Sigara kaç TL olacak?

Yıl başından itibaren sigaradan alınan ÖTV oranının yüzde 65’ten 69’a çıkacak olması nedeniyle paket başına yüzde 31 zam göründü. Vergiden kalan tutarın sabit kalması için 8 TL’lik paketin fiyatının 10.5 TL olması gerek. Sektör 10 TL psikolojik sınırını g

Sigara kaç TL olacak?

Yıl başından itibaren sigaradan alınan ÖTV oranının yüzde 65’ten 69’a çıkacak olması nedeniyle paket başına yüzde 31 zam göründü. Vergiden kalan tutarın sabit kalması için 8 TL’lik paketin fiyatının 10.5 TL olması gerek. Sektör 10 TL psikolojik sınırını geçmek istemiyor

1 Ocak 2013’ten itibaren sigaradan alınan ÖTV oranı yüzde 65’ten yüzde 69’a yükselecek. Vergiden kalan tutarın sabit kalması için 8 TL’lik paketin fiyatının 10.5 TL’ye yükselmesi gerekiyor. Şu an piyasada 8 TL’ye satılan bir paket sigaradan 5.2 TL’si ÖTV, 1 TL 44 kuruşu da KDV olmak üzere 6 TL 64 kuruş vergi alınıyor.
 
Bu da, 8 TL’lik bir paket sigarada vergi hariç kalan tutarı 1 TL 36 kuruş olarak bırakıyor. Yeni vergi oranlarıyla birlikte 8 TL’lik paketin yüzde 31.2 zamlanarak 10.5 TL’ye çıkması halinde bir paketten alınacak vergi tutarı 9 TL 14 kuruş, vergi hariç kalan tutar 1 TL 37 kuruş olacak. 
 
Yani vergi hariç kalan tutar 1 kuruş artmış olacak. Buna karşılık paketin 10 TL olması halinde ise alınacak vergi 8 TL 70 kuruş, vergi hariç tutar 1 TL 30 kuruş olarak oluşacak. Yani paket başına 6 kuruşluk bir eksilme yaşanacak. Bu eksilmeye rağmen, sektör 10 TL’lik psikolojik fiyat sınırını aşmak istemiyor.
 
Paket başına yapılan hesaplar, fiyatın tüketimi doğrudan etkilemesi nedeniyle bütün tabloyu değiştirebiliyor. Tüketimin beklenmedik ölçüde çok düşmesi hem sektörü hem de vergi geliri kaybı yaşayacak hükümetin kaçındığı bir durum.
 
Hatırlanacağı üzere, Maliye Bakanlığı, 13 Ekim 2011’de yayımlanan bir kararname ile sigara ve tütün ürünlerinde ÖTV’yi yüzde 63’ten yüzde 69’a çıkarmış ancak gelen tepkiler üzerine sigaradaki ÖTV oranını 31 Aralık 2012’ye kadar geçerli olmak üzere yüzde 65’e düşürmüştü. 
 
‘SİGARADA PAKET BAŞINA MAKTU VERGİYİ ARTIRACAĞIZ’ 
 
Şimşek, "2013'te vergi artışları olacak mı" sorusuna da , “Genel vergi oranlarında bir değişiklik öngörmüyoruz. Bazı maktu vergiler var, mesela harçlar... Sigara paketi başına belli bir maktu vergi var. En az enflasyon kadar artırmayı prensip olarak öngörüyoruz” yanıtı verdi. 
 
ENFLASYON BASKISI SÜRPRİZ YAPTIRABİLİR 
 
Sektörün üzerinde durduğu bir diğer olasılık da, ÖTV’nin yüzde 65’te sabit tutulması, maktu vergiye zam yapılması yönünde. Sigarada yapılan yüzde 5’lik vergi artışının enflasyona yaklaşık 1.8 puanlık etkisi oluyor. Bu nedenle bir maktu vergi zammının yapılabileceği belirtiliyor. Mevcut sistemde nisbi vergi ya da maktu vergiden hangisi yüksekse o vergi alındığı için ucuz sigaralardan maktu, pahalı sigaralardan nisbi vergi alınıyor. 
 
‘Zengin olandan daha çok vergi alacağız’ 
 
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın “zenginden daha çok vergi alınmalı” sözlerinin ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu yönde adım atacaklarını net bir şekilde söyledi. CNBC-e’ye konuşan Şimşek “Zenginden daha çok vergi alacağız” diyerek “Yüksek gelir elde edenden daha çok, az gelir elde edenden daha az vergi alacağız. Yeni gelir vergisi reformunda rant geliri vergilendirilecek" ifadesini kullandı. 
 
MİLLİ PİYANGO İLK ÇEYREKTE SATIŞTA 
 
Elektrik dağıtım bölgelerindeki devirlerde yaşanan gecikmeye ilişkin olarak, “Özelleştirme ciddi iş, ciddi olmayan bu işe kalkışmamalı” diyen Şimşek köprü-otoyol özelleştirmesi konusunda da şunları söyledi: "Otoyollar paralı olur mu tartışması var. Dünyanın birçok yerinde böyle.
 
Niye özelleştirelim, madem geliri var. Özel sektör hem hizmet kalitesi, hem verimlilik açısından devletten çok daha iyi. Özelleştirmeden maksat sadece gelir değil. Buradan elde edilen 5.7 milyar dolarlık geliri bölünmüş yollara harcayacağız. Yeni yollar yapma imkânımız olacak. Bunlar keyfi fiyat artışı yapabilecek mi?
 
Şartname çok açık en fazla Türkiye'deki enflasyon kadar artacak. Dini bayramlarda ücretsiz olacak. Faiz ve vergi öncesi kârın 27 katına satmışız. Ucuza satıldı eleştisi yanlış.” Bakan Şimşek Milli Piyango’nun satışı için ise 2013 yılının ilk çeyreğini adres olarak gösterdi.
 
 
‘KAMBOÇYA’DA BİLE 48 YAŞINDA EMEKLİ YOK’
 
Bedelli askerlikten milyar lira geldiğini Şimşek, bunun şehit ve gaziler için harcanacağını Otomobilde yerli marka konusuyla ilgili olarak Şimşek, Hindistan'ın otomobil markası olan Tata'nın İngiltere'nin önemli bir markasını aldığını, Çinlilerin de Avrupa'da önemli markaları aldığına dikkati çekti. Markalaşmanın kolay olmadığını, bazen 50-100 yıl zaman aldığını kaydeden Şimşek, ''İmkânın varsa gidip yerleşik bir markayı almanız, aslında doğrusu bu” diye konuştu. 
 
"Kamboçya'da, Afrika'da dahi bizdeki gibi 48-49 yaşında emeklilik yok" diyen Bakan Şimşek, emeklilik yaşının Türkiye’de 2048 yılında 65 olacağını hatırlattı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler