İhracat futbol başarısını geçecek

İhracatta Fırsatlar: Yeni Sektörler, Pazarlar, İş Modelleri ve Teşvikler” toplantısı. Trabzon, Ortadoğu Körfez Bölgesi ile Avrasya Bölgesi’nde yeni ihracat teşvikleri ile ihracatını ve Pazar payanı artıracak .Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Akbank v

İhracat futbol başarısını geçecek

İhracatta Fırsatlar: Yeni Sektörler, Pazarlar, İş Modelleri ve Teşvikler” toplantısı. Trabzon, Ortadoğu Körfez Bölgesi ile Avrasya Bölgesi’nde yeni ihracat teşvikleri ile ihracatını ve Pazar payanı artıracak .

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Akbank ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) işbirliği ile düzenlenen “ İhracatta Fırsatlar: Yeni Sektörler, Pazarlar, İş Modelleri ve Teşvikler” toplantısında yüksek ihracat kapasitesine sahip olan Trabzon’un dünya pazarlarına daha güçlü bir şekilde girmesi üzerinde duruldu. Trabzon için ihracat potansiyeli yüksek olan “Orta Doğu – Körfez Bölgesi “ ile “ Avrasya Bölgesi”  pazarları katılımcılara tanıtılırken “İhracat teşvikleri “ de anlatıldı.

Açılış konuşmalarının Dünya Gazetesi Yazarı Şefik Ergönül, Akbank Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Tolga Dağlı ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu yaptı. İhracat fırsatları bölümünde ise Orta Doğu – Körfez Bölgesi hakkında DEİKBölge Koordinatörü Suzan Caillau,  Avrasya Bölgesi hakkında da DEİK İş Konseyi koordinatör Yardımcısı ElnurOsmanov ayrıntılı bilgilendirmede bulundular.

 

 

 “Başarı Hikâyesi” bölümünde ise Ulusoy Karadeniz nakliyat ve Tic.Litd.Şti Yönetim Kurulu Başkanı,  aynı zamanda TTSO Meclis Başkanı ve DEİK Türk- İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy bir konuşma yaptı.

İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi  (İGEME)  İş Geliştirme Başkanlığı Uzmanı Gözde İnaneri’de “İhracat teşvikleri “ konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantının açılış konuşmasında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu,  Türkiye’nin 2023 vizyonu hedefini koyduğunu, buna bakıldığında özel sektöre büyük bir yük ve sorumluluk düştüğünü anımsatarak, “Bu durumda hedefleri tutturabilmek için kamunun da özel sektörün önünü açması gerekiyor.” dedi.

 

 

BAŞKAN M. SUAT HACISALİHOĞLU: ÜLKEMİZİN 2023 HEDEFİNDE ŞEHRİMİZ VE BÖLGEMİZ İHRACATTA ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRECEKTİR

Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’un dış pazarlara açılmasını hedeflediğini, bu hedefin ülkeye döviz getirmek ve ülke refahının artırılmasını öngördüklerini söyledi. Oda ve meclis olarak programların gerçekleştirildiğini belirterek, “ İş adamının yurt dışına ayağını alıştırmaya” çalışıyoruz. Trabzon’un kriz öncesi dönemde 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayarak, “  Ülkemiz toplamda yaklaşık 126 ülkeye ihracat yapıyor. Trabzon ise 113 ülkeye ihracat yapmış bir kenttir. Girişimcimiz fazladır. İhracat ile gerek şehrimizin gerekse ülkemizin payanı artırmayı hedefledik. ”şeklinde konuştu.

Diğer yandan, Avrupa İşletmeler Ağı ile AB içinde 40 ülkeye açılmaya çalışıldığını aktaran Başkan Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:  “Bu ağ üzerinde odalar, kalkınma birlikleri, teknoloji merkezleri olmak üzere 600 civarında kuruluş var. 4 bin deneyimli uzman bulunuyor. Bu ağın bir parçası olarak Trabzon’da odamıza kayıtlı KOBİ’ler olmak üzere işletmelerimizin altyapılarını güçlendirmeye çalışıyoruz. Firmalar birebir ele alınıyor, noksanlar gideriliyor. Burada esas amaç, ihracat yaparken  çok iyi bildiğimiz noktaların yanında yeni ve farklı bilmediğimiz alanları da öğretmektir. Pazarla illiği  ihracat potansiyeli, pazarlama planı, ihracat stratejisi, pazarla iletişim, ihalelerin takibi, talep izleme ve değerlendirme, kontrat yapma ve finansman gibi alanlarda üye işletmeleri birebir altyapılarını güçlendirmekteyiz. Bütün bunlar büyük pazarlara, büyük ihracat gelirlerine işletmeleri hazırlamaktır.”

Başkan Hacısalihoğlu, bu kapsamda TTSO’nun ihracatı geliştirmek üzere iki önemli projeyi daha devreye soktuğunu, üç yıl süreli bu iki projede toplamda 13 milyon avroluk bir bütçe ile üye işletmelere destek sağlanacağını, ihracata yönlendirilmek için altyapılarının güçlendirileceği bilgisini verdi.

İhracat potansiyeli öne çıkan bir şehir olan Trabzon’da işletmelerin en iyi eğitimi almaları gerektiğini savunarak, “Hedefimizdeki pazarlarda Çin sürekli gelişen ve ileriye giden bir ülke. İtalya’da bu pazarlar ile ciddi bağlar kurmak Çin stratejileri geliştiriyor. Bunlardan biri komşumuz Sochi’de kurulan İtalya Sürekli fuar projesidir. Kendi ürününü ve kendi kültürünü İtalya bu ülkelerde destekleyerek Pazar payını artırıyor geliştiriyor. Bizde bunları yapamaz mıyız ? Diş Ticaret müsteşarlığı ile bu ve benzer projeler geliştirerek komşu pazarlarda etkimizi artırmak ürünümüzü tanıtmak, Pazar payamızı geliştirerek ülkeye döviz girdisi sağlamak istiyoruz. Bu amaçla muhakkak ki daimi sergiler türk ürünleri içinde komşu pazarlarda kurulmalıdır. Ürünlerimizi teknik bilgisi yüksek elemanlar aracılığı ile de yıl boyu tanıtımlarını gerçekleştirmeliyiz.”

Uluslararası ticari işbirlikleri kurulması için TTSO olarak çalışmalar başlatıldığını aktaran Başkan Hacısalihoğlu, uygulamaların devam eden bu projelerin geliştirilmesi ve oda üyelerinin dış pazarlara rahat girişlerinin sağlanması gerektiğini dile getirdi. “Bütün hedefimiz ihracat. Bu ülkenin ihracatının artırılması için 2023 hedefinde şehrimize ve bölgemize düşen görevi yerine getirirsek ne mutlu bize.

 

 

MODERATÖR DÜNYA GAZETESİ YAZARI ŞEFİK ERGÖNÜL:  TRABZON YÜKSEK TİCARET POTANSİYELLİ PAZARLARA ÇOK YAKIN,  BU KENTTE İHRACATIN  FUTBOL BAŞARISINI GEÇECEĞİNE İNANIYORUM

İhracatçı olmakla,   yurt dışına mal satmanın farklı şeyler olduğunu ifade eden Dünya Gazetesi Yazarı  ve toplantıya  Moderatörlük yapan  Şefik Ergönül, dış pazarlarda  kalıcı olunması gerektiğini, ihracatın sürdürülebilir kılınması gerektiğini savundu. Trabzon’da TTSO’nun  bu anlamda koşturduğunu gözlemlediğini, iş adamlarının da bu ortaya çıkan imkanlardan yararlanması gerektiğini vurguladı.

Ergönül, Türkiye’nin enteresan bir yerde bulunduğunu, belirterek, “ Bazen bir yerin olumsuzluğunu anlatmak için (Allahın unuttuğu yer) deyimini kullanırız. Ancak burada görüyoruz ki, Trabzon Allah’ın hatırladığı bir yer. Pergeli şöyle bir koyun ve çevirin Trabzon her yere bir iki saat uzaklıktadır. Trabzon’un bu ulaşabileceği ülkeler ise çok potansiyeli olan ülkeler olduğunu görürüz. Ben Trabzon’un ihracatının Trabzon’un futbolundan daha iyi olup hatta geçeceğine inanıyorum.” diye konuştu.

 

 

TTSO MACLİS BAŞKANI, DEİK TÜRK-İRAN İŞ KONSEYİ BAŞKANI ALİ OSMAN ULUSOY “ BAŞARI HİKAYESİ” KONUŞTU:  İRAN’DAN GELEN TURİST 1.5 MİLYONA ÇIKTI

“Başarı Hikayesi” bölümünde kürsüye gelen TTSO Meclis Başkanı,  DEİK Türk İran İş Konseyi Başkanı ve Ulusoy Karadeniz Nakliyat ve Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Ulusoy, 1967 yılında ilk turizm derneğini kurduğunu anımsatarak, bugün gerek Türkiye’nin gerekse Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Turizm’den aldığı payın giderek arttığını söyledi.

Ulusoy, “ 60 yıldır İran İslam Cumhuriyeti ile iş adamı olarak ilişkilerim var. 30 yıldır da TOBB adına bu ilişkileri sürdürdüm. Son 10 yılda ise Türk – İran İş Konseyi Başkanı olarak bu ülke ile yoğun ilişkilerimiz oldu. ”dedi.

1983 yılında Türkiye’nin ihracatının 3 milyar dolardan bugün 123 milyar dolar seviyesine eriştiğini anımsatan Bakan Ali Osman Ulusoy, “Dönemin Başbakanı rahmetli Turgut Özal, ihracatı artırmak için ilk yurt dışı gezilerine başladığında bende TOBB’daydım. Özel uçaklar ile dünyanın her yerini gezdik.  O günlerde 3 milyar dolar ihracat, bugün 123 milyar dolara çıktı. Trabzon’un sanayisi yok ama 10 yıl sonra turizmden nasibini mutlaka alacak. Dünya ülkeleri ile ilişkilerimiz iyi. Zaman içinde ihracatımız gelişecek. Zaman içinde Türkiye’nin İran’a satacağı emtialar var. Mümkündür ve bavul ticaretimiz de artıyor.”

Bu konuda açıklamalarda bulunan Başkan Ali Osman Ulusoy, İran ve Türkiye’nin ticari alanda neler yapabileceğini görmesi gerektiğini vurgulayarak, “ İran’dan Türkiye’ye gelen turist 1.5 milyonu buldu. Almanya’dan gelen turist sayısını geçti. Artık birinci sıraya çıkıyor İranlı turistler.  İran’la geleceğimiz iyi olacaktır. İhracatımızın devam edeceğini, paryamızı alacağız.” Şeklinde konuştu.

“İhracatçımıza gıpta ediyorum, takdir ediyorum” diye sözlerine devam eden Ali Osman Ulusoy, “Dolar bin 330 TL seviyesinde seyrediyor ama ihracatçımız rekabet ediyor ve ihracatımız yüzde 9 oranında artış gösterdi. Bu ülke bizim, bu ülkede iş sahaları olacak. ”dedi.

Trabzon’un Doğu Karadeniz’in başkenti olduğunu ifade eden Ali Osman Ulusoy, bu ağırlığı ticarette, cemiyette, bölge insanının koruması gerektiğini vurguladı. Trabzon’un hiçbir noktası olmadığını savunarak şöyle konuştu., “ Fakat bu tür toplantılarda olan bitenden haberimiz olmalıdır. Ben İran’da Türk-İran İş konseyi olarak her şehrinde toplantı yaptım. Fakat hükümet meselesi, politika bizim işimiz değildir. İşimiz dostlukları, ticari bağlantılarımızı geliştirmektir.”

Toplantının bitiminde AKBANK,  DEİK ve TTSO  açılış konuşmaları ve sunularda bulunan uzmanlara plaket sunumu gerçekleştirildi.

 

 

AKBANK DOĞU KARADENİZ BÖLGE MÜDÜRÜ TOLGA DAĞLI: TÜRKİYE İHRACATINDAKİ OLUMLU GELİŞMELER VE BEKLENTİLER BİZLERİ BANKA OLARAK HEYECANLANDIRIYOR

Akbank Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Tolga Dağlı’da toplantıda yaptığı konuşmada, İhracatı teşvik etmek için DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) ile birlikte organize ettiğimiz bu organizasyonda yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. “ Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'na desteklerinden ve misafirperverliğinden dolayı teşekkürlerimizi iletmek istiyorum. ”dedi.

Bankaların müşterilerine desteğinin sadece klasik bankacılık ürünleri ile kısıtlı olmadığına inandığını ifade eden Tolga Dağlı, amacımız, müşterilerimizin finansal ihtiyaçları kadar, finansal olmayan ihtiyaçlarını da bir iş ortağı yaklaşımıyla önceden saptayarak hızla çözüm üretmek olduğunu söyledi. “ KOBİ'lere bankacılık alanında hizmet etmenin yanı sıra onların vizyonlarını geliştirmelerini, ürün/hizmetleri için yeni pazarlar bulmalarını ve talep yaratmalarını sağlamak istiyoruz.”dedi.

Bugün de bu amaç kapsamında DEİK ile birlikte gerçekleştirdiğimiz "İhracatta Fırsatlar: Yeni Sektörler, Pazarlar, İş Modelleri ve Teşvikler" konulu toplantı ile  Trabzon’da olduklarını kaydeden Akbank Doğu karadeniz Bölge müdürü Tolga Dağlı şöyle devam etti:  “ Akbank olarak, ülke ekonomisinin gelişiminde ve sürdürülebilir büyümesinde ihracatın çok önemli bir rolü olduğuna inanıyoruz. Türkiye ihracatındaki olumlu gelişme ve beklentiler, Akbank olarak bizleri de heyecanlandırmakta, ihracat ve ihracat finansmanını öncelikli olarak değerlendirmekteyiz. Buna bağlı olarak da dış ticaret ürünlerinde bilgi ve tecrübenin teknolojiyle birlikte sürekli ve kaliteli servis edilmesine özen gösteriyoruz.

Banka olarak gerek ihracatçı gerekse bu yönde çalışma planlayan şirketleri, uluslararası platformda desteklemek amacıyla ürün ve hizmetlerimizde farklılaşmaya devam edeceğiz

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler