TSİAD'tan yeni düzenlemeye öneri

TSİAD Başkanı Yalçın Orhan, hazırlık aşamasında olan Çek Yasası ile ilgili olarak “Borcunu ödeme güçlüğü çekenler ile mal varlığını gizleyen kişilerin birbirinden ayrıştırıldığı bir kanuni uygulamayı iş dünyası ve kamuoyu vicdanı açısından olumlu buluyoru

TSİAD'tan yeni düzenlemeye öneri

TSİAD Başkanı Yalçın Orhan, hazırlık aşamasında olan Çek Yasası ile ilgili olarak “Borcunu ödeme güçlüğü çekenler ile mal varlığını gizleyen kişilerin birbirinden ayrıştırıldığı bir kanuni uygulamayı iş dünyası ve kamuoyu vicdanı açısından olumlu buluyoruz” dedi.

Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Orhan, Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen ‘karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılmasına’ yönelik “Çek Yasası” taslak çalışmalarında; “Ekonomik krizlerde maddi sıkıntıya giren ve Çek Kanunu’ndaki yaptırım nedeniyle hapis cezasıyla hüküm giyen insanların bu mağduriyetlerinin çözülmesi olumlu bir yaklaşımdır. Tüm iyi niyetine rağmen çekini ödeme güçlüğü çeken bir iş adamını hapisle cezalandırmak, alacaklıları açısından da bir fayda sağlamamaktadır. Ancak iyi niyetli kişilerle, borcunu ödemek yerine varlıklarını gizleyen kişilerin birbirinden ayrıştırıldığı bir kanuni uygulamayı iş dünyası ve kamuoyu vicdanı açısından daha olumlu buluyoruz” dedi.

”Karşılıksız çek sigorta sistemi geliştirilmelidir”

 Yalçın Orhan, yasaya yönelik önerilerini şöyle sıraladı: “Karşılıksız çek keşide edenlere getirilecek olan çek yasağı süresi, 5 yıldan daha uzun olmalıdır. Karşılıksız çek keşide edenlerin varlıklarını çek alacaklılarından gizlediği veya üçüncü şahıslara transfer ettiği durumlarda hapis cezasının yürürlükte kalması daha doğrudur. Çek yapraklarında banka sorumluluk miktarları artırılarak ciddi bir meblağ haline getirilmeli ve bankaların çek verirken daha dikkatli davranmalarına vesile olunmalıdır”

TSİAD Başkanı Yalçın Orhan, karşılıksız çeklere ilişkin “Karşılıksız çek sigorta sistemi” uygulamasının geliştirilmesini önerdi. Başkan Orhan, “Her bir çek yaprağı için bir sigorta bedeli keşideci tarafından ödenmelidir. Çekin kanuni yoldan tahsil edilemediği durumlarda, üst limiti 100.000 TL ile sınırlı olmak şartıyla çek bedelinin yüzde 75’i bu sigorta kapsamında ödenmelidir, bu önerdiğimiz rakamlar toplam kullanılan çek adedi ve  karşılıksız çıkanlarının oranlanmasıyla yeniden hesaplanabilir” dedi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler