Trabzon'da eğitim semineri
İhracatçı Birlikler Genel Sekreterlikleri bazında düzenlenen Tanıtım/Başlangıç toplantılarının ilki Trabzon'da düzenlendi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda Türkiye'de Dış Ticaretin Gelişimi ve İhracat Kavramının Temel Unsurları, İ
İhracatçı Birlikler Genel Sekreterlikleri bazında düzenlenen Tanıtım/Başlangıç toplantılarının ilki Trabzon'da düzenlendi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda Türkiye'de Dış Ticaretin Gelişimi ve İhracat Kavramının Temel Unsurları, İhracat Prosedürleri ve Akış Şemaları Eşliğinde Program İçeriğinin Tanıtılması, İhracata Yönelik Devlet Yardımları, İnternet Üzerinden Verilecek İhracatta Devlet Yardımları Eğitiminin Kapsamına İlişkin Bilgi Aktarılması ve Eğitim Programının Anlaşılmasına Yönelik Uygulama Bilgileri hakkında eğitim verildi.
Bölge firmaları ve STÖ temsilcilerinin iştirakiyle düzenlenen tanıtım toplantısına Dış Ticaret Müsteşarlığı Daire Başkanı Rasim Akın, Dış Ticaret Müsteşarlığı Ekonomik ve Araştırmalar ve Değerlendirmeler Genel Müdürlüğü'nden Asım Çalış ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi'nden Funda Demirel, Aysel Bilen ile Süreyya Sümer katıldı.
Trabzon ilinin ihracat potansiyelinin arttırılmasına yönelik olarak düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı A.Hamdi Gürdoğan, Dış Ticaret Müsteşarlığınca yurt genelinde yürütülmek üzere, başta KOBİ'ler olmak üzere, ihracatçı ve ihracatçı adayı firmaların dış ticaret mevzuatı ve uygulamaları konusundaki eğitimlerini desteklemek maksadıyla, projesi ve yazılımı Müsteşarlık tarafından gerçekleştirilen uzaktan eğitim modülleri ve İhracatta Devlet Yardımları ve Finansman Teknikleri başlığı altında internet ortamında bir eğitim programının uygulamaya açılacağını söyledi.
Gürdoğan, internet üzerinde zaman ve mekandan bağımsız hizmet anlayışına göre geliştirilmiş olan proje, iş ve zaman tasarrufu sağlayarak verimliliği artırmaya yönelik sürekli eğitim ortamı sunacak ve katılımcıların görüş alış verişinde bulunabilecekleri bir forum mantığı ile çalışacak şekilde tasarlanacağını söyledi.
Söz konusu projenin hazırlık çalışmaları kapsamında ilk aşamada İhracatçı Birlikler Genel Sekreterlikleri bazında ve ilki Trabzon'da olmak üzere çeşitli Tanıtım/Başlangıç Seminerleri düzenlenmesi vasıtasıyla katılımcılara eğitim programı hakkında temel bilgiler verilmesi, ikinci aşamada katılımcıların hazırlanan eğitimleri Internet üzerinden tamamlamaları ve üçüncü aşamada ise Yüz Yüze seminerlerin düzenlenmesi planlanmaktadır. Bahse konu eğitimlerin sonunda başarılı olan katılımcılara Katılım Sertifikası verilmesinin öngörüldüğüne işaret eden Gürdoğan, Bu kapsamda, 2009 yılı faaliyet programımız çerçevesinde Müsteşarlığımız ve Genel Sekreterliğimiz müşterek organizasyonunda bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz dedi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı Daire Başkanı Rasim Akın, Müsteşarlığın ihracatı çok önemli bir kalkınma aracı olarak gördüğünü ve içinde bulunulan ve geçici olacağı düşünülen dış kaynaklı ekonomik buhranın Türkiye'ye zarar vermeden ihracat yolu ile aşmayı planladıklarını söyledi. Akın, Ancak kabul etmek gerekir ki, ihracat dediğimiz işlem teknik bir konudur. Bu teknik konular içerisinde pazara giriş dediğimiz yur dışında alıcı bulmak konusundan tutun da bu işlemlerin prosedürlerine, belgelerine, ödeme ve bankacılık işlemlerine, nakliye, lojistik ve gümrüklemesine varıncaya kadar çok ciddi ve teknik detayları mevcuttur. İşte bizim Dış Ticaret Müsteşarlığı olarak temel amacımız, tüm bu teknik bilgileri, teknolojinin tüm imkanlarını seferber ederek firmalarımızın ayağına kadar getirmek ve onların dışa açılma becerilerini artırmaktır. Nitekim bugün burada bulunma sebebimiz de bu beceriyi artırma ve firmalarımızı daha dışa açık ve ihracat yapabilir hale gelmelerine yardımcı olmaktır diye konuştu. Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü: İşte bu çerçevede dışa açılma etkinliğinin hem maliyet hem de teknik bilgi gerektirdiği gerçeğine vakıf olan Dış Ticaret Müsteşarlığı, her iki gereksinimi de karşılamak için uzun süre önceden harekete geçmiş ve KOBİ'lerimiz olmak üzere tüm firmalarımızın ihracata atacakları her adımda yanlarında olacak bir dizi destek sürecini uygulamaktadır. Verilen destekler, ülkemizin gerek uluslar arası taahhütlerine gerekse firmalarımızın ihtiyaçlarına uygun olup, geçen zaman içerisinde sürekli olarak yenilenmiş ve geliştirilmiştir. Gelinen son aşamada ihracatçı ve ihracatçı adayı firmalarımızın uygulanan desteklerden en optimal verimi alabilmeleri için destekler hakkında en geniş ve en etkili bilgilere ulaşabilmeleri hedeflenmiş bulunmaktadır. Bu bilgilendirme yapılırken ise, internet olanakları kullanılmak suretiyle bir yandan firmalarımızın bilgiye erişmeleri sağlanmaya çalışılmış diğer taraftan da firma sahipleri ve yetkililerinin işlerinin başından kalkmadan ve işgünü kaybı yaşamadan eğitim almaları hedeflenerek azami verimlilik prensibi benimsenmiştir.
Nurgül Günaydın