İşyeri sahipleri dikkat!
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, SGK ile veri paylaşımı konusunda bir protokol imzaladıklarını belirterek, ''Kurduğumuz sistem ile 1,5 milyon işyeri, işyeri hekimi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı istihdam ediyor mu anında öğrenebiliyoru
Yayınlanma:
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, SGK ile veri paylaşımı konusunda bir protokol imzaladıklarını belirterek, ''Kurduğumuz sistem ile 1,5 milyon işyeri, işyeri hekimi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı istihdam ediyor mu anında öğrenebiliyoruz. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren öncelikle bin ve daha fazla işçi çalışan işyerlerinin işyeri hekimi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı istihdam edip etmediğine bakacağız.
Bu incelemeler sonucunda binin üzerinde çalışanı olan işyerlerinden zorunlu olduğu halde tam zamanlı işyeri hekimi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı istihdam etmediğini tespit ettiklerimize yazı göndereceğiz ve bu eksikliklerini gidermelerini isteyeceğiz'' dedi.
Özer, tüm çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamına alındığını söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı'nın kendine özgü yaptığı faaliyetlerinin yasa kapsamı dışında olduğunu ifade eden Özer, ancak bu kurumların fabrika ve işletmelerindeki faaliyetlerin kanun kapsamı içinde olduğunu anlattı.
Türkiye'de 14 milyon kayıtlı çalışan ve 3 milyon işveren bulunduğunu dile getiren Özer, bunun yanı sıra kayıtdışı çalışanlarını dahil edilmesiyle kanunun şemsiyesi altında yaklaşık 20 milyon kişinin bulunduğunu bildirdi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın 1 Ocak 2013'de tüm maddeleriyle yürürlüğe gireceğini dikkati çeken Özer, şöyle konuştu:
"Ancak 50'den az çalışanı olan iş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma ya da bunlardan hizmet alma zorunluluğu öteleniyor. 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma ya da hizmet alma zorunluluğu 1 Temmuz 2013'e, az tehlikeli sınıfındaki işyerlerinde ise bu tarih 1 Temmuz 2014 tarihine ötelendi. Apartmanlar, bakkallar, pastaneler 2014'te. Onların daha 1,5 sene zamanı var."
SGK İLE İŞBİRLİĞİ
Özer, SGK ile veri paylaşımı konusunda bir protokol imzaladıklarına işaret ederek, SGK'nın işyerlerine ilişkin tüm verilerine ulaşabildiklerini söyledi. SGK'ya iş yerini kaydettiren işverenin bütün bilgilerinin ertesi gün İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nün veri bankasına düştüğünü anlatan Özer, 500'den fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfındaki işyerlerinin, 750'den fazla çalışanı olan tehlikeli sınıfındaki işyerlerinin ve binin üzerinde çalışanı olan az tehlikeli sınıfındaki işyerlerinin tam zamanlı işyeri hekimi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğunun olduğunu ifade etti.
Özer, şöyle devam etti:
"Bugün 1,5 milyon işyerini, SGK ile yaptığımız protokol kapsamında kurduğumuz sistem üzerinden görebiliyoruz. Bu işyerleri, işyeri hekimi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı istihdam ediyor mu anında öğrenebiliyoruz. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren öncelikle bin ve daha fazla işçi çalışan işyerlerinin işyeri hekimi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı istihdam edip etmediğine bakacağız.
Bu incelemeler sonucunda binin üzerinde çalışanı olan işyerlerinden zorunlu olduğu halde tam zamanlı işyeri hekimi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı istihdam etmediğini tespit ettiklerimize yazı göndereceğiz ve bu eksikliklerini gidermelerini isteyeceğiz.
Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen söz konusu işyerlerinden bize dönüş olmazsa, listeyi iş teftişe ileteceğiz ve 'Bakın buralarda iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi çalışmıyor. Lütfen teftişlerini yaparak tutanaklarını tutun. İşverenlere ikaz edin' diyeceğiz."
Büyük işyerlerinde, işyeri hekimi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı istihdamına ilişkin bir sıkıntı yaşanacağını düşünmediğini dile getiren Özer, bu işyerlerinin incelemesinin tamamlanmasının ardından daha az çalışanı olan işyerlerinin de bu konuda inceleneceğini bildirdi.
"30 BİN İŞYERİ VAR"
İşyeri hekimi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı istihdam etmesi zorunlu olmayan işyerlerinin hizmet alımı yapabileceğine işaret eden Özer, hizmet alımı yapan işyerlerinin sözleşmelerini online olarak genel müdürlüğe bildirdiklerini vurguladı.
Özer, ''Artık işverenler, 'Beni kim kontrol edecek, ben iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi çalıştırmasam ne olacak, kim nereden görecek, bakanlığın kaç tane müfettişi var ki' diyemeyecek. Zaman içinde çalışmalarımızı 50 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerine kadar indireceğiz'' diye konuştu.
Özer, Türkiye'de 50'nin üzerinde çalışanı olan 30 bin işyeri bulunduğuna dikkati çekerek, bunlardan sadece 650'sinin tam zamanlı işyeri hekimi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğu olduğunu vurguladı.
15 BİN İŞ SAĞLIĞI UZMANI VAR
Kasım Özer, Türkiye'de sertifikalı 15 bin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Bizden belge almış 15 bin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile 5 bin işyeri hakimine yazı gönderdik ve kimlik bilgileri, adres ve telefonlarının genel müdürlüğünün internet sayfasında görünmesini isteyip istemediklerini sorduk.
İşverenler zaman zaman 'Uzman çalıştırırız ama bu uzmanlar nerede' serzenişinde bulunuyorlar. Biz, uygun cevaplar geldikçe listeyi internet sayfamızda yayımlayacağız. İşverenleri, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri ile buluşturacağız."
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.