TTSO'da kredi toplantısı

Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. ile TTSO işbirliğinde gerçekleştirilen 'Kredi Bilgilendirme Toplantısı' TTSO Ali Osman Ulusoy Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Kalkınma Bankası A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Çelik'in de katıldığı Kredi Bilgilendirme Toplant

TTSO'da kredi toplantısı

Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. ile TTSO işbirliğinde gerçekleştirilen 'Kredi Bilgilendirme Toplantısı' TTSO Ali Osman Ulusoy Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Kalkınma Bankası A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Çelik'in de katıldığı Kredi Bilgilendirme Toplantısında konuşan Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdullah Çelik, Banka hakkında kısaca genel bir bilgi verdi.

Çelik, yenilenebilir enerji yatırımlarına verilen kredilerle ilgili bilgi verdi. Toplantıya TTSO üyelerinin yanı sıra çok sayıda işadamı da ilgi gösterdi.
Bu yılbaşında Kalkınma logosu ile finans sektörüne yeni bir marka kazandıran, bir Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak çalışmalarını sürdüren Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş'nin finansman desteğini özkaynak veya yurt dışındaki finansman kuruluşlarından temin ettiği kaynaklar vasıtasıyla gerçekleştirdiğini söyleyen Genel Müdür Çelik, bu arada uluslararası bankalararası kredilerin son bir yılda 5 trilyon USD azaldığı bir ortamda Kalkınma Bankası'nın Hazine Müsteşarlığının da desteği ile yurtdışından düşük maliyetlerle ödemesiz dönem ve 10 yılı aşabilen vadelerle krediler temin etmeye ve bunları yatırımcılara kullandırmaya devam ettiğini belirtti.

Bu çerçevede yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ile KOBİ'lerin yatırım ve işletme kredisi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla AYB tarafından kullandırılacak olan toplam 400 milyon Euro tutarındaki kredinin kullandırımında Kalkınma Bankası'nın aracı bankalardan biri olduğunu ve krediye ilişkin müzakereler başladığına işaret eden Genel Müdür Çelik, şunları söyledi: “Yine kaynak temini çalışmaları çerçevesinde, İmalat Sanayinde yatırım yapan KOBİ'lerin finansmanı amacıyla İslam Kalkınma Bankası (İKB) ile 40 milyon USD limitli yeni bir kredi için görüşmeler tamamlanmış olup, kredi sözleşmesi imza aşamasındadır. Bu krediyle Bankamız ülkemizde reel sektör yatırımcıları için İKB'den kredi sağlayan ilk banka olacaktır. Dünya Bankası Kaynaklarından ise yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere 150 milyon USD ve Temiz Teknoloji Fonunda (CTF) 30 milyon USD kredi teminine ilişkin müzakereler tamamlanmış olup kısa sürede bu krediler yatırımcıların kullanımına sunulma aşamasına gelebilecektir. Bankamızın son dönemde desteklemeye devam ettiği başlıca sektörler ise sanayi, turizm, eğitim ve enerji sektörleridir. Yatırımcıların yatırım ve işletme dönemlerindeki finansman ihtiyaçlarını karşılamaya devam eden Banka, Yenilenebilir Enerji kapsamında Hes, Res, güneş, jeotermal, dalga, gel-git, biokütle, biyogaz tesisleri ile enerji verimliliğini arttırıcı, sanayi kirliliğini azaltıcı projelerin finansmanına ağırlık vermiş olup, bugüne kadar enerji sektöründe ülkemizde jeotermal enerjisine ve çöp gazına dayalı elektrik üretimi yapan ilk projeleri finanse eden bir Kamu Bankası olmanın haklı gururunu yaşamaktadır.”

Sularıyla meşhur Karadeniz yöresine hidroelektrik enerji yatırımlarının önemine de değinen Çelik, “Su akar Türk bakar” sözünü, “su akar Türk yapar” olarak değiştirme imkanı doğabileceğini belirtti. Çelik, küresel mali krizin yaşandığı bu günlerde Kalkınma Bankası'nın, Türkiye'nin artan enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla 2009 yılı başından itibaren günümüze kadar ki 4 aylık süreçte 550 milyon TL'lik yenilenebilir enerji yatırımı ve 82 milyon TL'lik turizm yatırım talebi alarak yatırımları desteklemedeki kararlılığını gösterdiğine vurgu yaptı. Çelik konuşmasına şöyle devam etti: “836 milyon dolarlık yenilenebilir enerji yatırımı ön talebi ise incelenerek bu yatırımlar için kaynak temini çalışmaları başlatılmıştır. Özellikle enerji kredileriyle aktif olduğumuz Trabzon bölgesinde bu güne kadar 4 firmaya tahsis ettiğimiz yenilenebilir enerji kredisi ise toplam 107 milyon TL'dir. Tekrar vurgulamak gerekirse yurt dışından temin ettiğimiz kaynaklarla ödemesiz dönemli, uygun faizli ve uzun vadeli olarak enerji, turizm ve imalat sanayi yatırımlarını finanse eden Bankamız, kaynağına ve Bankaca yapılacak değerlendirme sonucuna bağlı olarak toplam yatırımın %50'sinden - %75 'ine kadar uzun vadeli finansman sağlamaya devam edecektir. Trabzon'daki yatırımcıların da Trabzon'u projeleri ve hedefleriyle önümüzdeki yılların Türkiye'sinde ekonomik açıdan en önemli ve önde gelen illerinden biri yapma yolunda Bankamızın yukarıda anlattığımız avantajlı kaynaklarından yararlanacağını düşünüyoruz. Son söz olarak kredilerimizin avantajı yanında Bankamızda bürokrasiyi azaltma yönünde her türlü önlemi aldığımızı ve bunun garantisinin bizzat ben olduğumu belirtmek istiyorum.”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, ise TTSO olarak bu toplantı ile firmalara her geçen gün artan işletme sermayesi ihtiyaçlarını giderebilmeleri, yatırım planlarını daha rahat ve hızlı bir şekilde hayata geçirebilmeleri için, kullanabilecekleri kredi imkanları hakkında bilgi sahibi olmalarının amaçlandığını söyledi. Başkan Hacısalihoğlu, reel sektör ve bankacılık sektörlerinin iç içe sektörler olduğunu ve birbirine sıkı sıkıya bağlı sektörlerin birbirinden ayrılmasının düşünülemeyeceğin belirtti. Hacısalihoğlu şöyle konuştu. “Bizce bu aşamada bankalara parasal işlevlerinin yanı sıra, en az onun kadar önemli bir görev daha düşmektedir. Bu da iş kesimine yönelik bilgilendirme faaliyetlerine önem vermeleridir. Bilinçli bir yaklaşımal oluşturulacak işbirlikleri sağlıklı iş olanaklarını oluşturacak, bundan tüm bölge ve ülke ekonomisi yarar sağlayacaktır. İşletmelerimizin her dönem maddi desteğe ihtiyacı olmuştur ve hala bu ihtiyaç vardır. Türkiye Kalkınma Bankası, bir devlet bankası olarak bizlerin makul taleplerini karşılayacak güçtedir. Kalkınma Bankası'nın yeni ve mevcut yatırımcılar için önemli kaynakları bulunuyor ve bunu bölgemiz ve ilimiz müteşebbislerine de kullandırmak istiyor. Türkiye Kalkınma Bankası bugüne kadar başta sanayi ve turizm sektörleri olmak üzere, bir çok yatırımın finansmanını sağlayan ve ülke kalkınmasına ve istihdam yaratılmasına önemli ölçüde katkıda bulunmuştur.”

Kalkınma Bankası Kıdemli Uzman Ali Çelebi de kredilere ilişkin bilgilendirme yaptı.

Çelebi, kredi tahsis edilecek yatırımlarda aranan koşullara ilişkin şu bilgileri verdi: “Bankamızca herhangi bir yatırım projesine kredi verilebilmesi için öncelikle; Yatırımcının Anonim Şirket olması, Yatırımla ilgili belgelerin alınmış olması, Şirket hakkında yapılacak istihbarat sonuçları ve proje ile ilgili teknik, ekonomik ve mali değerlendirme sonuçlarının olumlu olması gerekmektedir. Bankamız sanayi, turizm, enerji, eğitim ve sağlık sektörlerini proje değerlendirme tekniği ile kredilendirmektedir. Bankamız kaynaklı krediler ise yatırım ve işletme kredileri olarak iki gruptan oluşuyor.”

Nurgül Günaydın

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler