Türkiye ne kadar yatırım alacak?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2012 ve 2013 yıllarında uluslararası sermaye şirketlerinin projeleri için 476 teşvik belgesi verdiklerini, bu projelerde öngörülen yatırım tutarının 20 milyar 300 milyon lira olduğunu belirtti.Yazıcı, Türkiye'yi dün

Türkiye ne kadar yatırım alacak?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2012 ve 2013 yıllarında uluslararası sermaye şirketlerinin projeleri için 476 teşvik belgesi verdiklerini, bu projelerde öngörülen yatırım tutarının 20 milyar 300 milyon lira olduğunu belirtti.

Yazıcı, Türkiye'yi dünya devi haline getirecek en önemli aktörlerden birinin yatırımcılar olduğunu ifade ederek, "Yatırımların artışı ile Türkiye ekonomisi son 10 yıldır önemli bir yapısal dönüşüm geçirmiştir" dedi.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü'nün 2013 Dünya Yatırım Raporu'na göre Türkiye'nin uluslararası yatırımlarda 24. sırada yer aldığını vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Yine bu raporda Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında yatırımlar bakımından 14. sırada. Hükümet olarak yaptıklarımızla, gerçekleştirdiklerimizle asla yetinmiyoruz. Yabancı yatırımları ülkemize daha fazla yönlendirmek için 2012 yılında yeni bir teşvik sistemi hazırladık. 2012 ve 2013 yıllarında uluslararası sermaye şirketlerinin projeleri için 476 teşvik belgesi verdik. Bu projelerde öngörülen yatırım tutarı 20 milyar 300 milyon liradır. Teşvik sistemimiz sadece yabancılara değil, aynı zamanda yerli yatırımcılarımız için de fırsatlar sunmaktadır. 2012-2013 yıllarında yerli müteşebbislerimiz için gerçekleştirilmesi planlanan projeler için 8 bin 820 teşvik belgesi verdik. Bu projelerde öngörülen yatırım tutarı 131 milyar 200 milyon liradır."

"HEM MİLLETİMİZE HEM DE ULUSLARARASI TOPLUMA GÜVEN VERDİK"

Türkiye'nin hızla geliştiğini ve güçlendiğini kaydeden Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güçlü bir ekonominin temelinde güven ve istikrar kavramı vardır. Türkiye ekonomisini bu kavramlar üzerine oturttuk. Halkımızın desteğini alarak siyasi ve ekonomik istikrarı sağladık. Hem milletimize hem de uluslararası topluma güven verdik. AK Parti hükümetleri döneminde kamunun ekonomideki ağırlığını azaltarak, özel sektörün öncülük ettiği, rekabete dayalı, verimlilik artışını esas alan, sağlıklı, sürdürülebilir bir kalkınma zemini oluşturduk. Ekonomimiz istikrarlı büyümesini devam ettirmektedir. 2013 yılında ekonomimiz yüzde 4 dolayında büyüdü. Türkiye ekonomisinin 1993-2002 yılları arasında 10 yılda büyüme oranı yüzde 3 iken 2003-2013 arasında ekonomimiz küresel krize rağmen ortalama yüzde 5 civarında büyüdü."

Yazıcı, hükümetleri döneminde Türkiye'nin dünya ile ekonomik ve ticari anlamda sağlam bir bütünleşme sürecine girdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ülke olarak ihracatımız son yıllarda küresel çapta dünyanın dört bir yanına yayılmaktadır. Coğrafi yakınlığını dikkate aldığımızda Kuzey Afrika ülkelerinin ihracatımız içindeki payı 2002 yılında yüzde 3,5 iken 2013'te bu oran yüzde 4,3'e ulaşmıştır. Benzer bir şekilde yakın ve Ortadoğu ülkelerine yaptığımız ihracat 2002-2013 döneminde yaklaşık 9,3 kat artış göstermiştir. Avrupa'nın durgunluk yaşadığı dönemde pazar çeşitlendirmesi stratejisini başarıyla uygulayarak ihracatımızı artırmaya devam ettik. Yeni pazarlarda derinleşmeyi sürdüreceğiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler