Sahte piyango bileti nasıl anlaşılır?
Yılbaşı özel çekilişi için Milli Piyango biletleri satışa çıktı.
Yılbaşı özel çekilişi için Milli Piyango biletleri satışa çıktı. Korsan biletçiler de fırsattan istifade harekete geçti. Piyasadaki sahte piyango biletlerine karşı ne yapmalı? Sahte piyango biletini nasıl anlaşılır?
Gerçek biletleri ayırt etmenin en basit yolu, bileti ışığa tuttuğunuzda içindeki Milli Piyango amblemli filigran belli olmalıdır. Ayrıca biletin alt kısmındaki seri numarası ve biletteki rakamlarda da kabartma vardır. Mor ışığa tutunca bunlar görünmüyorsa o zaman bilet sahte demektir.
Her yıl olduğu gibi bu yıl seyyar biletçiler, Kızılay’da bilet tezgahlarını kurdu. Seyyar satıcılara, korsan biletçiler de eklenince kaldırımda yürümekte zorlanan Başkentlilerin şikayetleri üzerine, Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri harekete geçti.
Milli Piyango bileti satışlarıyla ilgili denetimlerini sıklaştıran zabıta ekipleri, ‘kaldırım işgali’ ve ‘görüntü kirliliği’ gerekçeleriyle tezgah kuramayı yasakladı.
Hürriyet'in haberine göre, gün boyu ayakta gezmenin zor olduğunu belirten seyyar biletçiler çareyi, karton kolilerde buldu. Kolileri masa gibi kullanan seyyar biletçiler, elde taşınabilen ve biletlerin yer aldığı platformu kolinin üzerine koydu.
Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüştüklerini, bugünden itibaren tezgahların yeniden kurulabileceğini bildirdi.
KAŞE İLE RUHSATA DİKKAT
‘Ankara’nın Nimet Ablası’ adıyla Kızılay’da satış yapan Nimet Altunkılıç,
“Bir yıl boyunca ortalıklarda görünmeyip, yılbaşı gelince tezgah açan fırsatçıların neden olduğu görüntü kirliliği nedeniyle zabıta tüm tezgahları kaldırttı. 30 yıldır Ankara’nın Nimet Ablası olarak satış yaparken, fırsatçılar biletlerin arkasına bastıkları ‘Nimet Abla’ kaşesi ile korsan biletçilik yapıyor. Vatandaşın yeni yıl umutlarıyla, biletçi esnafının da ekmeğiyle oynuyorlar. Bu korsanlara fırsat vermemek için yılbaşı biletleri alınırken, biletin arkasındaki kaşe ile biletçinin ruhsattaki ismin aynı olmasına dikkat etmeli” diye konuştu.
BİLETİ ALMADAN IŞIĞA TUTUN
Korsan biletçiler kadar sahte bilet konusunda da vatandaşın dikkatli olması gerektiğini ifade eden seyyar biletçi Erdal Taburoğlu ise, gerçek ve sahte bilet arasındaki farkları şöyle anlattı:
“Gerçek biletleri ayırt etmenin en basit yolu, bileti ışığa tuttuğunuzda içindeki Milli Piyango amblemli filigran belli olmalıdır. Ayrıca biletin alt kısmındaki seri numarası ve biletteki rakamlarda da kabartma vardır. Bunlar gerçeklik testinin en basit yolları. Bileti mor ışığın altına tuttuğunuzda Milli Piyango yazılı filigran belirmiyorsa yetkililere başvurulmalıdır.”
SATIŞLAR GEÇEN YILA GÖRE İYİ
26 yıldır aynı yerde satış yapan ve üzerine giydiği kıyafet nedeniyle ‘Bilet Adam’ lakabı verilen İbrahim Uzunluoğlu, geçen seneye göre bilet satışlarının daha iyi olduğunu söyledi. Bilet Adam, “Vatandaş zengin olma hayalini, umudunu biletlere bağladığı için biletlerin hepsini almak istiyor. Zam yapılmadığı için bu yıl bilet satışları geçen seneye göre arttı. Elimdeki biletlerin yüzde 50’si bitti. Çekilişe bir hafat kala elimizdeki biletlerin biteceğini tahmin ediyoruz” dedi.
RAKAMLARA DİKKAT EDİLİYOR
Tezgahlarda en çok tükenen biletler çeyrek biletler olurken, umutlarını 50 milyonluk büyük ikramiyeye bağlayan vatandaşlar, talihli numarayı tutturabilmek için seçici davranıyor. Vatandaşların bilet alırken son dört rakamı 2015 olan biletleri almaya çalıştığını belirten seyyar biletçiler, “İnsanlar biletinin son rakamlarının uğurlu rakamlardan ya da doğum günü ve yılını simgeleyen rakamlardan oluşmasını istiyor” dedi.