Kredi kartı kullananlar dikkat! Yeni düzenleme geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bireysel kredi kartlarına ilişkin eş güdümlü adımlar atıldı.

Kredi kartı kullananlar dikkat! Yeni düzenleme geldi

Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarıyla ilgili tebliğ ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) konuya ilişkin kararları açıklandı. BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyen vatandaşlara 60 aya kadar yeniden yapılandırma fırsatı getirdi.

Bu düzenlemeyle birlikte, kredi kartı dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut borç bakiyelerini 60 aya varan taksitlerle yapılandırabilecek. Yapılandırma sürecinde, her ayın taksit tutarı asgari ödeme tutarına dahil edilecek. Ayrıca, yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödenmeden, ilgili bankada kredi kartı limiti artırılamayacak.

TCMB ise yapılandırma işlemlerinde bireysel kredi kartları için azami faiz oranını referans faiz olan yüzde 3,11 ile sınırladı.

İhtiyaç kredileri tarafında, anapara ve faiz ödemelerinde 30 günden fazla gecikme yaşayan borçlular için, ilave kredi imkânı olmaksızın 60 aya kadar yeniden yapılandırma yapılabilecek. Bu yapılandırma talebinin borçlu tarafından bir yıl içinde yapılması gerekiyor.

ASGARİ ÖDEME ORANLARINDA DÜZENLEME

BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranlarında da önemli değişikliklere gitti. Daha önce 25 bin lira olan asgari ödeme sınır tutarı, 50 bin liraya yükseltildi. Buna göre, 50 bin lira ve altındaki kredi kartlarında asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20’si olarak uygulanacak. 50 bin lira üzerindeki borçlar içinse bu oran yüzde 40’a çıkacak.

YENİ ORANLAR 1 KASIM’DA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

BDDK'nin adımlarıyla uyumlu olarak TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını, kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştıracak. Yeni oranlar 24 Ekim’de duyurulacak ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler