Tüketiciler harekete geçti
Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Başkanı Tokbaş, Rekabet Kurulu'nun 12 bankaya verdiği cezanın gerekçeli kararının yayımlanmasının ardından birçok tüketici ve tacirin, bankalara karşı tazminat davası açmaya hazırlandığını açıkladı...Tüketici Hukuku Enstitü
Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Başkanı Tokbaş, Rekabet Kurulu'nun 12 bankaya verdiği cezanın gerekçeli kararının yayımlanmasının ardından birçok tüketici ve tacirin, bankalara karşı tazminat davası açmaya hazırlandığını açıkladı...
Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Başkanı Hakan Tokbaş yaptığı açıklamada, Rekabet Kurulu'nun, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri bakımından kartel oluşturdukları ve dolayısıyla rekabeti ihlal ettikleri tespit edilen 12 bankaya ağır idari para cezaları verdiğini hatırlattı.
Geçen mayıs ayında açıklanan karara göre, tüketicilerin, Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 57 ve 58'inci maddeleri gereği rekabet ihlalinden doğan zararlarının 3 katı kadar tazminat talep edebileceğini vurgulayan Tokbaş, şunları kaydetti:
"Biz daha önce bu konuda tüketicileri bilgilendirmiştik. Bu doğrultuda, Rekabet Kurulu'nun 12 bankaya kestiği cezanın gerekçeli kararının yayımlanmasının ardından enstitüye gelen ve destek isteyenlere göre, binlerce tüketici ve tacir, bankalara karşı tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Hazırlanan dava dosyalarının sayısı arttı. Tüketiciler kanun düzenlemesine dayanarak mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetlerinde faizlerin ve komisyonların anlaşmalı olması nedeniyle uğramış oldukları zararın veya mahrum kaldıkları karın 3 katına kadar tazminat talep edecek."
Hakan Tokbaş, tüketiciler ve tacirlerin, bu zararları kalem kalem hesaplamak zorunda olmadığına dikkati çekerek, açacakları "belirsiz alacak davası" veya "tespit davası" ile zararlarının uzman bilirkişiler tarafından tespit edilebileceğini sözlerine ekledi.
TÜDER'DEN BANKALARA DAVA HAZIRLIĞI
Tüketiciler Derneği (TÜDER), tüketicilerden haksız kazanç elde ettikleri gerekçesiyle bankalar aleyhine dava açmaya hazırlanıyor.
TÜDER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu yaptığı açıklamada, Rekabet Kurumunun mart ayında 12 bankaya kestiği 1,1 milyar liralık cezaya ilişkin ayrıntılı bir rapor yazdığını hatırlatarak, bu raporda tüketicilerin bankacılık sektörü tarafından nasıl "soyulduğunun" gözler önüne serildiğini öne sürdü.
Bu nedenle, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 23. maddesinin tanıdığı haklar kapsamında bankalar aleyhine İstanbul Tüketiciler Mahkemesinde dava açmayı düşündüklerini ifade eden Ağaoğlu, şöyle konuştu:
"Rekabet Kurumu'nun bu soygunu tespit ettiği dönemde kredi kullanarak, zarara uğrayan tüm tüketicilere 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun hükümleri gereğince uğradıkları zararın 3 katının ödenmesi yönünde karar alınmasını mahkemeden talep edeceğiz."
Ağaoğlu, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre 10 yıl geriye dönük hak aranabildiğine vurgu yaparak, hukukçularıyla yaptıkları son toplantıda dava dilekçesine son şeklini vereceklerini kaydetti.