Karadenizin ihracatı %30 azaldı

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliğine (DKİB) bağlı 3 ilden bu yılın sekiz aylık döneminde yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 azaldı. DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulu

Karadenizin ihracatı %30 azaldı

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliğine (DKİB) bağlı 3 ilden bu yılın sekiz aylık döneminde yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 azaldı.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Artvin, Rize ve Trabzon'dan, Ocak-Ağustos aylarında toplam 589 milyon 29 bin 103 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Geçen yılın aynı dönemindeki ihracat rakamının 837 milyon 787 bin 697 dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Gürdoğan, bu yılın ilk sekiz ayındaki ihracatta, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 düşüş yaşandığını kaydetti.

Gürdoğan, ihracatın 445 milyon 205 bin 343 dolarlık bölümünün Trabzon, 121 milyon 49 bin 181 dolarlık bölümünün Rize, 22 milyon 774 bin 579 dolarlık bölümünün Artvin'den yapıldığını, en çok ihracat gerçekleştirilen ürünlerin ise sırasıyla fındık ve mamulleri, yaş sebze ve meyve ürünleri ile madencilik ürünleri olduğunu bildirdi.

Bölgeden 2009 yılı Ocak-Ağustos aylarında 74 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Gürdoğan, en çok ihracat yapılan 5 ülkenin ise sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, İtalya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Almanya olduğunu ifade etti.

Gürdoğan, ihracatçıların yoğunlaştığı pazarlarda kısmi iyileşmeler olmasına rağmen, yaşanan yoğun rekabet, rakip ülkelerin yüksek oranda teşviklerle ihracatçılarını desteklemeleri, özellikle yaş meyve sebze ürünlerine İran, Suriye ve hatta AB üyesi ülkelerin dahi yüksek miktarda nakit destek vermeleri, Türkiye'de ihracatçının en önemli enstrümanı olan döviz kurlarında yaşanan istikrarsızlık nedenlerinden dolayı olumlu havanın ihracata yansıyamadığını belirterek, alınması gereken önlemlerde yetkililerin yetersiz ve geç kalmalarının, bir çok pazarın ellerinden çıkmasına ve rakip ülkelerin eline geçmesine sebebiyet verdiğini savundu.
Özellikle ulaştırma mevzuatlarından kaynaklanan engelleyici ve belli lobilerin çıkarları doğrultusunda hazırlanan ihracatçıyı mağdur eden bürokratik engellerin, ihracatçıyı bıktırma noktasına getirdiğini öne süren Gürdoğan, şunları kaydetti:

''Yapılan serzenişlere duyarsız kalınması ihracatçımızı hantal bürokrasi karşısında güçsüz bırakmakta, kaynaklar israf ve heba edilmektedir. Bu nedenle, yaşanan ekonomik krizin dönüşüm dönemlerinde olduğumuz bu günlerde, ekonominin canlanarak had safhaya ulaşan işsizlik sorununun çözümü amacıyla ihracatın desteklenmesi büyük aciliyet arz etmektedir.
Aksi takdirde geç kalınan ve zamanında alınmayan tedbirler nedeniyle büyük mağduriyetler yaşanacak ve kaybedilen pazarların tekrar kazanılması mümkün olamayacaktır. Bu konuda hükümet yetkililerini ivedilikle gerçek manada ihracatçıyı destekleyecek ve ayakta kalmasını sağlayacak ekonomik tedbirleri uygulamaya ve ihracata özel önem vermeye davet etmekteyiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler