Kişi başına 1.274 TL cezalıyız!
Bu, 76.7 milyon nüfuslu Türkiye’de kişi başı 1.274 TL ceza demek. En büyük kalem ise vergiden geliyor Maliye Bakanlığı, vergi ve cezaların faizini silip yerine ÜFE oranında faiz getiren ve 120 liranın altındaki trafik cezaları gibi bazı küçük cezaları aff
Yayınlanma:
Bu, 76.7 milyon nüfuslu Türkiye’de kişi başı 1.274 TL ceza demek. En büyük kalem ise vergiden geliyor
Maliye Bakanlığı, vergi ve cezaların faizini silip yerine ÜFE oranında faiz getiren ve 120 liranın altındaki trafik cezaları gibi bazı küçük cezaları affeden yeni torba yasayı 1 ay uzattı.
Edindiğimiz bilgilere göre şimdiye kadar yasadan yararlanmak isteyenlerin sayısı Maliye’yi tatmin etmiş değil. Vatandaşlar da verginin aslı bir yana cezaları silinmediği için borçların yapılandırılmasına ilgi göstermiyor. Şimdiye kadar hep cezaların silinmesine alışmış vatandaşa bu kez ‘adaletsiz’ olduğu gerekçesiyle sadece faiz yapılandırması yapılmasının bir nedeni ise belki de bütçedeki cezaların toplamında saklı. Cezanın miktarı o kadar büyük ki devlet bu alacağından vazgeçmek istemiyor olabilir. Rakam tam 97 milyar 652 milyon TL. Devlet şimdiye kadar vergiden trafiğe, yargıya kadar önüne gelene ceza kesmiş durumda. Şimdi öyle hale gelmiş ki 76 milyon 667 bin olan Türkiye nüfusu dikkate alındığında bebekler dahil kişi başı kesilen ceza tam 1.274 lirayı buluyor. Cezanın çoğunluğu 2 alanda yoğunlaşıyor. Bunlardan ilki vergi. 97.7 milyar TL’lik cezanın 46 milyar TL’si vergiden kaynaklı. 41.5 milyar TL ise mahkemeler tarafından verilen cezalardan oluşuyor. Örneğin birçok kişinin karşılaştığı trafik vergi cezası, 3.5 milyar TL’lik kısmı oluşturuyor.
ÖDEME ORANI KÜÇÜK KALDI
Maliye Bakanlığı’nın rakamlarına göre Türk halkı 2013 yılında 7.4 milyar TL ceza ödedi. Ancak ödenen bu rakam, katlanarak artan cezanın içinde çok küçük kaldı.
10 YILDA 48 MİLYAR TL CEZA ÖDEDİK
Vatandaş ve şirketlerin cezası, son 10 yılda 48 milyar TL ödemiş olmalarına rağmen 100 milyar TL’ye dayandı. Yine Maliye istatistiklerine göre 2004’te 2.3 milyar TL cezayı ödeyen vatandaşların hem borç miktarı hem de ödediği cezalar katlanarak arttı.
Özellikle borç patlaması 2011 ve 2012’de yaşandı. 2011’de 27 milyar TL olan borç aniden 40 milyar TL’ye, 2012’de ise 78 milyar TL’ye ulaştı. 2013’te ise artış hızı devam etti ve devletin kestiği ve ödenemeyen ceza miktarı 91 milyar TL’ye yükseldi. Buna karşın vatandaşlar da varını yokunu ortaya koyup borç ödeme miktarını artırdı.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.