Türkiye'nin gözü bu toplantıda

Barzani başkanlığındaki heyetin önce Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, daha sonra Başbakan Nuri El Maliki ile görüşeceği belirtilirken, Kürt yönetiminin, Aralık ayından beri Ceyhan'a petrol boru hattı ile gönderilen petrol ihracında ısrarlı olacağı

Türkiye'nin gözü bu toplantıda

Barzani başkanlığındaki heyetin önce Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, daha sonra Başbakan Nuri El Maliki ile görüşeceği belirtilirken, Kürt yönetiminin, Aralık ayından beri Ceyhan'a petrol boru hattı ile gönderilen petrol ihracında ısrarlı olacağı belirtildi. Irak Kürdistan İttifak listesi üyesi ve aynı zamanda Irak Parlamentosu Petrol ve Gaz Kurulu üyesi Kasim Meşxeti, Miliki'nin Türkiye'ye akıtılan Kürt petrolünü durdurmak için ABD Başkanı Barack Obama'dan yardım istediğini söyledi.

Ankara-Bağdat-Erbil arasında krize neden olan Kürt petrolü ile ilgili sorunun çözülmesi için bugün Erbil'den Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani başkanlığındaki bir heyet Bağdat'a gitti. Kürt internet sitelerinde yer alan haberlere göre, Bağdat'a varan Barzani başkanlığındaki heyette Başbakan Yardımcısı İmad Ahmet, Enerji Bakanı Aşti Hawrami ve Planlama Bakanı Ali Sindi yer alırken, heyetin önce Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, ardından da Başbakan Nuri El Maliki ile görüşeceği belirtildi. Yeni yılla birlikte faaliyete başlayan 600 kilometrelik boru hattıyla Türkiye'ye ticari amaçlı günlük 30- 35 bin varillik petrol pompalamaya başlayan Kürt yönetiminin bu girişimini durdurmak isteyen Bağdat hükümeti, bir biri ardına sert açıklamalar yaparken, bugün gerçekleşecek görüşmelerde Barzani'nin, Maliki ile görüşmede bu tansiyonun düşürülmesi için çözüm önerilerinde bulunması bekleniyor.

KÜRT YÖNETİMİ BÜTÇESİ DE GÖRÜŞÜLECEK

Bağdat'ta bugün Barzani başkanlığındaki Kürt yönetimi ve Bağdat yönetimi arasında gerçekleşecek görüşmelerde, Kürt yönetiminin bütçesinin de görüşüleceği belirtildi. Merkezi Bağdat yönetimi, Kürt yönetiminin petrol ihracını Irak'ın toprak bütünlüğüne ve anayasasına aykırı bulurken, petrolün hükümete bağlı Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) tarafından çıkarılmasını, merkezi yönetimin fiyatlandırmasına uygun olarak satılmasını istiyor. Irak'ta elde edilecek toplam petrol gelirin yüzde 17'lik payını Kürt yönetimine aktaracağını belirten Bağdat yönetimi, kendi onayları dışında Türkiye'ye yapılan petrol akışını sert bir dille eleştiriyor.

MEŞXETİ: ENGELLEME GİRİŞİMLERİ SONUÇSUZ KALACAK

Kürt bölgesinden çıkarılan petrol, Aralık 2013'ten itibaren boru hattıyla BOTAŞ'ın Ceyhan'daki tanklarında depolanmaya başlanırken, Merkezi hükümetin tepki gösterdiği petrol sevkiyatıyla ilgili, Irak Cumhuriyeti Kuzey Petrol Üretim Şirketi ile Petrol Pazarlama Şirketi aracılığı ile geçtiğimiz günlerde BOTAŞ'a 'Acil' kodlu resmi bir yazı göndererek, Kürt Bölgesi'nden petrol taşınmasının durdurulmasını istemişti. Irak Kürdistan İttifak listesi üyesi ve aynı zamanda Irak Parlamentosu Petrol ve Gaz Kurulu üyesi Kasim Meşxeti, Kürdistan petrolünün sevkiyatı sürecinin anlaşmanın şeffafiyeti ve Irak anayasasına dayandığını belirterek, "Bu nedenle Irak bu süreci asla durduramayacaktır. Bundan önce Irak Başbakanı Nuri El Maliki bu sürecin başarıya ulaşmaması için çok çabaladı, ABD Başkanı Obama'dan bile destek istedi bu konuda. Ancak, süreç anayasal olduğundan engellenemedi. Sözkonusu engelleme girişimleri de bu yüzden sonuçsuz kalacaktır."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler