İşte Trabzon'un geliri ve gideri
Trabzon'un vergi gelirlerinde bu yılın 11 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine oranla artış olduğu kaydedildi. Bu yılın Kasım ayı itibariyle Trabzon'da tahakkuk edilen vergi miktarı 1 milyar 71 milyon TL olarak gerçekleşirken, bunun 781 milyon 984 bi
Trabzon'un vergi gelirlerinde bu yılın 11 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine oranla artış olduğu kaydedildi. Bu yılın Kasım ayı itibariyle Trabzon'da tahakkuk edilen vergi miktarı 1 milyar 71 milyon TL olarak gerçekleşirken, bunun 781 milyon 984 bin TL'sinin tahsil edildiği belirtildi.
Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Necmi Keskinsoy, bu yılın 11 aylık döneminde vergi gelirleri yönünden tahakkukta yüzde 19, tahsilat artışında ise yüzde 24'lük bir artış yaşandığını belirterek Trabzon'un vergi gelirleri bakımından giderlerinin yüzde 55'lik bir oranını karşıladığını kaydetti. Trabzon'un 2009 yılında tahsilat bakımından Türkiye'de 20., tahakkuk bakımından ise 37. sırada yer aldığını ifade eden Keskinsoy, "Bu yılın 11aylık döneminde vergi gelirlerinde yüzde 19 tahakkuk artışı, yüzde 24 tahsilat artışımız var. Bu enflasyonun üzerinde yüzde 12'lik gerçek reel artış demektir. Bu da hem ekonomik büyümeden Trabzon'daki kümülatif anlamında tüm ekonomik hacminin büyümesinden kaynaklanıyor. Hem de nisbi olarak kayıt dışı mücadelede ve kayıt dışının azaldığı anlamına geliyor. Vergi türleri itibariyle baktığımız zaman özellikle Türkiye'de verginin çok önemli bölümünü teşkil eden dolaylı vergi dediğimiz yani katma değer ile özel tüketim vergisi yönünden bakıldığı zaman özellikle özel tüketim vergisi bizde nispi olarak düşüktür. Bizde gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi toplamı asıl ağırlık merkezini oluşturmaktadır. Bu yıl ilimizde trafiğe ne kadar araç çıkıyorsa bunların ÖTV burada beyan ediliyor, dolayısıyla oradan gelen hatırı sayılır bir gelirimiz var. Araç sayıları yüksek gerçekleşti. Bu yıl itibariyle vergi gelirleri tatmin edici düzeydedir. Kayıt dışı ile de mücadelemiz bir yandan da devam ediyor" dedi.
Borç yapılandırılmasına gidilmesi konusunda da görüşlerini belirten Keskinsoy, "Cumhuriyet tarihinin en ciddi yapılandırılması deniyor. Bu durum kamuoyuna aktarıldığı gibi bir af değil. Burada bir af söz konusu değil. Çünkü hiç bir kesinleşmiş alacağın ana parası affedilmiyor. Burada devlet gecikme faizinden vazgeçiyor kalan paradan indirim söz konusu değil. Yani kesinleşmiş kamu alacağında bir af söz konusu değil. Taslak henüz yasallaşmadığından detayını bilemiyoruz" diye konuştu.
Öte yandan Trabzon genelinde bu yılın 11 aylık döneminde gelir vergisi mükellef sayısı 14 bin 393, kurumlar vergisi mükellef sayısı ise 3 bin 922 olarak kaydedildi. Basit Usul Vergisi mükellef sayısı ise 11 bin 978 olarak gerçekleşti. Gayrı Menkul Sermaye İradı (Kira gelirleri) mükellef sayısı 8 bin 832, kayıtlı motorlu taşıt vergisi mükellef sayısı ise 108 bin 145 olarak belirlendi.
2009 yılının ilk 11 aylık döneminde Trabzon'da tahakkuk edilen vergi miktarı 889 milyon 177 bin 882 TL, tahsilat miktarı ise 651 milyon 761 bin 941 olarak gerçekleşmişti. Bu yılın aynı döneminde ise tahakkuk edilen vergi miktarı 1 milyar 71 milyon, tahsilat miktarı ise 781 milyon 934 bin TL olarak gerçekleşti.