Trabzon Limanı hedefini tutturdu
Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, geçtiğimiz yıl dünyada yaşanan ekonomik krizin Türkiye'deki limanları da etkilediğini ancak Trabzon Limanı olarak 2009 yılında belirledikleri hedeflere ulaştıklarını söyledi. Konuyla ilgili bilgiler veren Ermiş
Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, geçtiğimiz yıl dünyada yaşanan ekonomik krizin Türkiye'deki limanları da etkilediğini ancak Trabzon Limanı olarak 2009 yılında belirledikleri hedeflere ulaştıklarını söyledi.
Konuyla ilgili bilgiler veren Ermiş, 2009 yılında Trabzon Limanı'nda 721 bin ton yükleme, 1 milyon 256 bin ton boşaltma olmak üzere toplam 1 milyon 977 bin tonluk kapasite kullanıldığını kaydetti.
Trabzon Limanı'ndan 679 bin ton ihracat gerçekleştirilirken, buna karşılık 1 milyon 116 bin ton ithalat gerçekleştirildiğini ifade eden Muzaffer Ermiş Trabzon Limanı Deniz Hudut Kapısı'nda 40 bin 577 yolcu giriş çıkışı yapılmış olup, 19 adet yolcu gemisi ile 8 bin 362 yolcu giriş-çıkışı yapılmıştır. Yine 2009 yılında Trabzon Limanı'nda bin 242 gemiye hizmet verilmiştir" dedi.
Trabzon Limanı'ndan başta narenciye olmak üzere yaş sebze ve meyve, maden ürünleri, kömür, kereste, tomruk, demir ve hububat ithalatı yapıldığını belirten Liman İşletme Müdürü Ermiş, Narenciye, yaş sebze ve meyve başta Rusya olmak üzere diğer ülkelere, krom ve mermer Çin'e ihraç edilmektedir. Bunun dışında Avrupa ülkelerine ve diğer dünya ülkelerine Trabzon Limanı üzerinden ihraç yapılmaktadır. Ayrıca önemli miktarda buğday, mısır, nohut gibi bakliyat ürünleri Trabzon Limanı üzerinden transit edilerek gönderilmektedir. Dahili ticaret eşyası taşıyan konteynerlerle birlikte limanımıza bölgeye gelen eşyalar konteyner içerisinde gelmeye başlamıştır. Bu demektir ki artık hem ulusal hem uluslararası yük birlikte taşınabiliyor. Yine 2009 yılı içerisinde Trabzon Limanı'nda 21 bin adet konteyner yüklemesi ve boşaltması yapılmıştır diye konuştu.
Ermiş, Trabzon Liman İşletmeciliği'nin Albayrak Grubu'na geçmesinin üzerinden 7 yıl geçtiğini hatırlatarak açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Trabzon Limanı'nın özelleştirildiği tarihlerde 1 milyon ton yük kapasitesi kullanılırken, bu rakam krize rağmen bugün 2 milyon tonlara ulaşmıştır. Asıl hedef Trabzon Limanı'nın özelleştirilmesinde temel hedef olarak ortaya koymuş olduğumuz İran transitinin yeniden Trabzon Limanı'na kazandırılmasıdır. Bu konudaki çabalarımız devam etmektedir. Diğer taraftan Ermenistan Sınır Kapısı'nın açılması noktasındaki iyimser gelişmeler, Trabzon Limanı'na ilave canlılıklar kazandıracaktır.
Trabzon Limanı'nda bugüne kadar yaklaşık 7 milyon dolarlık bir yatırım yapılarak Liman'ın kapasitesini 3.9 milyon tondan, 5 milyon tona çıkarıldığının altını çizen Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, şunları söyledi:
"Limanımız şu anda her türlü ihtiyaca cevap verecek konumdadır. Artacak yük trafiğine göre de gerekli yatırımlar yapılmaya hazırdır. 2010 yılında dünyadaki krizin azalmasıyla 2.5 milyon tonluk bir elleşleme potansiyeline ulaşabileceğimizi düşünmekteyiz. Öte yandan Trabzon'un söylendiği gibi ikinci bir limana ihtiyaç yok. Mevcut kapasiteyi biz 5 milyon tona çıkardık, 2.5 milyon ton elleşleme yaptık. Bunun yüzde 40'ını kullanıyoruz. Önce limanı yüzde yüz kapasiteye ulaştıralım, yetmezse ikinci liman düşünülür. ifadelerini kullandı.