Yeni askere düşük aylık
Sosyal güvenlikte en kapsamlı reform 1 Ekim 2008'de gerçekleşti. Bu tarihten önce göreve başlayan askerlerin aylık bağlama oranı yüzde 75 olarak dikkate alınıyor. 2008'den sonra işe başlayanlarda bu oran yüzde 50. Bu da yeni askerlerin emekli aylığında yü
Sosyal güvenlikte en kapsamlı reform 1 Ekim 2008'de gerçekleşti. Bu tarihten önce göreve başlayan askerlerin aylık bağlama oranı yüzde 75 olarak dikkate alınıyor. 2008'den sonra işe başlayanlarda bu oran yüzde 50. Bu da yeni askerlerin emekli aylığında yüzde 30 civarında bir azalma anlamına geliyor.
Dizimizin dünkü bölümünde, sosyal güvenlikte askerlere özel haklardan bahsettik. Bugün, 2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformunun askerleri nasıl etkilediğine değineceğiz. Beğenelim veya beğenmeyelim, sosyal güvenlik tarihimizin en kapsamlı reformu 2008 yılında gerçekleşti. Reformun uygulamasını düzenleyen 5510 Sayılı Kanun'un büyük bölümü 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girdiğinden, askerler için de bu tarih bir milat anlamına geliyor. Aslında 2008/Ekim ayından önce göreve başlayan asker için çok fazla değişen bir şey yok. Zira onlar için emeklilik yönünden 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu uygulanmaya devam edecek. Ancak genel sağlık sigortası yönünden bu askerler de yeni kanuna tabi oldular.
2008/Ekim itibariyle ilk defa TSK'ya katılan askerler ise (emeklilik yaş haddi hariç) her yönden 5510 Sayılı Kanuna tabi olacaklar. Dolayısıyla bütün memurlarda olduğu gibi, askerler arasında da "5434 Sayılı Kanun'a tabi asker" ve "5510 Sayılı Kanun'a tabi asker" ayrımı ortaya çıkmış oldu. Kolay anlaşılması için 2008/Ekim öncesi göreve başlayanları eski asker, bu tarihten sonra başlayanları yeni asker olarak ifade edeceğiz.
Yeni askere düşük aylık
Aylık bağlama oranı 25 yıl görev yapmış eski askerler için %75 olarak dikkate alınıyordu. Yeni askerlerde bu oran %50 olacak. Bu da emekli aylığında %30 civarında bir azalma anlamına geliyor.
Eski askerler emekli olunca SSK'ya tabi işe girdiklerinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabiliyorlar. Bu durumda emekli aylıklarını da alabiliyorlar. Ancak yeni askerler emeklilik sonrası SSK (4/a) kapsamında çalışırlarsa aylıkları kesilecek.
Eski askerler, fiili olarak 10 yıllık hizmetini doldurduktan sonra istifa ederek Emekli Sandığına isteğe bağlı kesenek ödeyebiliyor. Yeni asker ise istifa ettiğinde isteğe bağlı prim ödemek isterse, Emekli Sandığı'na değil Bağ-Kur'a (4/b) tabi olarak prim ödeyecek. Bu durumda 25 yıllık (9000 günlük) prim ödemesini en fazla hangi statüde yaptıysa ona göre emekli olacak.