Karadeniz'de doğal gaz umudu

Batı Karadeniz Enerji Üssü Projesi kapsamında 250 milyon avro harcama gerçekleştiren Hema Doğal Enerji Kaynakları A.Ş, petrol ve doğal gaza yönelik sondajlarını sürdürdüğü bölgede kömüre dayalı metan gazı üretimine 2009'da geçmeyi hedefliyor. Zonguldak'ta

Karadeniz'de doğal gaz umudu

Batı Karadeniz Enerji Üssü Projesi kapsamında 250 milyon avro harcama gerçekleştiren Hema Doğal Enerji Kaynakları A.Ş, petrol ve doğal gaza yönelik sondajlarını sürdürdüğü bölgede kömüre dayalı metan gazı üretimine 2009'da geçmeyi hedefliyor.

Zonguldak'ta, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu-Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından, 300-600 milyar metre küp metan gazı potansiyeli olduğu bildirilen kömür havzasında sondaj çalışmaları sürdüren Hema, aynı zamanda petrol ve doğal gaz aramaları da yapıyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumunca (TTK), 2005'te açılan Kömür Kaynaklı Metan Gazı Araştırma ve İşletme Projesi ihalesini kazanan Hema, imzalanan sözleşme doğrultusunda Zonguldak-Bartın-Azdavay bölgelerinde yürüttüğü faaliyetler kapsamında, kurumun kömür üretimi esnasında açığa çıkan ve havalandırma sistemiyle atmosfere püskürtülen metan gazını ekonomiye kazandırmak için sondaj çalışmalarını sürdürüyor.

Karadon bölgesinde 12 Temmuz 2007'de 1500 metre derinliğe varan sondajlar sonucu ilk gazın yakıldığı havzadaki rezervin, 10-20 yıl süresince Türkiye'nin tüm doğal gaz ihtiyacını karşılayabileceği belirtiliyor.

Kömüre dayalı metan gazı aramalarına yönelik 6 kuyu tamamladığı bildirilen şirket, Zonguldak'ın Karadon mevkisinde 2500 metre derinliğe inmek için sondajları sürdürdüğü petrol ve doğal gaz aramalarını, Bartın'ın Arıt beldesinde benzer derinlikte kuyu açarak devam ettirmeyi amaçlıyor.

Hema Doğal Enerji Kaynakları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özten, Batı Karadeniz kömür havzasında metan gazının yanı sıra petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinde bulunduklarını söyledi.

Şirketin son 3 yılda makine temin ve ekipmanlarını tamamladığını, çok hızlı şekilde de sondaj işini sürdürdüğünü anlatan Özten, şunları kaydetti:
“Metan gazı aramalarını Bartın'ın Amasra ilçesinde yoğunlaştırmayı düşünüyoruz. Hem arama hem de üretim yapabilecek şekilde hızlı bir yöntem izliyoruz. Metan gazı rezerv rakamları çok yüksek, bunun ne kadarının üretilebildiğini anlamaya çalışıyoruz. Yaklaşık 3 milyar avroyu aşan Batı Karadeniz Enerji Üssü Projesi doğrultusunda, 2500 metre derinlikte petrol ve doğal gaz arayacağız, üst derinliklerde tespit edilen metan gazını da üreteceğiz. Yabancı ortaklarımızla üretim teknolojilerini geliştirme çabasındayız. Metan gazı tesisleri olumlu sonuç verirse ilk ekonomik üretimleri yakın zamanda gerçekleştireceğiz.”

Özten, Amasra'da sondaj faaliyetleri kapsamında kısa zamanda 15-20 kuyu açma projeleri olduğunu, yeni gelecek makineleriyle 3-4 sondajı aynı anda yapabileceklerini ifade etti.

PETROL VE DOĞAL GAZ UMUDU

Türkiye'nin petrol ve doğal gaz ihtiyacının yüzde 90'dan fazlasını 40-45 milyar dolar ödeyerek ithal ettiğine dikkati çeken Özten, şöyle dedi:
“Mevcut enerji kaynaklarını ülke ekonomisine kazandırmak için bölgede petrol ve doğal gaz arıyoruz. Karadon bölgesinde 2500 metre derinliğe ineceğiz. Sonuç alamazsak bu kuyuda tespit ettiğimiz metan gazını üreteceğiz. Yaklaşık 10 gün içinde Bartın'ın Arıt beldesinde yeni sondajımız başlayacak. İlk amacımız da petrol ve doğal gaz aramalarıdır. Bunlardan sonuç almayı ümit ediyoruz. Bu yıl içinde 2 kuyuyu tamamlamayı, arkasından da 3 kuyu daha açmayı planlıyoruz.”

Özten, enerji projeleri kapsamında bölgede 1800 kişinin istihdam edildiğini, bu rakamın da her geçen gün arttığını ve hedefin 12 bin kişi olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler