Tüketicilere uyarı!
Trabzon Ticaret ve Sanayi Müdürü Hayri Taç, kapıdan yapılan satışlarda tüketicinin satıcıdan mutlaka satış yetki belgesi sorması gerektiğine işaret ederek önemli uyarılarda bulundu. Tüketicinin malı satın almada cayma hakkının bulunduğunu kaydeden müdür T
Trabzon Ticaret ve Sanayi Müdürü Hayri Taç, kapıdan yapılan satışlarda tüketicinin satıcıdan mutlaka satış yetki belgesi sorması gerektiğine işaret ederek önemli uyarılarda bulundu.
Tüketicinin malı satın almada cayma hakkının bulunduğunu kaydeden müdür Taç, "Tüketici, kapıdan satışlarda satıcıdan mutlaka yetki belgesi sorsun. Taraflar arasında yapılan sözleşmede tüketicinin cayma hakkının olduğunu belirten 16 punto siyah harflerle yazılmış belge olmasına dikkat etmeli. Tüketiciler, hazırlanan sözleşmenin tarih ve imza bölümü kendileri tarafından doldurulmalı, kapıdan satışlarda sözleşme yapmadan ürün almamaları, satış yapan elemanlara her ne isim adı altında olursa olsun evrak belge imzalamamalarını, imzalanan sözleşmenin kesinlikle suretini almaları, kapıdan satışlarda ürünü beğenmedikleri takdirde yedi gün içinde iade hakkını iadeli taahhütlü mektup veya noter kanalı ile satıcı firmaya bildirmeleri. Yapılan sözleşmelerde cayma bildirimini yapılacağı adrese açık olduğuna dikkat edilmeli dedi.
Mağazalardan yapılacak alışverişler konusunda da uyaran Trabzon Ticaret ve Sanayi Müdürü Hayri Taç, şunları söyledi:
Kesinlikle fiş veya fatura istenmeli, garanti kapsamında ise kullanma kılavuzu ve garanti belgesi, garanti belgesinin onayı olması, mağazalardan satın alınan ürünlerin bir ay içerisinde arızalanması durumunda tüketicilerin iade haklarını kullanmaları, ilk bir aydan sonra garanti kapsamına girdiğinde aynı arızanın ikiden fazla, farklı arızaların dörtten fazla, toplam arızaların ise altıdan fazla olması durumunda para iade hakkı, değiştirme hakkı, tamir hakkı, tamir değerinin ana paradan düşülerek iade hakkı bulunuyor. Satın alınan bir malın ayıplı veya arızalı çıkması halinde bütün çabalara rağmen sorunun çözülmemesi durumunda, Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret İI Müdürlükleri, tüketici sorunlarına bakmakla görevli mahkemeler, bulunduğunuz yerdeki tüketicinin korunmasına yönelik olarak faaliyet gösteren dernek veya vakıflar, etiket mecburiyetini uygulama konusundaki şikayetler için belediyelere başvurulmalıdır.