Fındıkta hiç birşey doğru değil

Karadeniz İşadamları Derneği (KARGİD), Dünya Gazetesi ile “Dünyadaki Son Gelişmeler Işığında İşadamının Yol Haritası” ve “Kargid İşgücünü ve Kobi'leri Geliştirme Projesi, Kobiler İçin Yeni İş Fırsatları” konulu bir dizi toplantı düzenledi.Dünya Gazetesi y

Fındıkta hiç birşey doğru değil

Karadeniz İşadamları Derneği (KARGİD), Dünya Gazetesi ile “Dünyadaki Son Gelişmeler Işığında İşadamının Yol Haritası” ve “Kargid İşgücünü ve Kobi'leri Geliştirme Projesi, Kobiler İçin Yeni İş Fırsatları” konulu bir dizi toplantı düzenledi.

Dünya Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt'un katılımıyla Zorlu Grand Hotel'de gerçekleştirilen toplantılara ilgi bir hayli fazla oldu.
“Dünyadaki Son Gelişmeler Işığında İşadamının Yol Haritası” isimli konferansta Trabzonlu işadamlarıyla bir araya gelen Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, son on yılda Türkiye'de yatırım yapmanın ve zenginlik üretmenin bütün koordinatlarının değiştiğini söyledi. Son on yılda sermaye, bilgi teknoloji, örgütsel iletişim, işgücü ve mal akışkanlıklarında en az 4 kat artış oldu. Son on yılda akışkanlıklar ve değiştikçe güçler değişti. Son on yılda düzen ve kural sistemleri değiştirilmediği için bugün ABD'de yaşanan krizin içine düşüldü.

Ne zamanki Doğu Karadeniz'de Trabzon'un bayrağının dalgalandığı dönemde Kırım ve Batum'a Doğu Karadeniz Bölgesi'nden doğal ticaretin vardı ve Trabzon en parlak dönemini yaşıyordu. İmparatorluklar varken. Türkiye'nin dış politikalarını düzenleyenler eğer o dönemin elçilerinin hatıralarını okumadıysalar uzun vadeli politika geliştiremezler.

FINDIKTA HİÇ BİRŞEY DOĞRU DEĞİL
“Fındıkta hiçbir bilgi doğru değil, ne çiftçi sayısı ne fındık alanı. Yani ne kadar arazi, eğimi kaç, elinin altında doğru dürüst bir bilgi yok” diyen Bozkurt 1965 yılında Türkiye'nin fındıkla ilgili konuştuklarının bugün de aynı şekilde tekrarlandığını belirtti. Bozkurt, “Bu yıl rekolte fazla olunca refah olacağına fındık; üreticinin de, tüccarın da, hükümetin de, bütçenin de belası haline geldi. Eğer kendimize sahip çıkmasını bilmiyor sorun çözmesini bilmiyorsak Trabzonla ilgili sorunu gidip Ankara'dan çözemezsiniz” diye konuştu.

Karadeniz'de herkesin bir lider olduğunu, bu sebeple de bid liderin etrafında toplanıp ortak bir akıl yaratılamadığını savunan Rüştü Bozkurt, “Bir siyasi irade Türkiye'de seçimi kaybetme pahasına 'taban arazisindeki fındığı söktürüyorum' derse fındık sorunu düzelir, yoksa düzelmez.

BU KANUNLA HERŞEY DEĞİŞECEK
Mecliste görüşülen Türk Ticaret Kanunu hakkında da bilgiler veren Bozkurt şöyle konuştu:
“ Halen görüşülen yeni Türk Ticaret Kanunu 1647 madde. Tam anlamıyla her şey değişiyor. Örneğin en basit bir örnekle, kasanızdan istediğiniz gibi para çekemeyeceksiniz, para çekme işi bugünkü gibi olmayacak, çeşitli kısatlamalar getiriliyor bu kanunla. Ancak her şeye rağmen bu kanun çıkmak zorunda, çünkü bu kanun biraz da Türkiye'nin insiyatifinin dışında. Türkiye'nin iş yaptığı ülkeler bunu uyguladığı için Türkiye'nin de uygulamasını istiyorlar.”

AYAĞIMIZI VURDUĞUMUZ YERDE ALTIN VAR
Trabzon'un yıllar önce Türkiye'nin merkezi yerlerinden birisi olduğunu hatırlatan Dr. Rüştü Bozkurt, “ Ayağımızın altına vurduğumuz yerde altın var imkan var, Karadeniz bölgesi yıllar önce Trabzon Türkiye'nin merkezde yerlerinden biriydi. Bizim meselemiz üretme meselesi. Üç olay Türkiye'de birlikte başladı. Bunlardan Köy Enstitüleri, kooperatifçilik dejenere edildi, verem ve sıtmada ise dünyada harikalar yaratmışız. Bizim birbirimizi anlamamız, gerçekten sevmemiz lazım” diye konuştu.

ALIŞKANLIKLARDAN KURTULMALIYIZ
Alışkanlıktan çıkıp işleri analizle yönetmek gerektiğini ileri süren Bozkurt, Trabzon'da ailelerin çocuklarını daha yüksek hedefler belirledikleri için asgari ücretli işlerde çalıştırmadıklarını söyledi. Bozkurt, Türkiye'de işsizlik değil mesleksizlik sorununun olduğuna değinerek, ara eleman ve kalifiye eleman sıkıntısının ülke genelinde bütün illerde aynı oranda yaşandığını kaydetti.

Dr. Rüştü Bozkurt, toplantıya katılan işadamlarına “Trabzon'da neler üzerinde çalışalım ki verimli olalım ve ne tür yatırım yapmak istersiniz” şeklinde bir soru sordu. Trabzonlu işadamlarının soruya karşılık verdikleri cevaba göre de ortayaçıkan tabloda turizm ve otelcilik, tarımı geliştirme, süs bitkileri seracılığı gibi alanlar ön plana çıktı.

Trabzonlu'nun yatırım yapılmasını istedikleri alanlar
Turizm Otelcilik, Tarım (Topraksız tarım ve orta ölçekli tarımsal sanayi), Seracılık (Süs bitkileri seracılığı), fındık çeşitlendirme, yaban mersini, tohumculuk, deniz ürünleri, su ürünleri yan sanayi, kültür balıkçılığı, avlaklar oluşturma, hayvancılık, sanayi, tuğla Fabrikası, enerji, madencilik, el sanatları, lojistik, ticareti geliştirme, eğitim, bilim adamı yetiştirme, özel üniversite, orman ürünleri, sağlık, spor ve futbolcu ihracatı, spor altyapısı, teknecilik, orta ölçekli gemi inşa, gemi tersanesi, Limanın daha iyi çalıştırılması, yatırım projeleri,yazılım şirketi, yönetim danışmanlığı şirketi

BOCUTOĞLU: SORUNLAR BELLİ ÇÖZÜM İMKANSIZ
Toplantının kapanış konuşmasını yapan KTÜ Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu Türkiye'nin bütün problemlerinin bilindiği gibi bu problemlerin çözümlerinin de bilindiğini söyledi. Bocutoğlu, “Ama bu çözüm yollarını uygulamak imkansız. Problemler de belli çözümleri de. Bu tür fikir cimnastikleri çok önemli TUSKON'u ve KARGİD'i farkındalık yaratmak adına gerçekleştirdikleri bu tür organizasyonlardan dolayı tebrik ediyor ve devam etmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

KOBİLER NASIL GELİŞTİRİLİR
“Kargid İşgücünü ve Kobi'leri Geliştirme Projesi, Kobiler İçin Yeni İş Fırsatları” konulu konferansta ise Dr. Rüştü Bozkurt, katılımcıların sorularını yanıtladı. Bozkurt, alışkanlıklarla yönetim devrinin bittiğini, en büyük afyonun alışkanlık olduğunu savunarak, “Bu modelde bir müddet sonra zihni modelimizi sorgulamaz hale geliriz. Temel mesele kendimizi sorgulamak. Zihni modele göre de doğru vardır. Kendini sorgulamayı bilen yöneticiler her şartta zorlukların altından kalkabilirler. Alışkanlıklar bize doğada olanı keşfetmeyi engelleyen kelepçelerdir ve onlardan kurtulmamız gerekmektedir” diye konuştu.

AR-GE yapmanın önemine de değinen Bozkurt, “Verimi artıran bilgi katmaktır. İşleri rakibin kadar iyi yapıp üzerine akıl katacaksın buna inovasyon diyoruz. Bir memlekette işletmeler batar, yenileri açılır. Her işte rakiplerinden farklı şeyler yapmak mümkün. En kötü giden işlerde bile başkalarından farklı bir şeyler yaparsan kazanırsın. Düşük emeğe rağmen rekabet yapamazsın, buna beceri katmak zorundasın.

Bir memlekette işletmeler batar yenileri açılır. Her işte rakiplerden farklı bir şeyler yapmak mümkün En kötü giden işlerde bile başkalarından farklı bişeyler yaparsan kazanırsın. Bölge ürünlerinden farklı bir şeyler yapmak mümkün. Yabancılar sürekli olarak işlerine yeni bir şeyler katmaya uğraşıyorlar. Mesele komşunuzdan farklı bir şey yapıp yapamadığınızdır” dedi.

Nurgül Günaydın

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler