İhracatçıya "Ruble" darbesi

Dünya genelinde yaşanan global kriz yansımaları sonucu Rus Rublesi'nin ABD Doları karşısında devalüe edilmesinin, kriz ortamında zaten zor durumda olan Türk ihracatçısını ve özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatçılarını daha da içinden çıkılmaz bir dur

İhracatçıya "Ruble" darbesi

Dünya genelinde yaşanan global kriz yansımaları sonucu Rus Rublesi'nin ABD Doları karşısında devalüe edilmesinin, kriz ortamında zaten zor durumda olan Türk ihracatçısını ve özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatçılarını daha da içinden çıkılmaz bir duruma düşürdüğü belirtildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ülkemizin ve Doğu Karadeniz Bölgemizin en önemli ihraç pazarlarından olan Rusya Federasyonu piyasasında faaliyet gösteren inşaat-müteahhitlik, yaş meyve sebze ve tekstil-hazır giyim ihracatçılarının bu piyasadaki alacaklarını Rus Rublesi üzerinden tahsil ettiğini hatırlattı. Rus Rublesi'nin konvertibl bir döviz olmaması nedeniyle de Ruble'nin, Rus bankalarından ABD Doları'na dönüştürüldükten sonra Türkiye'ye transfer edilebildiğini kaydeden Gürdoğan “Ancak, Rublenin 1 dolar=22 Ruble seviyelerinden 1 dolar=32 Ruble seviyelerine düşerek yüzde 50'ler seviyesinde devalüe edilmesi ve bu devalüasyon sürecinin halen devam ederek 1 dolar=40 Ruble seviyelerine kadar sürecek olması ihracatçılarımızı bitirme noktasına getirecektir. Halen en düşük alacağı dahi 3 Milyon Ruble seviyesinde olan ihracatçımızın bugün için bu alacağı, devalüasyon karşısında yüzde 50 seviyesinde azalmıştır. Bu durumun bu şekilde devam etmesi ve buna yönelik bir önlem alınmaması halinde Rusya piyasasını tamamen kaybetme riski ile karşı karşıya kalacağımız endişesi taşımaktayız” dedi.

 

"KAMBİYO YASASI'NDA DEĞİŞİKLİK ŞART"

“Bunun önlenmesi açısından, ivedi olarak hükümetimizin Kambiyo yasasında gerekli değişiklikleri yaparak, ihracat bedellerinin Rus Rublesi üzerinden tahsiline imkan tanıyacak bir düzenlemeyi yapması gerekmektedir” diyen Gürdoğan “Bu kapsamda, Rus Rublesi üzerinden ihraç bedellerini yurda getirilerek, Merkez Bankası tarafından belirlenecek gerçekçi bir kur üzerinde TL yada konvertibl bir dövize dönüştürülmesine imkan tanınması büyük bir aciliyet arz etmektedir. Yetkililerden bu konuda ivedilikle çalışmaların yapılmasını ve ihracatçımıza destek çıkılmasını talep etmekteyiz” şeklinde konuştu.

Rusya Federasyonu'nun devalüasyon oranını kısa bir zaman içinde yüzde 80'ler düzeyine çıkaracağı söylentilerinin dolaştığını kaydeden Gürdoğan “Bu durum karşısında ihracatçımızın akıbetinin ne olacağı tahmin bile edilememektedir. Rusya piyasasındaki Pazar payımız, krizin fırsata dönüştürülmesi amacıyla bu düzenlemeler yapıldığı takdirde korunmuş olacak, aksi takdirde ise krize yönelik ihracatı destekleyici düzenlemeleri ivedilikle uygulamaya koyan rakip ülkelerin eline geçecektir. Bunun yanında küresel krizin ihracatçıya etkisinin en aza indirgenmesi için, ihracatçımızın finansman ve çalışma sermayesi ihtiyaçlarının giderilmesinin tamamen insafına terk edildiği ve kredi kullandırmamak için her türlü engeli ihracatçının önüne koyan bankalara yönelik bir düzenleme yapılması, teminatı devlet tarafından üstlenilen kredi mekanizmalarının ihracatçımızın kullanımına sunulması gerekmektedir” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler