Japonlar Türk lirasına saldırdı

Kriz nedeniyle düşen faiz oranları Japonları YTL'ye yöneltti. Yenden bir yılda yüzde 0.30 ancak kazanabilen Japonlar, bu yıllık getiriden daha fazlasını YTL ile sadece 4 günde elde etti. Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, Japonya ve ABD başta olmak üz

Japonlar Türk lirasına saldırdı

Kriz nedeniyle düşen faiz oranları Japonları YTL'ye yöneltti. Yenden bir yılda yüzde 0.30 ancak kazanabilen Japonlar, bu yıllık getiriden daha fazlasını YTL ile sadece 4 günde elde etti.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, Japonya ve ABD başta olmak üzere küresel kriz karşısında dünyanın önde gelen merkez bankalarının birer birer faizleri yüzde 0 düzeyine kadar indirmesi, bu ülkelerdeki yatırımcıları da yeni arayışlara itti. Japonya'da yüzde 0.30 olan yıllık faizlerin, Türkiye'de yüzde 17'lerin üzerinde seyretmesi, Japonları YTL'ye yöneltti. Yenden vazgeçen Japon işçileri ve işçi emeklileri, birikimlerini değerlendirirken artık Türkiye'nin tahvil ve bonolarına yatırım yapmaya başladı. Bu doğrultuda sadece Türk bonolarına yatırım yapan ilk yabancı fon, Fortis Investments tarafından piyasaya sunuldu. Japon Yeni cinsinden YTL'ye yatırım yapan fona Tokyo İnşaat İşçileri Emeklilik Fonu, 8.7 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Kriz bu ürünü doğurdu

Japon yatırımcıların Türk tahvillerine olan ilgisine değinen Fortis Portföy Sabit Getirili Menkul Kıymetler Yöneticisi Cenk Aras, “Dünyada sıfıra giden faizlerle birlikte Türkiye daha da öne çıktı. Biz de 12 Aralık'ta Türk tahvil ve bonolarına yatırım yapan bir fonu, Lüksemburg'da Japon Yeni cinsinden satışa sunduk” dedi. Dünyada İzlanda'dan sonra en yüksek faiz oranının Türkiye'de olduğuna dikkat çeken Aras, “Ancak bizim İzlanda'dan farkımız; yüksek faiz veren bir ülkeyiz ama batacak bir ülke değiliz. Bu yüzden kurduğumuz fona Japonlar ilgi gösterdi. Bu ürüne, Tokyo İnşaat İşçileri Emeklilik Fonu başlangıç tutarı olarak 800 milyon yen (8.7 milyon dolar) yatırdı. Bu rakamın, 1-2 sene içinde 1 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Aslında piyasanın kötü durumda olmasının bu ürünü doğurduğunu belirten Aras şunları söyledi: “Japonya'daki yıllık faiz yüzde 0.30 iken, bu ürünü alan Japon yatırımcılar sadece 4 günde yüzde 0.38 getiri elde etti. Türkiye'deki tüm fonların toplam değeri 1.3 milyar YTL. Oysa Japonlara yönelik kurulan bu fonun tek başına hedefi 1 milyar dolar. Dolayısıyla bu fon Hazine'nin borçlanma ihtiyacına da olumlu yansıyacaktır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler