Giresun'da fındık işçisi tartışması

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle terör örgütü üyelerinin Güneydoğu’dan gelecek fındık işçilerinin arasına sızması endişesi nedeniyle Güneydoğulu mevsimlik fındık işçilerine ambargo uygulanacağı ve bunları

Giresun'da fındık işçisi tartışması

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle terör örgütü üyelerinin Güneydoğu’dan gelecek fındık işçilerinin arasına sızması endişesi nedeniyle Güneydoğulu mevsimlik fındık işçilerine ambargo uygulanacağı ve bunların yerine Gürcü işçilerin tercih edileceği yönündeki haberlere tepki gösterdi.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan ve Türkiye’de yabancı işçilerin çalışmasının belirli izne tabi olduğunu hatırlatan Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, “Gürcü vatandaşlarının çoğu Türkiye’ye turist olarak gelmektedir. Turist olarak gelenleri de para karşılığında bir yerde çalıştıramayız. Çalıştırabilmemiz için çalışma izinlerinin olması gerekmektedir. Çalışma izni olmadan çalışacak Gürcüler kaçak işçi durumuna düşeceklerinden hem çalışan hem de çalıştıran suç işlemiş olacaklardır” dedi.

Güneydoğu’dan işçi gelmezse sıkıntı çekileceğini de ifade eden Akbaşlı, “Son 20 yıldır Giresun Güneydoğu’dan yoğun işçi çalıştıran bir bölgedir. Giresun’da 120 bin ton fındık üretimi yapılmaktadır. Bu üretimin yüzde 70’ini Güneydoğu’dan gelen işçilerle topluyoruz. Artık Güneydoğulu işçilerle aramızda sosyal ilişkiler doğdu. Güneydoğu’da yaşayanların bölgede çalışması kaçak değildir, ayıp değildir. Burada Güneydoğu’dan gelenlere ayrımcılık yapmak yanlıştır. Güneydoğu’dan işçi gelmezse sıkıntı yaşanacaktır” diye konuştu.

Güneydoğu’dan gelecek işçiler için altyapı hazırlık çalışmalarının da bulunduğunu hatırlatan Akbaşlı, “Sayın Valimizin başkanlığında geçtiğimiz günlerde bir toplantı yapıldı. Yapılan bu toplantıda tarım işçileri geldiğinde hijyen, barınma gibi bir çok altyapı konusu ele alındı. Bu konularla ilgili çalışmalar devam ediyor. Tarım işçileri için uygun görülen boşaltılmış okullar önerildi. Konaklama sorunu böylece çözülecek” şeklinde konuştu.

Her yerde olduğu gibi topluluklarda yanlışlıkların da olabileceğine ancak bunu baz alarak ön yargılı yaklaşılmamasına da dikkat çeken Akbaşlı, şunları söyledi:

“Herkesin başına bir polis dikilemez. Tarım işçisi çalıştıracaklar aracılık yapanlara aracılık yapma belgesi sormalıdır. Çünkü Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Buna göre tarımda iş ve işçi bulma aracılığı Türkiye İş Kurumu’nca yapılacaktır. Gerçek ve tüzel kişiler kurumdan izin almadan aracılık yapamayacaktır. Ancak kurum tarafından gerçek veya tüzel kişilere aracılık yapmaları için izin verebileceklerdir. Aracılık yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler Aracı Belgesi’ni Türkiye İş Kurumu’na başvuruda bulunarak alacaktır. Alınan aracı belgesi üç yıl süreyle geçerli olacaktır. Kurumdan izin belgesi almayan veya geçerlilik süresi sona eren aracı belgesini yeniletmeden tarımda iş veya işçi bulma aracılığı yaptığı tespit edilenler ile tarım işverenleri ve tarım işçileri ile kurumda sözleşme imzalamayan yada kurum dışında imzaladığı sözleşmeyi kuruma süresi içinde ibraz etmeyenlere idari para cezası uygulanacaktır.”

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler