Fındıkta rekolte çalışması

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve Ulusal Fındık Konseyi Araştırma ve Danışma Kurul Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındıkta yapılacak rekolte çalışmalarının mutlaka çeşitler ve rakımlar dikkate alınarak arazide, bizzat yerinde tespit edilere

Fındıkta rekolte çalışması

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve Ulusal Fındık Konseyi Araştırma ve Danışma Kurul Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındıkta yapılacak rekolte çalışmalarının mutlaka çeşitler ve rakımlar dikkate alınarak arazide, bizzat yerinde tespit edilerek elde edilecek verilere dayalı olarak yapılması gerektiğini söyledi.

Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tahmini fındık rekolte çalışmasının karanfil ve çotanak dönemleri olmak üzere yılda iki dönemde yapıldığını belirtti.

Ocak-şubat aylarında doğan karanfillere göre tahmini bir rekolte belirlendiğini ve bu karanfillerin ocak-mart ayları arasında tozlanıp mayıs ayında döllendikten sonra gelişecek fındığa dönüşüm oranının, iklime, toz vermeye, tozun çimlenme oranına bağlı olarak ortalama olarak yüzde 40 ile yüzde 80 arasında gerçekleştiğini ifade eden Karadeniz, şöyle devam etti:

''Karanfilin çotanağa dönüşme oranı olarak da ifade edilen bu durumu, karanfil doğuşundan çotanağın iyice irileştiği döneme kadar geçen süredeki iklim şartları son derece etkilemektedir. Mart, nisan ve mayıs aylarında meydana gelmesi muhtemel olan üşüme gibi iklimsel faktörler karşısında, soğuktan etkilenmiş karanfil veya çotanakların miktarı belirlenip, bu miktar karanfile göre yapılmış tahmini rekolte miktarından çıkartılarak, çotanak döneminden önce hasar sonrası tahmini rekolte yeniden revize edilerek belirlenebilmektedir.''

Karadeniz, diğer yandan, karanfil doğuşundan çotanağın irileştiği dönem arasında iklim verileri ile hastalık ve zararlıların faaliyetleri fındığın istekleri doğrultusunda devam ederse, net olarak gerçekleşecek rekolte, karanfile göre belirlenen tahmini rekoltenin yüzde 80'leri düzeyinde gerçekleşebileceğini kaydederek, ''Bu durum gerek üreticilerin toplayacağı, gerekse sanayicilerin değerlendirecekleri fındık miktarının önceden sağlıklı olarak bilinmesi bakımından çok önemlidir. Dolayısıyla, fındıkta yapılacak rekolte çalışmaları mutlaka çeşitler ve rakımlar dikkate alınarak arazide, bizzat yerinde tespit edilerek elde edilecek verilere dayalı olarak yapılmalıdır. Eksik veriye dayalı olarak yapılacak fazla veya düşük rekolte, fındık sektöründe rol oynayan sanayicileri, ihracatçıları ve elbette ki üreticileri ciddi anlamda mağdur edecektir'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler