Köy kanununda değişiklik yapıldı
Muhtarlar 800 lira aylık ücret alabilecek. İçişleri Bakanlığı Köy Kanunu'nu baştan sona değiştiren bir yasa taslağı hazırladı. Düzenleme yasalaştığında muhtarlar 800 lira aylık ücret alabilecek. Muhtarlar işlerini yapmazsa halkoyu ile görevden uzaklaştırı
Muhtarlar 800 lira aylık ücret alabilecek. İçişleri Bakanlığı Köy Kanunu'nu baştan sona değiştiren bir yasa taslağı hazırladı.
Düzenleme yasalaştığında muhtarlar 800 lira aylık ücret alabilecek. Muhtarlar işlerini yapmazsa halkoyu ile görevden uzaklaştırılacak.
Demokratik açılım kapsamında gündeme gelen köy isimlerinin değiştirilmesine ilişkin hükümler de taslakta yer aldı. Buna göre isimler, Köy Meclisi'nin talebi ve İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile değiştirilecek.
Mevcut sistemde değişiklik, İçişleri Bakanlığı'nın talimatı ile mümkün oluyor.
İçişlere Bakanlığı'nın diğer kurumların görüşüne gönderdiği yasa taslağı şu düzenlemeleri içeriyor:
HALK KÖY ADLARINDA SÖZ SAHİBİ OLSUN
Köy isimleri, köy meclisinin talebi, valinin uygun görüşü ve İçişleri Bakanlığının onayı ile değiştirilebilecek.
İMECE VE SALMA KALKIYOR
İmece ve salma uygulaması kaldırılacak. İhtiyar Meclisi yerine de Köy Meclisi kurulacak
HALK İSTERSE GİDECEK
Köy muhtarı ve meclisin kanunlarla kendilerine verilen görevleri yapmamaları ve bu durumun kamu hizmetlerinde aksamaya yol açması durumunda, köyde kayıtlı seçmenlerin yarıdan bir fazlası, mahallin en büyük mülki idare amirine yazılı başvurarak muhtar ve meclisin geri çağrılmasını isteyebilecek.
MUHTARA MAAŞ
Taslak kapsamında köyler üç grupta toplanacak. Köy muhtarları, bu gruplara göre maaş alacak. Birinci grup köylerde muhtarlar 802, ikinci grup köylerde 630, üçüncü grup köylerde ise 401 lira maaş alacak.
Şehir ve kasabadaki mahalle muhtarlarına, üçüncü grup köy muhtarlarına verilen ödenek kadar aylık ödenek verilecek.
KÖYLER SİYASET ÜSTÜ
Köy muhtarlığı ve köy meclis üyeliği için siyasi partiler aday gösteremeyecek. Köy muhtarı ile meclis üyeleri görev yaptıkları süre içerisinde herhangi bir siyasi partinin teşkilatında görev alamayacak.
KÖYDE MÜHENDİS MİMAR DÖNEMİ
İhtiyaç halinde köylerde mimar, mühendis, veteriner, teknisyen, tekniker, köy katibi, bekçi, işçi ve çoban İş Kanunu hükümlerine göre yıllık veya kısmi zamanlı sözleşme ile çalıştırılabilecek.
Köy bekçileri silah taşıyabilecek ve kendilerine karşı gelenler jandarmaya karşı gelmiş gibi ceza alacak.
KÖY KORUCULUĞUNA DEVAM
Demokratik açılım kapsamında tartışılan köy korucularına ilişkin düzenleme de kaldı. Yani koruculuk sistemi devam edecek. Kanalturk.com.tr