Sigara ve alkole sağlık vergisi

 Hükümet, sigara ve alkolden "sağlık vergisi" alınması için düğmeye bastı. Her bir paket sigara ve içki şişesinden elde edilen gelirin yüzde 1-2'si oranında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) pay alması öngörülüyor.Bu gelir, Türkiye'nin yılda 4-5 milyar lir

Sigara ve alkole sağlık vergisi

 

Hükümet, sigara ve alkolden "sağlık vergisi" alınması için düğmeye bastı. Her bir paket sigara ve içki şişesinden elde edilen gelirin yüzde 1-2'si oranında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) pay alması öngörülüyor.

Bu gelir, Türkiye'nin yılda 4-5 milyar lira harcadığı sanılan akciğer, gırtlak gibi kanser türleri, kalp ve damar hastalıkları gibi sigara ile alkole bağlı hastalıkların tedavisi için kullanılacak.

Ayrıca, sigarayla mücadele ve bırakma kampanyaları için de bir fon işlevi görecek. SGK Başkanı Emin Zararsız, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile birlikte yürütülen çalışmayı bu yılın sonunda tamamlamayı hedeflediklerini belirterek, şunları anlattı:

"Her satılan sigara paketi ve alkolden yüzde 1-2 gibi bir pay alınması öngörülüyor. Bu sistemi Avrupa ülkeleri de uyguluyor. Böyle bir adımın atılması için sigara ve alkol fiyatlarında ayarlama söz konusu olacak.

Bu uygulama ile özellikle sigara kaynaklı hastalıkların tedavisi için önemli bir gelir kapısı oluşacak. WHO uzmanları ile birlikte çalışıyoruz. Teknik bir altyapı hazırlığı zorunlu.

Fiyat ayarlamasının nasıl yapılacağı önemli. Örneğin Maliye Bakanlığı aldığı vergilerden mi fedakârlık yapacak? Yoksa ilave bir vergi mi getirilecek?

Sonuçta tütün ve alkolden alınan vergi devletin de önemli bir gelir kalemi. Çalışmamızı 2011'e kadar tamamlamayı hedefliyoruz."

TÜRKİYE'DE 20 MİLYON TİRYAKİ VAR

Türkiye'nin 2004'te imza koyarak taraf olduğu "WHO Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi", tütüne talebin azaltılması için fiyat ve vergi önlemlerini öngörüyor.

Sözleşme, "Taraflar, fiyat ve vergi önlemlerinin başta gençler olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerinde tütün kullanımının azaltılmasına etkin ve önemli araç olduğunu kabul eder" hükmü taşıyor.

Halen yüzde 73.25 olan sigara üzerindeki vergi yükünün 2012'ye kadar yüzde 80'nin üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Avrupa Parlamentosu da, AB ülkelerinde sigaraya uygulanan asgari vergi oranlarının aşamalı olarak artırılmasını destekliyor.

Sigaraya bağlı hastalıkların başında akciğer, gırtlak gibi kanser türleri, kalp ve damar hastalıkları, kısırlık geliyor. Türkiye'de 20 milyon civarında vatandaş sigara kullanıyor.

120 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Bu rakam trafik kazalarında ölen 5 bin kişinin yaklaşık 25, terörle mücadelede 30 yılda kaybedilen 40 bin kişi sayısının ise 3 katı.

Sigara kaynaklı hastalıkların tedavisi için Türkiye'nin yılda ne kadar para harcadığına ilişkin resmi bir veri yok. Ancak bu tutarın 4-5 milyar lirayı bulduğu sanılıyor.

Sağlık vergisinin yaşama geçmesiyle birlikte bu giderlerin karşılanmasında önemli bir gelir kalemi doğmuş olacak.

Sigara kurbanı ünlüler

Geçmişte alkol ve sigara bağımlılığının tetiklediği hastalıklar yüzünden ölen ünlüler arasında; Patrick Swayze, Paul Newman, Steve Mcqueen, Yul Brynner, Gary Cooper ve Tanju Okan gibi unutulmaz sanatçılar yer alıyor.

DSÖ: Kanser, kalpten ölümleri geride bırakacak

Sigara kullanımı ve hızla artan obezite, kanser, kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığının her geçen gün daha yaygın şekilde görülmesine neden oluyor.

Dünyadaki ölümlerin yüzde 60'tan fazlası da bu üç kronik hastalıktan kaynaklanıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kanser bu yıl kalp rahatsızlıklarını geçerek en fazla ölüme yol açan hastalık olacak.

Bu arada Türkiye'de, tütün ürünleri ve alkollü içkiden alınan Özel Tüketim Vergisi önemli bir gelir kalemini oluşturuyor.

Bu yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre bu vergi kaleminde yüzde 20.1 artış meydana geldi. Sigara yasağının iptali içinse gözler Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararda...

Sesini ve kariyerini tümüyle yitirebilir

Gırtlak kanserine yakalanan ABD'li ünlü oyuncu Michael Douglas'ın uygulanacak tedavi sonucunda sesini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği bildirildi.

