekmekten halkın haberdar edildiğini kaydeden Köleoğlu, ''Fındık ekmeğe girerse ne olur? Öncelikle içerdiği mineraller nedeniyle sağlıklı insan faktörüne katkısı olur. Bununla birlikte çok ürettiğimiz ancak az tükettiğimiz fındıktaki yanlışımızın ortadan kalkmasına da katkı sağlar. Böylelikle fındık tüketim miktarımız artar. Her bakımdan sağlıklı bir yapı oluşmuş olur'' diye konuştu.