Kredi kartı borçluları dikkat !

Amerika'da başlayan finansal kriz, bütün dünyada bankaları zor durumda bırakırken, Türk bankaları da krizin etkisini en aza indirmek için alacaklarını yakın takibe aldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nun yaptığı araştırmaya göre, bankala

Kredi kartı borçluları dikkat !
Amerika'da başlayan finansal kriz, bütün dünyada bankaları zor durumda bırakırken, Türk bankaları da krizin etkisini en aza indirmek için alacaklarını yakın takibe aldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nun yaptığı araştırmaya göre, bankaların üzerinde dikkatle durduğu konu kredi kartı borçları. 31 milyar yeni liralık büyüklüğe ulaşan kredi kartı borçlarının takipteki alacak miktarı 2 milyar yeni lirayı aşmış durumda.

Amerika'da başlayan finansal kriz, bütün dünyada bankaları zor durumda bırakırken, Türk bankaları da krizin etkisini en aza indirmek için alacaklarını yakın takibe aldı. Bankaların üzerinde dikkatle durduğu konu kredi kartı borçları. Zira, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nun verilerine göre önceki ay itibarıyla konut kredisinde takibe düşen miktar sadece 317 milyon yeni lira olurken, takipteki taşıt kredisi miktarı da 286 milyon yeni lira ile sınırlı kaldı. Buna karşılık, 31 milyar yeni liralık büyüklüğe ulaşan kredi kartı borçlarının takipteki alacak miktarı ise şimdiden 2 milyar yeni lirayı aşmış durumda. Bu durumu dikkate alan bankalar, ödenmeyen en küçük kredi kartı borcunun tahsilinde bile titiz davranıyor.

Takipteki alacakların kredi kartlarına dağılımına bakıldığında 1 milyar 603 milyon yeni liralık borç ile İstanbul ilk sırada yer alıyor. Ankara'da bu rakam 61 milyon yeni lira olurken, İzmir 50 milyon yeni lira ile üçüncü sırada yer alıyor. Kredi kartlarının takibe dönüş miktarında en risksiz iller ise 162 bin yeni lira ile Bayburt ve 185 bin yeni lira ile Tunceli. Bankaların haziran sonu itibarıyla toplam takibe düşen alacak miktarı 10,7 milyar yeni lira. 5,1 milyar yeni lira ile İstanbul en borçlu il sıralamasında birinci sırada. İstanbul'u 1,15 milyar yeni lira ile Ankara izliyor. En borçsuz şehir ise 789 bin yeni liralık takipteki alacağı ile Tunceli. Kişi başı takipteki alacakta da İstanbul 410 yeni lira ile zirveyi elinde tutuyor. Tekstil sektöründe yaşanan sıkıntı sebebiyle Denizli 286 yeni lira ile İstanbul'un ardından ikinci sırada yer alırken, kişi başına düşen takipteki alacak miktarı en az olan il ise 9 yeni lira ile yine Tunceli.

BDDK verilerine göre kişi başı tasarruf mevduatında da İstanbul birinci sıradaki yerini koruyor. Bu ilde kişi başı tasarruf mevduatı 8 bin 522 yeni lira olurken, aynı rakam Ankara'da 5 bin 513 yeni lira, İzmir'de 5 bin 119 yeni lira, Muğla'da 4 bin 944 yeni lira. Kişi başına düşen tasarruf mevduatında en düşük iller ise Şırnak ve Hakkari. Şırnak'ta kişi başı tasarruf 181 yeni lirada kalırken aynı rakam Hakkari'de 189 yeni lira. Tüketici kredileri 19 Eylül itibarıyla 206 milyon yeni lira artarak 81 milyar 771 milyon yeni liraya çıktı. Merkez Bankası verilerine göre, tüketici kredileri kapsamında konut kredileri 37 milyar 763 milyon yeni lira, taşıt kredileri 5 milyar 847 milyon yeni lira, diğer krediler ise 38 milyar 160 milyon yeni lira olarak hesaplandı. Bireysel kredi kartları ise 31 milyar 405 milyon yeni lira oldu.

En az banka şubesi Kilis'te

Son yıllarda yakalanan istikrar ve büyümenin etkisiyle atılım gerçekleştiren bankaların şube sayısı da her geçen gün artıyor. 2 bin 614 şubenin bulunduğu İstanbul sıralamada ilk sırada yer alırken, bu ili 862 banka şubesi ile Ankara, 638 şube ile İzmir, 302 şube ile Antalya, 290 şube ile Bursa takip ediyor. En az banka şubesinin olduğu iller ise 7 şube ile Kilis, 8 şube ile Bayburt, 9 şube ile Muş, 10 şube ile Bingöl, yine 10 şube ile Ardahan. Şubeye düşen nüfusa bakıldığında ise Muş, 45 bin 56 kişi ile ilk sırada yer alıyor. Bu ili 31 bin 731 kişiye bir şubenin düştüğü Şanlıurfa izliyor. Üçüncü sırada 29 bin 687 kişiye bir şubenin düştüğü Van yer alıyor. Bankacılık sisteminde en fazla faydalanan il ise İstanbul. İstanbul'da bir şubeye 4 bin 810 kişi düşerken, Ankara'da bu rakam 5 bin 181'e çıkıyor.

Reklamlarda tüketimi körüklemeyin, tasarrufu teşvik edin

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, geçen ağustosta, sektörün karşı karşıya olduğu muhtemel risklere dikkat çekerek, banka yöneticilerine 'tasarrufun önemini hatırlatan reklamlar yapmaları' çağrısında bulunmuştu. Mayıs-Haziran 2008'den sonra sektörde bir miktar yavaşlama olduğuna dikkat çeken Bilgin, bankalar için bu dönemde önemli olan konunun mevcudu korumak olduğunu söyledi. Bankaların Haziran 2008 itibarıyla mevduatlarının bir önceki seneye göre sadece yüzde 22 artışla 406 milyar yeni liraya ulaştığını kaydeden Bilgin, "Bu konuda bankalarımıza büyük görev düşüyor. Lütfen değerli bankacılarımız ve banka yöneticilerimiz tüketimi körükleyen ya da kamçılayan reklamlar kadar, özellikle genç nesillere tasarrufun önemini hatırlatan, üretmenin hazzını gösteren reklamlar yapalım. Bir toplum sonsuza kadar kredi kartından harcayamaz ya da tüketici kredisi kullanamaz." dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler