Türkiye örnek ülke!

Türkiye’nin 2023 yılında nakitsiz toplum olma hedefi olduğunu hatırlatan MasterCard Ödeme Sistemleri Küresel Başkanı Edward McLaughlin, “Türkiye nakitsiz toplum olmak için kendisine somut bir tarih koyan tek ülke dünyada ve bu aslında çok önemli, çok güze

Türkiye örnek ülke!
Türkiye’nin 2023 yılında nakitsiz toplum olma hedefi olduğunu hatırlatan MasterCard Ödeme Sistemleri Küresel Başkanı Edward McLaughlin, “Türkiye nakitsiz toplum olmak için kendisine somut bir tarih koyan tek ülke dünyada ve bu aslında çok önemli, çok güzel bir örnek” dedi. 
 
Bu konuda Türkiye’yi dünyada bir örnek olarak gösterdiklerini belirten McLaughlin, şöyle konuştu: “Türkiye’deki bütün ekosistemdeki oyuncularla, bankalarla, perakendecilerle, operatörlerle, kamuyla aslında bu vizyonu hayata geçirebilmek için birlikte çalışıyoruz. Kurum olarak bizim de vizyonumuz bu. Çünkü dijital ödemelerin verimlilik getirdiğine ve insanların hayatını kolaylaştırdığına inanıyoruz. Ancak insanların kart kullanma alışkanlıklarına da bakmak lazım. Sonuçta sistemin sağlıklı çalışabilmesi için insanların kendi bütçelerini de sadece kart kullanma alışkanlığı değil bütçelerini de doğru yönetiyor olmaları lazım. Ama burada aslında yeni teknolojiler bize çok iyi imkân sağlıyor. Büyük kurumlara bakarsanız, hiçbir büyük kurum parayı sayıp parayla bütçesini yönetmez. Onlar bilgiyle bütçesini yönetir. Aynı şey aslında insanlar için de geçerli. Bu yüzden de aslında dijital ödemeleri ki burada sadece kredi kartı değil, MasterCard’ın banka kartını da ön ödemeli pre -paid kartı da ürün havuzunuzda. Dijital ödemelerin aslında tüketicilere sağladığı en önemli şey bilgi ve bu bilgiyle beraber finansal bilinçlenme, finansal okuryazarlıkla beraber bütçe yönetme konusunda da insanların çok daha yol kat edeceğini ve sonuçta bu vizyona gitme konusunda hep birlikte sağlıklı bir şekilde ilerleyeceğimizi düşünüyoruz.”
 
Kart kullanımına ilişkin Başbakan Erdoğan’ın tüketicilere yaptığı uyarıları da değerlendiren McLaughlin, Başbakan’ın vatandaşların yapacakları sosyal yardımları kart üzerinden yapmalarını istediğini hatırlatarak kart kullanımının kayıtlı sisteme geçişte en etkin araçlardan biri olduğunu söyledi.
 
Türkiye hangi alanda öncü?
Türkiye üç alanda liderlik yapıyor. Biri sektör içindeki oyuncuların birbirleriyle dayanışması ve birlikte çalışması, yeni teknolojileri bir araya getirmesi. Burada bankaların operatörleri ve diğer oyuncuların ciddi bir iş birliği içinde olduğunu görüyoruz. İkincisi yeni ödeme şekilleri ve temassız ödeme, cep telefonuyla ödeme konusunda Türkiye diğer ülkelere göre çok daha ileri bir konumda. Üçüncü konu da aslında daha fazla kişinin elektronik ödeme dünyasına katılması, burada aslında çok yeni olarak sosyal yardımların kart üzerinden ödenmesiyle ilgili. Başbakanınızın verdiği bir örnek vardı. PTT’nin çıkarttığı kartlar üzerinden sosyal yardımlara erişim olacak. Aslında bunlar hep sektörün gelişmesi, dijital ödemelerin gelişmesi konusunda Türkiye’nin liderlik ettiği alanlar olarak görebiliriz.
 
 Yeni sistemde ne öne çıkıyor?
 
Aslında yeni ödeme sistemlerinden bahsederken ödeme sistemlerinden çok tüketiciler için neler var ona bakıyoruz. İşin odağında tüketiciler var. Tüketiciler artık birçok yeni araçlar kullanıyorlar, telefonlar, tabletler. Bunlarla her şekilde belirli iletişim ve etkileşim halindeler. Bu aslında onların tüm davranışlarını etkiliyor. Günlük yaşamlarını, sosyal medyadaki durumlarını, medyayla olan ilişkilerini ve kullanım alışkanlıklarını, aynı zamanda nasıl işlem yaptıklarını da etkiliyor. Bunun çerçevesinde de aslında bütün oyuncular da bu etkileşime göre kendilerini adapte etmeye çalışıyorlar.
 
Kullanımda toplum farkı var mı?
 
210 ülkede faaliyet gösteriyoruz. 210 ülkenin her birinde farklı bir eğilim görüyoruz. Kimi ülkede insanlar daha çok ön ödemeli kart kullanıyorlar. Bazı ülkelerde kredi kartı, bazılarında banka kartı öne çıkıyor. Ama Japon tüketicisinin, Türk tüketicisinin  Almanın eğilimi çok farklı olabiliyor. Yapmamız gereken bütün imkanları tüketicilere sunabilmek ve kararı onlara bırakmak. Tüketici telefonuyla Paris’e gidiyorsa burada nasıl kullanıyorsa orada da o şekilde kullanabilmesi, aynı zamanda da lokal ihtiyaçlara da cevap vermesi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler