Petrol ve altın COŞTU!

Libya'da yaşanan isyan dalgasının petrol arzını tehlikeye atacağı korkusu, Brent petrolün varil fiyatını 105 dolarla son iki buçuk yılın zirvesine taşıdı. Güvenli liman olarak görülen altının onsu da yeniden 1,400 doların üzerine çıktı.Ortadoğu ve Kuzey A

Petrol ve altın COŞTU!

Libya'da yaşanan isyan dalgasının petrol arzını tehlikeye atacağı korkusu, Brent petrolün varil fiyatını 105 dolarla son iki buçuk yılın zirvesine taşıdı. Güvenli liman olarak görülen altının onsu da yeniden 1,400 doların üzerine çıktı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki siyasi karışıklığın yarattığı tedirginlikle vadeli işlemlerde Brent petrol 104.5 dolara çıkarken, ABD tipi ham petrolün varil fiyatı spot piyasada 3 dolarlık artışla 90 dolara dayandı. Brent petrol böylece Ekim 2008'den beri en yüksek seviyi görmüş oldu.

Bölgede isyan ateşinin hız kesmeden yayılması, güvenli liman olarak görülen altına da ilgiyi yeniden artırdı. Nisan teslimi altının onsu 1,405 dolara yaklaştı. Fiyatlar, Cuma günü 1,390 dolar civarında seyrediyordu. 

İçerde ise Cumhuriyet altını 464 liradan alınıp, 476 liradan satılıyor. Çeyrek altında ise alış ve satış fiyatları ise sırasıyla 115 ve 118.5 lira seviyesinde bulunuyor.

Mısır ve Tunus'tan sonra Libya'da da şiddetlenen isyan hareketi şimdiye kadar bu 200'den fazla kişinin canına mal oldu. Muammer Kaddafi yönetimindeki ordu, muhalefet hareketlerini sert şekilde bastırmaya çalışırken, Kaddafi'nin oğlu da sonuna kadar mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.

LİBYA’DAN PETROL TEHDİDİ

Libya'nın doğusunda yer alan Al-Zuvayya aşiretinin lideri yönetimin, protestoculara karşı gösterdiği şiddetin son bulmaması durumunda petrol ihracatının kesileceği tehdidinde bulundu.

Credit Agricole'dan petrol analisti Christophe Barret gelişmelerle ilgili değerlendirmesinde, "Libya, iyi kalitedeki ham petrolün hem üreticisi hem de ihracatçısı durumunda, aşiret lideri tarafından petrol ihracatının sonlandırılacağı tehdidi ise endişe verici" dedi.

Libya'da Ocak ayında günlük petrol üretimi miktarı 1.58 milyon varil oldu. Bu ülkenin yaptığı ihracatın sekteye uğraması, Batılı yönetimler için ciddi stratejik sıkıntıları meydana getirebilir.

Tokyo merkezli Mitsubishi Corp'taki risk analistlerinden Toyn Nunan, Libya'daki üretimin sekteye uğrama tehlikesinin büyük endişe yarattığını ancak asıl büyük bombanın olayların Suudi Arabistan'a sıçramasıyla yaşanabileceğini söyledi.

Suudi Arabistan'da şimdiye kadar diğer ülkelerle kıyaslanmayacak kadar küçük çaplı protesto gösterileri düzenlendi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler