Trabzon hurması fındığa alternatif ürün oldu
Zonguldak'ta Trabzon hurmasının yaygınlaştırmak ve ihraç etmek üzere çalışmalara başlanıyor.
Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde, atıl durumdayken Ziraat Odası tarafından tarım alanına dönüştürülen 20 dönümlük bahçede, "süs bitkileri yetiştiriciliği" kursu açıldı.
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu yaptığı açıklamada, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), İŞKUR, Milli Eğitim, Özel İdare ve Ziraat Odası iş birliğiyle fındığa alternatif olarak düşünülen süs bitkisi yetiştiriciliği kursunun açıldığını söyledi.
Ziraat Odası çiftçi eğitim merkezinde 30 kursiyerin 30 gün boyunca günlük 30 lira ücret alarak süs bitkisi eğitimi alacağını ifade eden Türkoğlu, şöyle konuştu:
"BAKKA'dan 570 bin lira destek alarak atıl durumda olan 20 dönümlük araziyi tarım arazisine dönüştürerek çiftçi eğitim merkezi kurduk. Eğitim merkezimizde genç çiftçilerimizi eğitmeye başladık. Merkezimizde fındığa alternatif olarak düşünülen süs bitkisi yetiştiriciliği kursu açtık. Kursumuzda 30 kursiyerimiz süs bitkisi yetiştiriciliği hakkında eğitim alıyor. Ardından bahçemizdeki seralarda uygulamalı eğitim görecekler."
Türkoğlu, Trabzon hurması olarak bilinen turuncu meyveyi yaygınlaştırmak için çalışma başlattıklarını belirterek, "İlçemizde hemen hemen her bahçede bu meyveden var. Biz de kendi bahçemize 200 adet diktik. Çiftçilerimize de dağıttık. Alaplı'da fındık gibi Trabzon hurmasını da yaygınlaştıracağız. Bununla ilgi kurulum aşamasında olan fındık kırma fabrikası için de kurutma tesisi kurarak Trabzon hurmasını burada kurutarak dış ülkelere ihraç etmek istiyoruz." dedi.