Douglas, önümüzdeki günlerde New York'ta başlayacak 8 haftalık kemoterapi ve radyoterapi tedavisinin, tümörü etkisiz hale getirmesi durumunda sesiyle ilgili önemli bir sıkıntı yaşamayacak.

Tedavinin başarısız olması durumunda ise doktorlar tümörü bir ameliyatla almak zorunda kalacak ve bu da ünlü oyuncunun büyük ihtimalle sesini kaybetmesi anlamına geliyor.

Bu durum, karizmatik ses tonuyla da tanınan Douglas'ın kariyerini büyük ihtimalle sona erdirecek.

Yıllarca süren sigara ve alkol bağımlılığı nedeniyle kansere yakalanan oyuncunun, sesini kaybetme ihtimalini duyunca ikinci bir şok yaşadığı belirtildi.

Güzel oyuncu Catherine Zeta Jones ile evli olan iki çocuk babası Douglas, "Bu hastalığı yenip beyaz perdeye geri döneceğim" demişti.

Sinemanın efsanevi isimlerinden Kirk Douglas'ın oğlu olan Michael Douglas'ın yeni filmi "Wall Street 2: Money Never Sleeps" bu sonbaharda gösterime girecek.

Zorunlu Genel Sağlık Sigortası, 40 gün sonra...

ALTYAPI eksikliği 2 yıl ertelenen "Zorunlu Genel Sağlık Sigortası" 40 gün sonra (1 Ekim) yürürlüğe girecek.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan sosyal güvencesi olmayan ve Yeşil Kart uygulamasından yararlanamayan yaklaşık 3 milyon kişi zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınacak.

Ancak, primini cepten ödemesi gerekecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise uygulamayı ertelemek için çalışıyor. İşte sistemin satırbaşları:

EN AZ PRİM 30, EN ÇOK 182 LİRA

SGK tarafından yapılacak tespit sonucunda; aile içinde kişi başına düşen aylık gelir, brüt asgari ücretin 3'te 1'inden (253.50 TL) az olanların primlerini devlet ödeyecek.

Kişi başına düşen aylık geliri; brüt asgari ücretin 3'te 1'i (253.50 TL) ile brüt asgari ücret (760.50 TL) arasında olduğu belirlenen kişiler için aylık 30.42 TL GSS primi ödenecek.

Kişi başına düşen geliri; brüt asgari ücret (760.50) ile brüt asgari ücretin 2 katı (1521 TL) arasında olduğu belirlenen kişiler için aylık 91.26 TL GSS primi ödenecek.

Kişi başına düşen geliri; brüt asgari ücretin 2 katından fazla (1521 TL'den fazla) olduğu belirlenenler için aylık 182.52 TL GSS primi ödenecek.

NASIL YARARLANILACAK?

1 Ekim'den önce Genel Sağlık Sigortası kapsamına girmek isteyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından öncelikle gelir tespitlerini yaptırmak için kaymakamlıklara gönderilecek.

Mevcut geliri asgari ücretin 3'te 1'inin altında ise kaymakamlık o kişilere şimdiki uygulamaya göre yeşil kart verecek.

Geliri asgari ücretin 3'te 1'inden fazla olanlar ise tespit edilen gelir üzerinden yüzde 12 GSS primi ödeyip, yeni sisteme kaydedilecek.

Gelir tespiti yaptırmak istemeyen varlıklı vatandaşlar ise asgari ücretin iki katı üzerinden prim ödemeyi kabul etmek şartıyla GSS kapsamına dahil olabilecek.

Ekim 2010'dan sonra, Genel Sağlık Sigortası herkes için zorunlu olacak. GSS olmayan vatandaş kanun yürürlüğe girdikten sonra bir ay içerisinde gelir tespiti yaptırmak için SGK' ya başvuru yapmak zorunda.

Aksi halde brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak. Ayrıca kayıt yaptırmayan kişi daha sonraki bir tarihte GSS kapsamına alındığında, bu tarihten itibaren geriye dönük olarak gecikme zammı eklenerek borç çıkarılacak.

 Gerekli şartları yerine getirmeyen vatandaşlar hiçbir sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanamayacak.

18 yaşında, 3 kez kansere yakalandı

Genç yaşında kansere üçüncü kez meydan okuyan Chelsea Robb, İngiltere'de 'cesur yürek' ilan edildi... 18 yaşındaki Robb'a önce yumurtalık kanseri teşhisi konuldu.

Sağ yumurtalığında bir tümör belirleyen doktorlar Manchester'da yaşayan genç kıza yoğun kemoterapi uyguladı.

Altı ay sonra, rutin bir kontrol sırasında Robb'un rahminde başka bir tümöre rastlandı. Tam bu sırada liseden üniversiteye geçiş sınavlarına hazırlanan genç kız, ameliyat masasına yattı.

Artık kötü günleri geride bıraktığını sanarken bu kez karaciğerinde bir tümör belirlendi. Tekrar ameliyat masasına yatan genç kız bir yandan da kemoterapiye devam etti.

Şimdi ise durumu hayli iyi... Robb, "Çok zor günler geçirdim ama ailemin ve arkadaşlarımın desteğiyle atlattım" diyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler