Tam 20 milyon lira tasarruf yapıldı
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in oluşturduğu ’e-Fatura’ sistemine, Ocak ayı itibariyle geçiş yapan 20 bine yakın şirketin kâğıt fatura yerine e-Fatura kullanmasıyla yaklaşık 2,5 ayda 20 milyon TL’ye yakın tasarruf sağlandı. 1 Nisan’dan itibaren mükellef
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in oluşturduğu ’e-Fatura’ sistemine, Ocak ayı itibariyle geçiş yapan 20 bine yakın şirketin kâğıt fatura yerine e-Fatura kullanmasıyla yaklaşık 2,5 ayda 20 milyon TL’ye yakın tasarruf sağlandı. 1 Nisan’dan itibaren mükellef işletmelerin, kendi aralarındaki mal veya hizmet satışı işleminde kâğıt fatura düzenlemeyeceğini ifade eden Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, "Bilindiği üzere, 1 adet kağıt faturanın baskı, yazdırma, postalama, arşivleme maliyeti 2 TL’yi geçmektedir. Nitekim Ocak 2014 tarihi itibariyle e-Fatura’ya geçmeye başlayan 20 bine yakın mükellef işletmede, faturalar kademeli olarak e-Fatura’ya geçtiği için 2,5 ayda 20 milyon TL’ye yakın tasarruf sağlanmıştır. 1 Nisan tarihi itibariyle, mükellef işletmelerde tüm faturaların e-Fatura olarak gönderilmesiyle, 20 bin civarı şirkette aylık 50 milyon adedi bulacak faturadan, ayda 100 milyon TL’ye yakın tasarruf sağlanabilecektir. Nisan 2014 tarihi itibariyle, 20 bin civarı şirketin sadece e-Fatura’yı kullanmasıyla, 2014 yılındaki tasarruf oranı yaklaşık 1 milyar TL’yi bulabilecektir" dedi.
YILLIK TASARRUF 3 MİLYAR LİRAYI GEÇECEK
Ülkemizdeki işletmelerin tamamına yakınının gelecek birkaç yıl içerisinde, e-Fatura sistemine geçmesinin hedeflendiğini kaydeden Uyumsoft e-Dönüşüm Satış Kanalı Yöneticisi Volkan Şahin ise tüm sistemin e-Fatura’ya geçmesiyle birlikte işletmelerdeki yıllık tasarruf oranın 3 milyar TL’yi geçeceğini belirtti.
"ÇAĞIN RUHUNA UYGUN TİCARET"
e-Defter, e-İrsaliye, e-Arşiv gibi diğer e-Dönüşüm projelerinin yolda olduğunu ve önümüzdeki günlerde uygulamaya alınacağını anlatan Volkan Şahin, "20 binin üzerindeki mükellef işletme, Nisan ayına kadar eksik olan bir süreci varsa tamamlayarak, e-Fatura kullanmaya başlayacak. Ardından e-arşiv ve e-Defter uygulamasına geçilmesi öngörülüyor. e-İrsaliye, e-Ödeme gibi yeni sisteme, yeni eklenecek uygulamalar ve kayıtlı e-posta (KEP) hizmetinin yaygınlaşması ile ticaret hayatı yeniden şekillenirken, çağın ruhuna uygun bir ticaret anlayışına geçiliyor" diye konuştu.
Ocak ayında e-Fatura uygulamasına geçilmeye başlanmasıyla mükellef işletmelerin ağırlıklı olarak GIB Portalı’nı seçtiğini belirten Volkan Şahin, aradan geçen 2,5 ayın sonunda işletmelerin ’özel entegrasyon’ modeline yönelmekte olduklarını açıkladı. Volkan Şahin, "Özel entegrasyon modelinde hizmet alacakları entegratörün seçiminde zorlanan mükelleflerin, önümüzdeki günlerde e-arşiv, e-defter, e-ödeme, e-irsaliye gibi daha birçok e-dönüşüm projesinde ekosistemin bir parçası olacağını düşünerek; gerek kamu, gerek özel sektörde ticari iş sistemlerinin merkezinde olan köklü bilişim firmalardan hizmet almaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.