Trabzon'da ihracat açıklaması

Bazı basın yayın organlarında yer alan “Türkiye büyük boyutta yaş meyve sebze ithal etmektedir” şeklindeki haberlere ihracatçılar tepki gösterdi.Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Tür

Trabzon'da ihracat açıklaması

Bazı basın yayın organlarında yer alan “Türkiye büyük boyutta yaş meyve sebze ithal etmektedir” şeklindeki haberlere ihracatçılar tepki gösterdi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye’nin yaş meyve sebzede bugüne kadar ihracatçıların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yaptığı koordineli çalışmalar sonucu dünyanın önde gelen ihracatçı ve tedarikçi ülkeleri arasına yükseldiğini hatırlattı. Son 6 yıllık rakamlara bakıldığında bu başarının açıkça görüleceğini kaydeden Gürdoğan “2006 yılında 1 milyon 675 bin Ton karşılığı 1 milyar 176 milyon 932 bin 500 dolar olan yaş meyve sebze ihracatımız 2010 yılında 2 milyar 902 milyon 516 bin Ton karşılığı 2 milyar 174 milyon 574 bin dolara yükselmiştir. Bu ihracat içinde de özellikle incir, kiraz, kayısı ve sultani üzüm gibi türlerde ülkemiz dünya ihracatı içinde birinci sırada yer almaktadır. 2011 yılının ilk 7 ayında ihracatımız ise 1 milyon 722 bin 52 ton karşılığı 1 milyar 324 milyon 603 bin 376 dolar olarak gerçekleşmiş ve artış oranı ise miktarda yüzde 14, değerde yüzde 10 olmuştur. Bunun yanında, son dört yılda ülkemize 4,5 milyar dolar değerinde yaş meyve sebze ithal edildiği bilgisi ise tamamen yanlış bilgi olup, ülkemize son 6 yılda ithal edilen yaş meyve sebze toplamı 920 Milyon dolar civarındadır. İthal edilen ürünler özellikle ülkemizde arzı yetersiz kalan veya yetişme imkanı olmayan ürünler olup, en çok ithalatı yapılan türlerde muz, tatlı mısır gibi ürünlerden oluşmaktadır ve yaş sebzede patates gibi ürünler ise tohumluk amacıyla ithal edilmiştir. Bunun yanında özellikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden Ülkemize giriş yapan turunçgil ürünleri de bu rakamların içinde yer almaktadır. Ayrıca, Serbest Ticaret Anlaşmaları taahhütlerimiz nedeniyle çeşitli türlerde yaş meyve sebze ürünlerinin de girişi olmakta olup, bu kapsamda ithal edilen ürünler de iddia edildiği gibi piyasaları tehdit eder ve sektöre zarar verir bir boyutta değildir. Bu ürünlerin girişine, gerekli kontroller yapılarak ve fiyat dengesi sağlanarak müsaade edilmektedir” dedi.

Gürdoğan, Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında son yıllarda çok önemli gelişmeler kat ettiğini kaydederek “Bu gelişmeler sonucunda da belli ülkelerde piyasayı yönlendirir konuma gelinmiştir. Özellikle Rusya Federasyonu’nda ülkemiz yaş meyve sebze ürünlerinin payı yüzde 40’lara ulaşmış bulunmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ve Ekonomi Bakanlığımız ile İhracatçı Birlikleri olarak yaptığımız koordineli çalışmalar sonucu Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta kalıntı sorunu bugün için aşılmış bulunmaktadır. Rusya Tarım Bakanlığının her hafta yayınladığı kalıntı görülen ülkeler istatistiklerinde Ülkemiz her defasında son sıralarda yer almaktadır. Aynı başarı geçmiş yıllara kıyasla Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatta da görülmektedir. Bu başarıları görerek, sektörü iyi etüt etmemiz gerekmektedir. Yanlış ve eksik verilen bilgiler hem sektörü hem de sektöre katkı yapmaya çalışan kesimlerinin çalışma şevkini olumsuz olarak etkilemektedir. Elbette ki eksiklikler vardır ve geldiğimiz nokta yetersizdir. Bunun için sektörü daha üst noktalara taşımak amacıyla el birliği ile çalışılması gerekmektedir. Sektör paydaşlarının el birliği içinde dünya trendlerini dikkate alarak sektörün ihracatını daha üst noktalara taşıyacak çalışmaları yapması en öncelikli misyonumuz olmalıdır” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler