Reuters Trabzon'u inceliyor
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu dünya ticaret sistemine Trabzon’un kolay adapte olduğunu söyledi. 10 yıl önce başlayan ve yılda 2 bin seviyelerinde seyreden konteynır taşımacılığının bugün yılda 40 bin düzeyine
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu dünya ticaret sistemine Trabzon’un kolay adapte olduğunu söyledi. 10 yıl önce başlayan ve yılda 2 bin seviyelerinde seyreden konteynır taşımacılığının bugün yılda 40 bin düzeyine yükseldiğini vurguladı.
REUTERS HABER AJANSI SORDU, BAŞKAN HACISALİHOĞLU BÖLGE EKONOMİSİNİ ANLATTI
Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Reuters Haber Ajansı İstanbul ofisinden İngiliz vatandaşı Alexandra Hudson’un Trabzon ve bölge ekonomisiyle ilgili sorularını yanıtladı. Hudson Trabzon hakkında hazırladığı yazı kapsamında görüşmede bulunduğu TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu’ndan, bölgenin ekonomik durumu hakkında görüşlerini aldı. 12 Haziran 2013 seçimlerinden sonra bölgenin hükümetten beklentilerini irdeledi.
Hudson, Hacısalihoğlu’na şu soruları yöneltti.
“Trabzon ekonomisi hakkında genel bir bilgi verir misiniz” sorusuna Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’un dünyanın yaşayan en eski şehirlerinden biri ve tarihin her döneminde önemli bir ticaret kenti olduğunu söyledi.
Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’un ticaret kimliğinin yeniden ön plana çıktığını belirterek gelecekten çok umutlu olduğunu ifade etti.
Başkan Hacısalihoğlu, “Trabzon’u Bursa, Gaziantep ve Denizli gibi illerle kıyaslarsak kendinizi nerede görüyorsunuz” sorusuna şu cevabı verdi:
“Biz Trabzon’u hiçbir ille kıyaslamıyoruz. Her ilin kendine özgü bir yapısı vardır. Biz de bu özelliklerimiz doğrultusunda kendi işimize bakıyoruz.”
Alexandra Hudson’un “Şehirde görüştüğüm üniversite öğrencileri mezuniyetin ardından büyük kentlere gitmek istiyor. Bu gençleri bu şehirde tutmak için neler yapıyorsunuz?” şeklindeki sorusunu Başkan Hacısalihoğlu şöyle yanıtladı:
“Beyin göçünü bölgeden engellemek için genç girişimcilerin yetiştirilmesine Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak ayrı bir önem veriyoruz. Şu ana kadar yaklaşık bin genç girişimci yetiştirdik. Verdiğimiz eğitimler ile iş hayatına atılmalarına destek oluyoruz. Devlet desteklerinden yararlanmalarına katkı sağlıyoruz. Üniversite öğrencilerinin dünyadaki yeni mesleklere adapte etmeye çaba harcıyoruz. Kurucu ortağı olduğumuz Trabzon Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde bilgisayar destekli CNC eğitimi vererek mezun ettiğimiz gençler iş alanına giriş yaptılar. Teknoloji Geliştirme Merkezinde ayrı bir proje daha yürüteceğiz ki bu da teknoloji kuluçka merkezidir.”
“Büyük kentlere genç beyinlerin göçünü önlemek için odamız bölgede gençlere yönelik çalışmalar yapmaktadır.”
“Bu eğitimlerden geçen gençlerin ilk planda kendiişlerini kurmaları, fikirlerinin uluslararası piyasalara sunma olanağına kavuşturuyoruz. Ya da edindikleri bilgileri üniversitede değerlendiriyorlar. Veya iliği sektörlerde nitelikli eleman olarak iş başı yapıyorlar, görev alıyorlar.”
“Tüm bunların yanında, İtalya ile işbirliğinde bulunan odamız bünyesinde Girişimci Merkezi kuruldu. Burada da gençlere iş fikirlerini hayata geçirmelerine danışmanlık desteği sunuluyor.”
Reuters Haber Ajansı İstanbul Ofisi Muhabiri Alexandra Hudson’un bir diğer sorusu da, “Kadınların iş hayatına girişi bu bölgede nasıl?” şeklinde oldu.
Doğu Karadeniz’deki kadınların yüzde 48 oranı ile en yüksek iş hayatına katılma oranı ile Türkiye genelinde birinci sırada bulunduğunu ifade eden Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, “Bölgemizdeki kadınlar girişken ve çalışkandır. Birçok iş kolunda başarılıdır. Evde oturmayı sevmeyen bir kadın profilimiz vardır.“
“Çin ve Rusya’da sanayi ürünlerinde yaşanan rekabet ticaretinizi engelledi mi?” sorusunu Başkan Hacısalihoğlu, “Çin’in üretimleri Türk ekonomisine etkisi oldu. Bütün dünyayı etkilediği gibi bizi de etkiledi. Ama bu etki geri çekilmeye başladı. Daha çok incik-boncuk dediğimiz işlerde etki daha fazla oldu. Başlangıçta inşaat malzemelerinde Çin ürünleri ön plana çıkmıştı. Çin ürünleri kalitesizlikten geri çekilmeye başladı. Bunun yanında HES santral tribünlerinde hala öndedir. 150 santral varsa bunun 130’u Çin ürünüdür.” şeklinde yanıtladı.
Türkiye ve Trabzon’un Avrupa Birliği ülkeleriyle yoğun ticari ilişkiler içinde bulunduğunu anlatan Başkan Hacısalihoğlu, Avrupa ve Türkiye’nin birbirine muhtaç olduğunu vurguladı.
“İlişkilerimizi, dostluğumuzu her zaman üst seviyelerde tutmalıyız” diyen Başkan Hacısalihoğlu, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri için Kafkasya ve Asya’ya açılan önemli bir köprü olduğunu da sözlerine ekledi.